Дії банку при невиплаті кредиту

deystviya-banka

Багатьох цікавить, що може зробити банк з боржником? Які дії будуть законними, а на які слід подати скаргу? Навіть якщо виникло прострочення, потрібно знати, як слід себе вести і на що ви маєте юридичне право.

Що може зробити банк, якщо не платити кредит?

Позика - це договір, який має юридичну силу і як будь-яке інше зобов'язання, він повинен бути виконаний як з боку боржника (внести оплату своєчасно, в повному обсязі), так і з боку кредитора (прийняти платіж). За несвоєчасний платіж наступають негативні наслідки, тому дії банку при невиплаті кредиту передбачені договором і законом.

Згідно ст. 611 Цивільного кодексу України наслідки невиконання зобов'язань є неустойка (штраф і пеня) та відшкодування збитків (повернення боргу). Сума штрафу і пені передбачається в договорі, як правило, в розділі «Порушення» і не може бути змінена без повідомлення боржника.

Дії банку при невиплаті кредиту

Якщо не виплачувати кредит банку, останній має право:

  • Застосувати штрафні санкції;
  • Застосувати процедуру досудового стягнення;
  • Звернутися до суду;
  • Звернутися до колекторів. Це право кредитора закріплено в ст. 61 Закону 2121-III від 7.12.2000 «Про банки і банківську діяльність», де вказано, що фінустанова має право передавати інформацію, яка містить банківську таємницю, приватним особам та організаціям згідно до укладених договорів».

Штрафні санкції нараховуються на суму щомісячного платежу, комісії і відсотки (пеня) та у фіксованому вигляді (штрафи).

Досудове стягнення - найбільш поширений спосіб повернути гроші. Якщо не платити кредит банку, останній найчастіше підключає до роботи внутрішню колекторську групу, яка за допомогою телефонних дзвінків, листів, СМС-повідомлень наполегливо вимагає погасити борг. Телефонні дзвінки здійснюються клієнтам, 3-м особам щодня або навіть по кілька разів на день. За результатом дзвінка можна домовитися на відстрочку платежу і перенести оплату з аргументацією причини прострочення (проблеми зі здоров'ям, затримка заробітної плати, відрядження та відпустка, тощо). Важливо знати, що якщо немає можливості платити кредит, потрібно спробувати домовитися, постаратися повернути довіру кредитора і погасити борг. Нічого не платити і казати, що фінансові проблеми від вас не залежать - не допоможе, тому що це не впливає на ситуацію і є особистими проблемами боржника.

Що передбачено законами України

Колектори банку мають право дзвонити і це - законне право. Якщо ж розмови містять загрози життю і здоров'ю, слід зафіксувати час дзвінка, прізвище оператора, вхідний номер і звернутися зі скаргою на гарячу лінію з вимогою надати зворотний зв'язок. І це не все, що буде, якщо не виплатити кредит. Можливі дзвінки від справжніх колекторів, так як кредитор має право «підключити» їх до стягнення, а ось продати борг повністю без повідомлення боржника - немає.

Що може зробити банк, якщо не платити кредит за законом? Звернення до суду - єдиний законний вихід із ситуації, хоча і не найефективніший, тому що це довго і дорого. Судовий розгляд може займати місяць і більше, але рішення суду - це лише документ, який дозволяє заарештувати і продати майно боржника тільки на стадії виконавчого провадження, яка може тривати роками, якщо не оплачувати кредит добровільно.

На що накладається арешт:

  • Зарплата;
  • Банківські вклади;
  • Квартира;
  • Будинок;
  • Техніка, мобільні телефони, коштовності.

А якщо немає можливості платити кредит?

Не платити по кредиту безглуздо. Якщо виникли фінансові проблеми, їх слід пробувати вирішувати. Можна скористатися одним з варіантів:

Але у кожного варіанту є свої плюси і мінуси: реструктуризація надається дуже рідко; рефінансування призводить до великої переплати; у родичів може просто не бути грошей, а от оформити заявку на кредит від Майкредіт буде найбільш оптимально, так як це швидко, дешево і не несе сумнівів у відмові за кредитною заявкою.

У MyCredit можна оформити до 3000 грн терміном до 35 днів, займ доступний кожному повнолітньому громадянинові незалежно від суми доходу і місця роботи. Скориставшись онлайн-кредитуванням, ви отримуєте реальну можливість сплатити борг своєчасно.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи