Стягнення боргів з родичів боржника — це законно?

vzyskanije-s-rodstv

Коли колектори дзвонять з вимогою повернути кредит іншої людини, це викликає тривогу і нерозуміння. Найчастіше такі дзвінки отримують рідні боржників, які можуть не мати відношення до фінансової операції. Чи потрібно повертати гроші або можна відмовитися — про це далі в статті.

Коли погашати кредит необхідно?

Стягнення боргу по кредиту з родичів проводиться при таких умовах:

  • член сім'ї в договорі вказаний як поручителя, що підтверджує його підпис;
  • обов'язок виплати позики перейшла на спадкоємців померлого неплатника;
  • чоловік або дружина при розлученні претендують на частку майна, купленого на позичені кошти.

В інших випадках людина може погасити позику за власним бажанням. Колектори, виконавча служба не мають права вимагати цього без законних підстав.

Наслідки ухилення від зобов'язань

Якщо судовим рішенням стягнення заборгованості по кредиту з родичів не передбачено, має сенс погасити позику за власною ініціативою в таких випадках:

  • в розпорядженні членів сім'ї знаходяться матеріальні цінності, які з юридичних документів повністю належать позичальнику;
  • неплатник має право власності на частину житлоплощі.

Виконавці можуть забрати житло, автомобіль або інші активи, які знаходяться в загальному користуванні. Щоб уникнути негативних наслідків, можна виплатити гроші замість позичальника.

Відповідальність родичів

Недобросовісні кредитоотримувачі при оформленні договору можуть вказувати контактну інформацію інших людей — батьків, сусідів, друзів. Коли порушується графік платежів, кредитори дзвонять за зазначеними телефонами з вимогою повернути гроші. У таких ситуаціях слід направити колекторам заяву про те, що телефон і адресу були використані в шахрайських цілях.

Якщо ж члени сім'ї позичальника несуть відповідальність за виплату позики, варто ознайомитися з нормами законодавства, які регулюють стягнення боргів за кредитом з родичів боржника.

Спадкоємцям дістанеться все

У спадок входить не тільки активи, але і заборгованості покійного. Тому позикодавці мають право ініціювати стягнення боргу з спадкоємців в межах вартості успадкованих активів. Дана норма затверджена в ст. 1282 Цивільного кодексу України.

Нарахування відсотків зупиняється після того, як банк отримує інформацію про смерть позичальника. Тому варто невідкладно повідомити позикодавцеві про те, що трапилося. Набувши в спадщину особи зобов'язані відновити виплату коштів. У разі відмови кредитор почне розгляд.

Шляхи вирішення питання з проблемною спадщиною:

  • відмовитися від права спадкування — через 6 місяців матеріальні цінності померлого перейдуть державі;
  • вступити в спадок і виплатити заборгованість, якщо її розмір менше вартості отриманих активів.

При видачі позики банки можуть оформляти страховку. Якщо смерть позичальника зафіксована як страховий випадок, спадкоємці звільняються від виплати коштів.

Фінансові зобов'язання пари

У ч. 4 ст. 65 Сімейного кодексу України зазначено, що чоловік і дружина несуть солідарну відповідальність за погашення позики за умов:

  • договір укладений одним з них в загальних інтересах;
  • отримані гроші витрачені в сімейних цілях.

За рішенням суду проводиться стягнення боргу одного з подружжя за рахунок спільного майна подружжя. Іншими словами, відповідати за зобов'язаннями чоловік або дружина може тільки своєю частиною спільного нажитого. Подарована або придбана до шлюбу власність не може бути використана.

Можлива ситуація, що чоловік взяв фінанси на власні потреби, але відмовляється їх повертати. В такому випадку стягнення боргу чоловіка з дружини боржника можна оскаржити в суді. Для цього «друга половинка» неплатника зобов'язана виконати такі дії:

  • заявити про непричетність до позики;
  • аргументувати, що кошти були витрачені на особисті цілі одержувача;
  • довести, що неплатник самостійно прийняв рішення про отримання позики і не повідомив про це.

Стягнення боргу з чоловіка боржника проводиться, якщо пара на момент оформлення угоди перебувала в офіційному шлюбі. Факт роздільного проживання судом не враховується.

У будь-якої людини може виникнути проблемна заборгованість. Така ситуація загрожує фінансовими втратами і навіть позбавленням майна. Якщо ви зіткнулися з подібною проблемою, звертайтеся за фінансовою допомогою в MyCredit. У нас ви отримаєте гроші на карту на вигідних та прозорих умовах.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Я вообще обжаловала действия судебных приставов. Пришли, гаденыши, даже не раззулись и давай выносить рабочий ноут! А пока с ними разбиралась, то нашла новый проект и заработала денежку, чтобы погасить кредит.
Народ, не підставляйте своїх родичів. Беріть кредити тільки тоді, коли ви на всі 100% впевнені, що повернете їх. Співчуваю Лілі.
И еще трижды подумайте, прежде чем поручаться за кого-то. Я вписалась за родную сестру, так уже 3-й месяц отдаю за нее долг, пока она где-то сгинула. А у меня двое маленьких детей. Надо ее было послать куда подальше. МФО всем деньги дают
И еще трижды подумайте, прежде чем поручаться за кого-то. Я вписалась за родную сестру, так уже 3-й месяц отдаю за нее долг, пока она где-то сгинула. А у меня двое маленьких детей. Надо ее было послать куда подальше. МФО всем деньги дают
Вывод прост: хотите отцовский дом? Хотите и кредит на его ремонт! И нечего тут рассусоливать.