P2P кредитування фізичних осіб в Україні

p2p-credit

Процеси розвитку суспільства роблять більш розмитими кордони між країнами, і це стосується всіх сфер життєдіяльності в цілому. Реакція фінансової сфери проявилася в тому, що було придумано p2p кредитування в світі, і воно вже перейшло в нашу країну.

Що таке P2P кредитування?

Р2P кредитування фізосіб описують як рівне або однорангове. Це означає, що в якості позичальників і кредиторів, як правило, виступають фізичні особи, між ними немає банківської установи, що виступає посередником, що і дає можливість коригувати ставки відсотків і формувати розміри мінімальних вкладів.

Існує і p2p кредитування онлайн фізичних осіб, і на подібних майданчиках можна робити інвестиції невеликими частинами в певні види заявок. Люди, які вирішили стати кредиторами, можуть аналізувати ситуацію, переглядати рейтинг по кредитах кожного позичальника. Ті ж, у свою чергу, можуть взяти мікропозику без довгого очікування і під хорошу відсоткову ставку.

Переваги онлайн кредитування P2P

Зараз p2p кредитування в Україні дозволяє населенню повністю зрозуміти всі переваги цього виду послуг на фінансовому ринку, адже поки ще є новим. Цей напрямок вважається ефективним у всьому світі, і тепер жителі нашої країни можуть взаємодіяти без посередників, використовуючи національну валюту.

Позичальникам це вигідно з багатьох причин:

  • можливість оформити довгостроковий кредит на термін більше дванадцяти місяців і короткостроковий кредит на термін до місяця;
  • низька вартість позики, якщо порівнювати її з банками;
  • оформлення заявок, як і отримання грошей, здійснюється онлайн;
  • мінімальна кількість документів - лише паспорт та код;
  • можливість взяти позику без завуальованих платежів і комісійних сум, які так часто зустрічаються в банківському договорі;
  • сплачування позики відбувається онлайн.

Інвесторам така система вигідна з інших причин:

  • прибутковість в даному сегменті перевищує триста відсотків річних;
  • безліч заявок дає можливість знизити ризики;
  • інвестувати можна і невеликі суми, від п'ятисот гривень;
  • в заявці будуть відкриті важливі дані, що дозволяють аналізувати позичальника.

P2P кредитування в світі

Спочатку p2p кредитування під заставу і без неї з'явилося в США, далі в Великобританії, там майданчик для угод створювалася більше десяти років тому. Позики були тільки споживчими, а вже потім стали з'являтися інші напрямки в цій сфері. Сьогодні на такі майданчики приходять і великі компанії, з'являється потреба корпоративного фінансування.

Експерти стверджують, що такий вид фінансування стає все більш популярним, прогнозуючи, що до 2020 року на цьому ринку буде більше трьохсот мільярдів доларів.

Законність P2P кредитування фізосіб в Україні

У нашій країні цей сегмент ринку лише почав свій розвиток. Спочатку на нього звернули свою увагу банки, але через втрату до них лояльного ставлення населення спроба не стала вдалою. Потім відкрилася інша платформа, вже після вивчення світового досвіду.

Це висококласний сервіс, і його законність не підлягає сумніву. Для безпеки платежів використовуються сучасні банківські платіжні системи. На майданчику FinHub платежі проходять без участі посередників.

У чому відмінність P2P кредитування від мікропозик в МФО?

Щоб розібратися в новому вигляді укладення угод про позики, порівняємо його з умовами, які пропонують сьогодні МФО. Основною відмінністю можна назвати вартість послуги: платформа бере гроші і з кредитора, і з позичальника. Останні повинні виплатити разову суму комісії за оформлення позики і за посередницькі послуги. Її розмір не перевищує п'яти відсотків від суми, але про це важливо пам'ятати.

Мікрофінансова компанія є юридичною особою, вона може об'єднувати в собі кілька компаній. Онлайн кредитування p2p - сфера діяльності тільки фізичних осіб. І позики видаються лише після того, як буде ретельно вивчена історія позичальника, проаналізований його фінансовий стан. А відгуки про МФО підтверджують той факт, що вони не так ретельно ставляться до вивчення кредитної історії. У багатьох компаніях заявки, особливо постійним клієнтам, схвалюються автоматично.

Як бачимо, незважаючи на появу нового виду укладення угод про позики, швидкі кредити від МФО все ще залишаються більш вигідними.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи