Багато хто чув про розводи при покупці автомобіля. Особливо часто таке трапляється, якщо купується старе авто. Машина може виявитися несправною, документи можуть бути фальшивими. Все частіше трапляються махінації при продажу автомобіля за дорученням, спроби продати машину, що знаходиться в заставі, продаж «двійників», перебивки VIN-номерів. Словом, методів шахрайства багато. Втім, як уникнути обману при покупці і куди звертатися якщо вас обдурили — окрема тема.

Але ось ви придбали авто у солідного продавця, щасливо уникли пригод. Можна розслабитися? Рано радієте. Тепер вам доведеться познайомитися з тим, як обманюють на заправках АЗС та в автосервісі. Обман загрожує автомобілісту на кожному кроці.

Тут ми представимо далеко не повний список того, що може чекати, якщо втратите пильність. Ми розглянемо, як обманюють в автосервісах, привівши лише найпоширеніші прийоми, не зупиняючись на деталях.

Типові методи обману на СТО

  • Нерідко клієнта обманюють в автосервісі, встановлюючи замість дорогого, фірмового елемента, дешеву китайську підробку або запчастина вживану, але акуратно відмиту. Різниця у вартості зазвичай багаторазова.
  • Поширене шахрайство — заміна нової неушкодженої деталі на стару, коли паралельно обслуговування майстер проробляє «додаткову роботу», змінюючи ваше нове на своє старе.
  • Часто автослюсар, озвучуючи ціну майбутніх робіт, називає суму «від». Потім виявляється, що обсяги зросли, і все набагато дорожче названої цифри. Буває, що автомобіль вже розібрали, і тоді прораховується остаточна вартість послуги.
  • Звичайний обман в СТО — внесення в рахунок фіктивних робіт та неіснуючих деталей. Наприклад, майстер проводить заміну одного гідрокомпенсатора, але запевняє, що замінив всі вісім.
  • Нерідко при технічному обслуговуванні вам можуть невиправдано запропонувати повну заміну вузла замість його ремонту. Принцип зрозумілий — повна заміна може коштувати набагато дорожче, і фірмі це вигідно.

Як уникнути шахрайства на СТО?

  • Намагайтеся не демонструвати власну некомпетентність. «Чайник» — знахідка для несумлінного ремонтника. Ви повинні бути вимогливі та прискіпливі.
  • Уточнюйте граничну вартість обслуговування, домагайтеся пояснень, чому може зрости ціна робіт. Всі додаткові витрати повинні відображатися в замовленні-наряді.
  • Перш ніж погодитися на ремонт, дізнайтеся середньоринкову вартість робіт та запасних частин, це дуже просто зробити в інтернеті. Можливо, є сенс закупити необхідні деталі елементи самостійно.
  • Щоб не наштовхнутися на обман в автосервісі, намагайтеся контролювати всі етапи обслуговування, наскільки це можливо. Вимагайте, щоб старі деталі, які стали непридатними, були надані після ремонту.
  • Всі документи (наряди, накладні, чеки тощо) потрібно забрати і зберегти.
  • Користуйтеся тільки перевіреними СТО — тими, якими залишилися задоволені ваші знайомі. У будь-якому випадку краще звертатися до центрів з вузькою спеціалізацією.

Що робити, якщо обдурили?

Якщо у вас виникли підозри, відобразіть їх в акті прийому або в замовленні-наряді. Куди звертатися якщо обдурили в автосервісі? Забираючи автомобіль з сервісу, потрібно документально зафіксувати всі претензії. Відразу зверніться до директора сервісу.

Коли по-доброму не виходить, необхідно провести експертизу — на іншій СТО або в незалежній експертній компанії. З результатами експертизи, письмовою претензією і всіма іншими документами потрібно знову йти до директора. Копію звернення варто направити в Держспоживслужбу.

Керівництво майстерні знову не реагує? Звертайтеся в суд. Покарати обман на СТО цілком можливо, проте варто проявити завзятість. А для того, щоб виграти справу, візьміть грошову допомогу в MyCredit:

  • при першому зверненні — під 0,01%;
  • в будь-який зручний час, в т.ч. у вихідні, свята і вночі;
  • без прихованих комісій та переплат;
  • в розмірі від 100 до 12 000 грн.

Якщо обставини складуться так, що своєчасно виплатити позику не вийде, можна скористатися триденним грейс-періодом, коли пеня не нараховується, або продовжити термін кредитного договору, виплативши відсотки. В умовах, коли судова тяжба може затягнутися, отримання екстреної фінансової допомоги допоможе розкрити обман на СТО і довести свою правоту.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи