Досудове стягнення заборгованості по кредиту: як ведуть переговори МФО?

dosudebn-vzyskanije-zadolzh

Позика у мікрофінансових організацій (МФО) — простий та швидкий спосіб вирішення грошових труднощів. В Україні діяльність таких компаній регулюється законами «Про банки і банківську діяльність», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг».

Якщо одержувач позики ставати неплатником, то в такому випадку позикодавець має право почати процедуру витребування грошей. Найоптимальніший метод — двосторонні переговори.

Що таке досудове стягнення боргів

Досудова стадія стягнення заборгованості — це діалог між сторонами конфлікту, який дозволяє знайти компроміс і взаємовигідне вирішення проблеми. Наприклад, МФО може запропонувати нові умови: продовжити термін кредиту, знизити выдсоткову ставку, дати відстрочку на кілька тижнів або місяців і т.д. Якщо переговори результативні, позикодавець отримує свої кошти, а позичальник уникає штрафів.

На даному етапі немає необхідності відкривати офіційну суперечку. Мікрофінансові організації не займаються підготовкою позову та збором документів, а боржнику не потрібно вибудовувати тактику свого захисту в суді.

Переваги досудового врегулювання спору

Метод мирних переговорів забезпечує сторонам такі переваги:

  • Оперативне вирішення питання. Стягнення боргу через суд часто триває роками. А в процесі діалогу можливо повернути позику набагато швидше.
  • Економія грошей. На відміну від діалогу, судовий розгляд вимагає додаткових витрат.
  • Відсутність необхідності залучати третіх осіб. На даному етапі не потрібна допомога юриста, нотаріуса або адвоката.
  • Позикодавець і неплатник можуть вирішити конфліктну ситуацію з мінімальними витратами часу і грошей. Однак такий метод буде ефективний тільки в тому випадку, якщо обидві сторони прагнуть прийти до консенсусу.

Процедура витребування коштів шляхом переговорів

Досудовий порядок стягнення заборгованості включає такі етапи:

  • Незадовго до настання дати розрахунку згідно з договором — нагадування боржникові про закінчення терміну погашення позики (телефонні дзвінки, SMS, електронні листи).
  • У перший день прострочення — інформування про прострочений платіж і пропозиція виходу з ситуації. Факт прострочення фіксується в Українському бюро кредитних історій (УБКІ).
  • Якщо клієнт не реагує на нагадування, МФО ініціює діалог з метою повернення коштів.
  • Співробітники компанії намагаються налагодити комунікацію з боржником, щоб прояснити ситуацію і намітити шляхи виходу з кризи.

Нюанси погашення проблемної заборгованості

Більшість кредитних компаній проводять досудове стягнення боргів самостійно, відповідно до законодавства. Але якщо позичальник не виходить на зв'язок або категорично відмовляється від співпраці, можуть залучатися колекторські агентства.

Позикодавець часто готовий піти назустріч боржнику, який опинився у скрутному матеріальному становищі: втратив роботу, перебуває на лікуванні і т.д. Важливо повідомити про це і по можливості надати підтверджуючі документи. Варіантом виходу з ситуації може стати реструктуризація позики або індивідуальний графік виплат. Головне для неплатника — бути на зв'язку, не вдаватися до шахрайських дій і намагатися погасити свої зобов'язання.

Чим загрожує позичальникові невиплата боргу?

Якщо позичальник категорично відмовляється виплачувати гроші, це може привести до негативних наслідків, в числі яких:

  • Значне збільшення суми зобов'язань. За прострочення платежів нараховуються штрафи і пеня.
  • Потрапляння в «чорний список» МФО. Позичальник ризикує більше не отримати позику в інших мікрокредітних організаціях.
  • Проблеми з банківськими позиками і розстрочками надалі. Дані неплатника фіксуються в УБКІ, чию інформацію використовують всі фінансові установи країни, в тому числі банки.

Найчастіше саме досудове стягнення заборгованості по кредиту є найбільш зручним і результативним. Якщо Ви зіткнулися з труднощами в процесі погашення позики, спробуйте знайти рішення разом з співробітниками компанії-позикодавця. У таких випадках MyCredit пропонує своїм клієнтам пролонгацію позики і перегляд графіка платежів.

Звертайтеся за фінансовою допомогою в MyCredit! Отримайте гроші на картку в максимально короткі терміни і без перших внесків.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи