Чи можливий перерахунок відсотків по кредиту при достроковому погашенні?

pereschet-procentov

Замислюючись про отримання позики в банку або мікрофінансовій організації, потрібно чітко розуміти, що така послуга — не безкоштовна. Тому, перш ніж звертатися за позикою, слід проаналізувати умови фінансування в різних структурах та з'ясувати, чи буде перерахунок відсотків при достроковому погашенні кредиту, щоб розрахувати, якою виявиться переплата, а головне — щоб правильно оцінити свої можливості.

Як нараховується процентна ставка по кредиту?

Відсотки по позиці — це сума, яку позичальник повинен заплатити за користування грошима. Залежно від позикового періоду відсоткова ставка буває:

  • річна — зазвичай застосовується в банківській діяльності;
  • щоденна (щомісячна) — використовується ломбардами та МФО.

Банки видають позикові кошти на тривалий термін. При цьому клієнт повинен згідно з графіком вносити платіж, що включає частину тіла та нарахування, кожен місяць.

Застосовуються такі схеми погашення кредиту:

  • класична (диференційована) — процентна надбавка нараховується на залишок грошей по позиці, найбільша фінансове навантаження припадає на першу половину строку дії кредитного договору;
  • аннуїтетная — повернення виконується однаковими платежами протягом терміну дії договору;
  • буллітная — відрізняється від попередніх варіантів тим, що відразу погашаються нарахування за використання грошових коштів, а потім — тіло.

У ломбардах і МФО найчастіше беруть невеликі суми на короткий термін до зарплати, тому там нараховується щоденна ставка. Переплата визначається виходячи з розміру заборгованості та кількості днів, на які брався займ.

Повне погашення боргу

Позичальник може передчасно погасити заборгованість. При цьому мається на увазі, що гроші вносяться з випередженням термінів, установлених графіком платежів. У зв'язку з цим багатьох громадян цікавить: якщо погасити кредит достроково, чи буде перерахунок відсотків?

Деякі банківські установи відмовляють в цьому, оскільки втрачають частину запланованого прибутку. Однак така можливість закріплена законодавством України. Тому все фінустанови зобов'язані проводити перерахунок відсотків при повному достроковому погашенні кредиту.

Банківська операція повинна виконуватися протягом одного дня. Після внесення грошей клієнту зобов'язані видати:

  • квитанцію про оплату;
  • довідку про відсутність заборгованості.

На практиці банки та інші кредитні структури роблять все для того, щоб перешкоджати користувачеві заздалегідь повернути борг. Логіка проста: чим довший термін обслуговування позики, тим більший прибуток отримає кредитор. Тому одне з перших правил укладення банківського договору — перевіряти можливість внесення виплат раніше терміну: це може бути заборонено.

Часткове погашення

Тому, хто хоче погасити кредит частково, фінансові компанії можуть запропонувати:

  • зменшення розміру обов'язкового платежу за рахунок того, що на залишок позики буде виконаний перерахунок відсотків при достроковому погашенні кредиту;
  • зміна графіка зі скороченням терміну кредитування за умови збереження розміру щомісячного платежу.

Для позичальників другий варіант вважається більш вигідним, оскільки дозволяє раніше позбутися від зобов'язань та зменшити переплату.

Як відбувається перерахунок відсотків по кредиту в MyСredit?

Мікрофінансова організація MyCredit видає гроші на різні цілі в режимі онлайн на строк від 1 до 30 днів. Головні переваги сервісу:

  • потрібну суму та кількість днів кредитування можна вибрати самостійно;
  • перший кредит без відсотків — до 6000 грн.;
  • при своєчасній виплаті другий та наступні кредити оформляються з лімітом до 12000 грн. з застосуванням промокоду, акційних пропозицій та програми лояльності;
  • обробка заявок виконується скорингової системою — за 15 хвилин;
  • працюємо з усіма групами позичальників — кредитуємо пенсіонерів, студентів, боржників, громадян із зіпсованою КІ.

Залежно від терміну кредитування все клієнти мають право на часткову або повну дострокову виплату боргу, при цьому виконується перерахунок відсотків за споживчим кредитом, і плата нараховується тільки за фактичний період користування фінансовими послугами.

Перш ніж подавати заяву на погашення позики, слід самостійно перевірити правильність розрахунків, використовуючи кредитний онлайн калькулятор на сайті компанії. Для цього виберіть суму та період, протягом якого використовуються кошти. Система автоматично виконає розрахунок й покаже розмір боргу. При цьому буде виконано перерахунок відсотків по кредиту онлайн при достроковому погашенні, й ви побачите, яку суму необхідно повернути.

img
Дар'я Навроцька Керівник відділу Customer Care, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи