Як дізнатися чи є я в чорному списку боржників?

kak-uznat-jest-chernyj-spasok

У банків існує таке поняття як «чорний список» клієнтів. Людям, які потрапили в нього, кредит не видають.

Як дізнатися чи є я в чорному списку банків України? Як туди не потрапити? Що робити якщо я в ньому опинився? Про це ми розповімо в статті.

Що таке чорний список боржників і як він виглядає?

Чорний список (НС), або «стоп-лист» — це реєстр громадян, яким заборонено видавати кредити. Зазвичай в нього потрапляє той, хто:

  • допустив велику заборгованість по кредиту;
  • відмовляється погашати позику, не виконує постанову суду;
  • використовував цільовий кредит не за призначенням;
  • намагався тим чи іншим чином, обдурити фінансова установа (надав невірні відомості про себе, маніпулював із заставним майном і т.д.);
  • поручився за шахрая.

Буває, що в цей перелік людина потрапляє випадково — з вини співробітників банку. З іншого боку, за невеликі затримки з виплатами, як правило, в стоп-лист позичальника не включають, хоча його кредитний рейтинг і знижується.

Відомості про недобросовісних клієнтів банки зберігають у себе і передають в бюро кредитних історій. Кожен банк веде власний облік неблагонадійних, і той, хто потрапив у внутрішній НС, в цьому банку кредит не отримає (але може взяти в іншому). Причому фінансові компанії, як правило, не сповіщають клієнта про занесення його в чорний список, але ж це може статися і помилково.

В Українському бюро кредитних історій зберігаються повні фінансові досьє позичальників (кредитні історії), які туди пересилають банки та інші фінансові організації. Відповідно, там же формується і загальний НС.

Чи можна перевірити себе в чорному списку до моменту подачі заявки на кредит?

Можна і навіть бажано.

  • По-перше, ви можете перевірити заздалегідь наявність свого прізвища в НС того банку, де ви маєте намір взяти гроші. Це особливо актуально, якщо ви вже брали там позики.
  • По-друге, варто перевіритися в Українському бюро кредитних історій. Там можна подивитися чорний список банківських боржників України. Звичайно, відомості про інших людей вам не покажуть — це конфіденційна інформація, але свої власні дані побачити можливо: раз на рік — безкоштовно, в подальшому за звернення вимагають символічну суму (50 грн).

Найпростіше це зробити через сайт УБКІ. Потрібно лише авторизуватися там, підтвердивши свою особистість.

Інший варіант — використовувати поштову пересилку, але це складніше, довше і вимагає додаткових витрат.

Як не потрапити в базу боржників банків?

Перш за все, не потрібно намагатися обдурити фінансова установа. Це безглуздо. Крім того, слід бути уважним на всьому етапі кредитування.

  • Не допускати затримок з виплатами, краще проводити їх в раніше обумовлені терміни.
  • Завжди перевіряти, чи надійшли гроші в банк в повному обсязі, і скільки ще залишилося платити. Не лінуйтеся телефонувати в колл-центр.

Що робити якщо ви в чорному списку банківських боржників по кредиту?

Перш за все, потрібно розібратися з причиною потрапляння в число недобросовісних позичальників. Якщо ви потрапили в нього за шахрайство, вибратися з критичної ситуації практично неможливо, таке не прощають. Але коли людина внесений до числа неблагонадійних тільки за тривалу прострочення, виходи є. Правда, зробити це непросто.

Найближча ваша мета — якомога швидше погасити заборгованість або домовитися з банком про нові умови кредитування.

Як вибратися з чорного списку?

Отже, ви повинні розквитатися з наявними боргами і продемонструвати свою благонадійність як позичальника. Для цього існує три способи.

  • Спробуйте отримати кредит в іншому банку, щоб закрити наявну заборгованість. Це називається рефінансуванням. Правда, шанси мінімальні, але і не нульові.
  • Домовтеся зі своїм кредитором про реструктуризацію боргу. Банкіри хочуть повернути свої гроші і тому часто йдуть на продовження термінів, кредитні канікули і т.п. Але заявку на реструктуризацію потрібно мотивувати. Запасіться документами, що підтверджують ваші форс-мажорні обставини.
  • Візьміть позику в фінансовому сервісі MyCredit. Там до позичальників відносяться набагато лояльніше, ніж в банках. Це дозволить розплатитися з боргами і підправити своє кредитне реноме.

Після погашення боргів слід звернутися в банк і БКІ з проханням про виключення з ЧС.

Чому MyCredit?

В Україні наш сервіс незмінно і заслужено входить в число кращих. Кредитування в MyCredit відрізняється:

  • Лояльністю. MyCredit видає позики, в числі інших, і «проштрафилися» позичальникам.
  • Відсутністю бюрократії. Довідки про доходи не потрібні. Кредит надається всім громадянам країни — студентам, домогосподаркам, пенсіонерам, людям, які не мають офіційного працевлаштування. Необхідно мати тільки банківську карту, на яку будуть перераховані гроші.
  • Оперативністю. Оформлення кредиту займе не більше 20 хвилин. При цьому нікуди ходити не потрібно — все відбувається в онлайн режимі. Сервіс працює в режимі 24/7.
  • Чесністю. Немає прихованих відсотків. Умови гранично прозорі і доступні.
  • Підтримкою клієнтів. У разі прострочення, протягом трьох днів пеня не нараховується. Можлива пролонгація позики.

Словом, якщо ви опинилися в неприємній ситуації, MyCredit може виручити.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Информация полезная и расписано толково. Буду знать
Если мне отказывают уже несколько раз а долгов нет? значит я в черном спике?
а я наслушалась историй про мошенников и кредиты, теперь каждые полгода беру запрашиваю выписки из БКИ и сплю спокойно
Проверял когда то себя в черном списке через Приват, не особо помогло