Як проходить стягнення боргів за кредитом з боржника в МФО України?

kak-prohodit-vzuskanie

Невиконані боргові зобов'язання — серйозна проблема для всіх учасників господарських відносин. Займодавець, який заморозив актив, всіма силами буде ініціювати стягнення боргів за кредитом з боржника якомога швидше. Свідомому позичальнику, який перестав вносити виплати через життєві негаразди, також можна тільки поспівчувати через моральний тиск.

При цьому обидві сторони повинні знати, як відбувається повернення грошових боргів в Україні. Це допоможе усвідомити рівень ризиків та прийняти правильні рішення.

Як відбувається процедура стягнення заборгованості по кредиту в Україні?

Те, як пройде стягнення заборгованості по кредиту за договором позики, цілком і повністю залежить від виконавців. Навіть якщо є судова ухвала про виплати, не факт, що зобов'язання будуть погашені в повному обсязі. Щоб забезпечити повернення грошей за кредитом, займодавець може діяти двома способами:

  • Зібрати письмові підтвердження того, що гроші були надані у тимчасове користування, і ініціювати стягнення боргів по кредитах за договором позики, звернувшись до суду. Таке рішення пов'язане зі значними тимчасовими виплатами та необхідністю сплати витрат.
  • Звернутися до нотаріуса, який на базі наданої документації складе виконавче розпорядження. На основі цього колекторські служби мають право проводити стягнення і повернення кредиту, керуючись буквою закону.

Дані схеми є умовними, оскільки ситуації заборгованостей часто мають під собою серйозну основу, а тому порядок їх вирішення багатоетапний і складний.

Способи стягнення боргів

Більшість українців, які звертаються за фінансовою допомогою, намагаються платити за рахунками. Тому фактично стягнення боргу за кредитним договором позики проводиться:

Якщо необхідно виконати стягнення проблемної кредитної заборгованості, може бути реалізований комплекс перерахованих заходів. У будь-якому випадку це малоприємна процедура, що має серйозні правові наслідки.

Термін стягнення боргу по кредиту

Незалежно від того, яка документація буде вважатися підставою для початку виробництва, виконавець може відкрити його протягом трьох днів. Ця норма прописана в ст. 25 Закону «Про виконавче провадження».

Щоб почати стягнення простроченої заборгованості за кредитом (позикою) в Україні не на папері, а на практиці, в постанові необхідно обов'язково прописати правомочності позичальника самостійно повернути взяте в семиденний період. Якщо цього не станеться, починається процедура примусового вилучення активів, а до загального боргу додається виконавчий збір (+ 10% від суми).

Повернення грошових коштів по кредиту повинно бути виконаний протягом 6 місяців, що також регламентує Закон України «Про виконавче провадження» (ч. 2 ст. 30). Якщо виконавські процедури не дадуть результату, можна почати новий розгляд у той же процедурі.

Як працюють колектори

Якщо проводиться стягнення боргу по кредиту з боржника МФО, це неминуче пов'язане зі страхом незаконних дій. Колекторські компанії в нашій країні мають негативну репутацію, хоча в Європі і США, де діяльність по стягуванню активів при простроченні врегульована, справи йдуть по-іншому.

Щоб успішно здійснити повернення грошового боргу за позикою і не порушити цивільні права, приватні виконавці можуть:

  • Збирати інформацію про реальне фінансове становище громадянина, який не виконує зобов'язання. Нерідкі ситуації, коли споживчий кредит береться в умовах повної відсутності коштів, фактично з метою обдурити займодавця. Такі дії можна розцінити як шахрайство (ст. 190 Кримінального кодексу).
  • Забезпечити стягнення всієї суми або частини боргу за договором позики шляхом заморожування депозитних рахунків і карток з плюсовим балансом. Це можливо лише за участі представників податкової служби.
  • Знизити рівень кредиторського навантаження, вилучаючи до 20% офіційного доходу — зарплати, стипендії та навіть пенсії.

На відміну від виконавців, надання послуг колекторськими агентствами має зводитися до інформування про суму боргу та можливих наслідків. Якщо боржникові та його близьким дзвонять в неробочі години, загрожують або застосовують будь-які образливі методи, це суперечить ст. 3, 21, 22, 32 Конституції України і ст. 3, 291, 301, 302, 308 Цивільного кодексу. Громадянин має право заявити в поліцію, і тоді разом з розглядом по мікропозикам відкриють справу про розголошення персональної інформації і залякування.

На ділі стягнення кредитних боргів в МФО виконується більш лояльними способами. Для тих користувачів небанків, які в силу обставин тимчасово не справляються з грошовим навантаженням, доступна реструктуризація боргу. Це означає, що за умови досягнення домовленостей нарахування пені буде зупинено, сума до повернення — розбита на частини, які потрібно виплачувати щомісяця згідно із затвердженим графіком.

Що робити боржнику

У разі, якщо накопичилося кілька кредитів, а займодавець не йде на поступки, доцільно провести рефінансування. Для цього можна звернутися в іншу кредитну організацію, яка надасть кошти для погашення попередніх позик. Головна умова, щоб процедура пройшла успішно, — вибрати надійне МФО, де дослухаються до потреб клієнтів. Саме за такими принципами працює команда MyCredit.

У нашому сервісі легко оформити кредит онлайн:

  • за 15-20 хвилин, не виходячи з дому;
  • по двох документах — паспорту та ІПН;
  • якщо немає офіційного працевлаштування або стабільного джерела доходів;
  • з гарантією безпеки особистої інформації;
  • з комп'ютера, планшета та навіть смартфона.

Для користувачів, які тимчасово втратили дохід, у нас доступна пролонгація. Якщо немає можливості вчасно виплатити позику, можна погасити тільки відсотки, тим самим уникнувши прострочення й наступних проблем. MyCredit видає до 6000 грн під символічний відсоток при першому зверненні, і збільшує доступний ліміт до 15 000 грн для постійних клієнтів.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Помните: главное — идти на диалог с банком или МФО. Если вы добросовестный плательщик, но попали в сложную житейскую ситуацию, например, болезнь ребенка, потеря работы — ответственный заимодатель всегда пойдет вам навстречу.
Я таки с этими кредитами попал - снимали с зарплаты по частям. Так что бдите
Народ, я вам як юрист кажу: колектор може нагадувати про борг, висловлювати прохання погасити його або пропонувати якісь інші рішення, але не погрожувати. Якщо таке є зразу в поліцію