Що робити, якщо багато кредитів і нічим платити? Як погасити кредити, якщо їх багато?

chto-delat-esli-mnogo

Кредити давно стали звичним явищем в нашому житті. З одного боку вони спрощують її, дозволяючи купити квартиру, машину, меблі або побутову техніку не чекаючи, поки накопичиться потрібна сума. З іншого боку можуть виникнути непередбачені труднощі, коли доведеться вирішувати питання: як погасити кредит якщо немає грошей? Ситуація може виявитися патовою, коли грошових надходжень не було довгий час, а у позичальника є кілька кредитних договорів, і він не розуміє, що йому робити.

З чого почати, щоб швидко закрити кредит?

Не варто тішити себе надіями на те, що банк або фінансова організація забудуть про борг. Кредит можна списати просто так, тому проблему рано чи пізно доведеться вирішувати. Несплата позики обернеться тяжкими наслідками:

  • банк нарахує великі штрафи і пеню, що збільшить борг, і буде вимагати одноразову виплату кредиту;
  • заставне майно (нерухомість, машину, побутову техніку) можуть конфіскувати;
  • фінансова структура продасть кредитний договір колекторам, які будуть чинити психологічний тиск на боржника, його знайомих і членів сім'ї;
  • кредитна історія буде безнадійно зіпсована, тому ви не зможете отримати фінансову допомогу в подальшому;
  • банк подасть позов до суду, і борг стягнуть примусово через виконавчу службу.

Коли позичальник не знає, як закрити кредити якщо немає грошей, варто скористатися нашими рекомендаціями.

Як швидко погасити кредити?

Перше бажання, яке з'являється у боржника — перепозичити гроші в інших фінансових компаніях і погасити заборгованість. Робити цього не потрібно, тому що грошей більше не стане, а кількість боргів зросте. Краще виберіть іншу тактику:

  • щомісяця додавайте до суми виплати 10%, і ви закриєте кредит набагато швидше і при цьому заощадите на переплату;
  • створіть страховий резерв — відкладайте при отриманні зарплати невелику суму, щоб створити подушку безпеки, яка виручить, якщо виникнуть тимчасові фінансові труднощі.

Шість правил погашення кредиту

Відразу хочеться попередити позичальників, що коли нема чим платити МФО або банківській структурі, не варто звертати уваги на оголошення типу «Допоможу вирішити проблеми з банком і позбутися від боргів». Як правило, їх пишуть шахраї, які не знають законодавчу базу і вводять боржників в оману, щоб отримати гроші обманним способом. Не слід також брати кредити у приватних осіб під дуже високі відсотки, щоб не загнати себе в борги ще більше.

Звичайно, при оформленні кредитів потрібно було прорахувати, щоб на їх погашення йшло не більше 30% сімейного бюджету, і при цьому залишалися гроші на їжу, транспорт, оплату комунальних послуг та інші необхідні витрати. Але якщо ви потрапили в складну фінансову ситуацію, використовуйте різні можливості, щоб швидко погасити кредит.

Припиніть створювати борги

Під час фінансової скрути пріоритетним завданням є дотримання режиму економії. В першу чергу потрібно припинити користуватися кредитними картами, щоб уникнути спокуси купити якусь річ, без якої можна було б обійтися. Карти можна заблокувати і віддати близькій людині на зберігання. Така процедура дозволить не збільшувати старі борги і створювати нові.

На деякий час варто переглянути сімейний бюджет і відмовитися від поїздок на таксі, покупки абонементів в спортзал, відвідування дорогих ресторанів і інших розкішних елементів, щоб направити ці гроші на погашення боргу.

Уникайте прострочень!

  • Подбайте про те, щоб не пропускати терміни внесення щомісячних платежів. Це не тільки псує кредитну історію, а й тягне за собою накладення штрафних санкцій та нарахування пені.
  • Візьміть за звичку вносити гроші на рахунок за 1-2 дня до настання дати платежу. Для цього можна поставити нагадування в смартфоні або робити відповідну позначку в календарі.

Виплати найкраще робити через кілька днів після отримання заробітної плати. Так у вас точно буде необхідна сума для щомісячного платежу.

Дотримуйтеся графіка виплат

Якщо в кредитному договорі відсутній графік погашення заборгованості, проаналізуйте всі свої доходи і витрати і самостійно складіть його самостійно. Для цього достатньо завести журнал обліку і кожен раз записувати в нього результати дій або завантажити та встановити відповідну програму на смартфоні. Це дозволить скоротити непотрібні витрати і використовувати вивільнені кошти на виплату позики.

Виплачуйте один борг

Для боржників, що мають два і більше кредиту, кращий спосіб швидко скоротити заборгованість — спочатку погасити позику, яка обходиться дорожче інших. Для цього потрібно порівняти процентні ставки і почати активно її виплачувати, вкладаючи все вільні грошові кошти, а за рештою вносити тільки мінімальний платіж. Так можна заощадити на відсотках, при цьому переплата банку вийде менше.

Тим, у кого є споживчі кредити на маленьку суму, потрібно все гроші направити на дострокове погашення найменшого, а за рештою вносити обов'язкові платежі. Коли найменше зобов'язання буде погашене, з'являться гроші, які йшли на його оплату. Їх потрібно направити на погашення наступного за величиною кредиту. Коли дрібні позики будуть закриті, погасити найбільший кредит стане набагато легше.

Додатковий заробіток

Щоб швидше закрити мікропозику або кредит у банку, слід подумати про додатковий заробіток. Для цього можна скласти грамотне резюме і використовувати для пошуку нової більш високооплачуваної роботи або звернутися до керівника з проханням про підвищення. Якщо це не спрацює, спробуйте монетизувати своє хобі: рукоділля, догляд за домашніми тваринами, вміння робити красиві фотографії, створення навчальних курсів можуть принести непогані гроші. Додатковий дохід можна отримати, запропонувавши послуги з прибирання квартир, ремонту побутової техніки або продавши непотрібні речі, які роками припадали пилом в шафі.

Якщо у вас періодично з'являються непередбачені доходи, варто використовувати їх для зменшення суми боргу. Навіть незначні поповнення до кінця року можуть стати значною сумою, тому такі грошові надходження краще направляти на погашення кредиту.

Використовуйте рефінансування

Ще один варіант, яким варто скористатися для швидкого погашення кредиту, — рефінансування. Це фінансовий інструмент, в рамках якого можна взяти новий кредит, щоб погасити існуючий і відкласти на деякий час виплати. Висновок нового кредитного договору допомагає:

  • зменшити річну відсоткову ставку;
  • продовжити термін кредитування за рахунок зменшення щомісячного платежу;
  • об'єднати всі відкриті договори в один;
  • змінити валюту кредитування і не залежати від змін курсу долара або євро.

Банку набагато вигідніше рефінансувати кредит, щоб збільшити термін кредитування і переплату, ніж отримувати прострочення.

Звільнили з роботи і нема чим платити кредит

З проблемою, як платити кредит, якщо звільнили з роботи, може зіткнутися будь-який позичальник. Це досить часта ситуація, яка може викликати паніку і стрес, тому що повертати позикові гроші все одно доведеться. В першу чергу потрібно зберігати спокій, щоб не робити необдуманих вчинків. Краще самому звернутися в банк і чесно розповісти про різке зниження своїх доходів. Для цього можуть знадобитися:

  • наказ про скорочення чисельності із зазначенням вашого прізвища;
  • копія трудової книжки, завірена печаткою;
  • довідка про заробітну плату та інші супутні документи, якщо ви працюєте за сумісництвом і позбулися додаткового джерела доходу.

Якщо банк відчує вашу лояльність, то піде назустріч і запропонує шляхи вирішення проблеми: кредитні канікули для іпотечних кредитів, реструктуризацію або рефінансування для споживчих позик.

Що казати банку, якщо нема чим платити кредит?

Уважно прочитайте умови кредитного договору, щоб зрозуміти, чим загрожує пропуск чергового платежу. Щоб не погіршити ситуацію, не варто ховатися, уникати зустрічей і телефонних переговорів з представниками фінансової структури. Якщо ви розумієте, що не зможете внести черговий платіж, попередьте банк за пару тижнів до настання терміну, щоб фахівець підібрав оптимальний варіант вирішення проблеми. Це може бути:

  • реструктуризація — зміна умов кредитного договору з метою продовження терміну кредитування і зменшення щомісячного платежу;
  • кредитні канікули — відстрочка платежу, яку банк може надати на 6 місяців;
  • рефінансування — надання нового кредиту для погашення наявного.

Якщо ви впевнені, що найближчим часом у вас з'явиться джерело доходу, можна звернутися в фінансовий сервіс. MyCredit видає кредити онлайн без поручителів і довідки про доходи. Гроші надходять на карту протягом 15-20 хвилин після оформлення заявки. Використовуйте їх на погашення щомісячного внеску в банку. При першому зверненні ви отримаєте необхідну суму під 0,01% в день, тому переплата не відіб'ється на сімейному бюджеті, і вам не потрібно буде платити штраф за прострочення платежу в банку.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Согласна с Николаем. Честность и открытость помогут найти решение из сложной финансовой ситуации. Не забывайте: кредитор заинтересован в возврате денег, а потому смело просите о пролонгации, реструктуризации долга.
А знаєте, це так по нашому, по українськи: надувати щоки перед тим, кому винен гроші, все віддам, віддам, а в самого ні копійки. А не краще сказати правду: що вам фінансовий капець і гроші ви віддасте, але не зараз, і треба щось придумати?
Нужно работать и тогда не важно сколько у тебя кредитов, важно чтобы всё было хорошо по окончании