Колекторські послуги з повернення боргу: коли МФО йдуть на співпрацю?

kollektorskija-uslugi

Мікрокредитування — швидкий та зручний спосіб отримати необхідну суму грошей на незаплановані витрати. Оформляючи кредит онлайн, клієнт бере відповідальність за його погашення у встановлений термін і в повному обсязі. Якщо позичальник не виконує умови договору, йому загрожують негативні наслідки.

Спочатку позикодавець нараховує штрафи, які в рази збільшують фінансове навантаження на клієнта. У разі ухилення від виплат кредитор може застосувати послуги колекторів для вирішення питання з проблемною заборгованістю.

Методи МФО для мирного стягнення грошей

У більшості випадків позикодавці намагаються домовитися з неплатником власними силами — без допомоги професійних стягувачів і судових розглядів. Такий спосіб дозволяє зберегти клієнта і вирішити проблему максимально швидко. Якщо утворилося прострочення, позикодавці пропонують варіанти виходу з ситуації, серед яких:

  • пролонгація — подовження терміну, на який було видано позику;
  • реструктуризація боргу — зменшення суми регулярних платежів і перенесення дати погашення позики;
  • рефінансування — видача нової позики під більш вигідні умови для закриття поточного кредиту;
  • кредитні канікули — пауза в нарахуванні відсотків і штрафів на період, необхідний позичальнику для вирішення фінансових труднощів.

МФО йдуть на такі поступки при певних обставинах, наприклад: хвороба, звільнення з роботи, смерть годувальника або члена сім'ї, втрата майна. Всі ці події повинні бути підтверджені відповідними документами: довідками з лікарень, виписками з наказів про звільнення, протоколами розслідувань і т.д. В іншому випадку кредитор може застосувати колекторські послуги для стягнення боргу.

Підстави для залучення колекторів

Рішення проблемної заборгованості — витратний процес для мікрокредітних організацій. Витрати на пошук неплатника, а також на судові розгляди можуть перевищувати розмір всієї позики. Тому МФО продають проблемні кредити, якщо неплатник уникає відповідальності:

  • категорично відмовляється від співпраці без пояснення причин;
  • місяцями ігнорує дзвінки, ховається, не виходить на зв'язок;
  • йде на усвідомлений обман і шахрайство — звертається до антиколекторів і намагається довести в суді свою непричетність до позики.

Співробітники фінансових установ проводять повернення боргів мирним шляхом — ведуть діалог, йдуть на поступки, пропонують перегляд умов договору. Компанії-збирачі часто застосовують психологічний тиск та інші незаконні методи. Тому варто вирішити питання на початковій стадії з позикодавцем, а краще — не допускати прострочення платежів.

Повноваження колекторів

Колекторські послуги в Україні не регламентовані на законодавчому рівні. Їх надають факторингові установи, які набувають кредитні зобов'язання і проводять витребування грошей. Повноваження фірм-стягувачів знаходяться в рамках Господарського кодексу України.

Які права мають колектори?

  • Проводити телефонні переговори з боржником з приводу причин неповернення позики.
  • Дзвонити третіх осіб з проханням вплинути на позичальника, якщо він дав на це письмову згоду.
  • Відправляти повідомлення на телефон, електронну пошту, в месенджери.
  • Відправляти листи за адресою проживання або реєстрації.
  • Проводити особисті зустрічі з боржником за його згодою.
  • Звертатися до суду з позовом про витребування коштів.

Колекторські послуги з повернення боргу — це комплекс заходів для психологічного впливу на боржника, але без погроз і залякувань.

Що заборонено робити колекторам?

Не всі методи, які застосовують фірми-збирачі, є законними. Наприклад, вони мають право здійснювати дзвінки, але тільки з 7:00 до 22:00. Крім того, закон забороняє:

  • загрожувати життю, здоров'ю, майну боржника або членів його сім'ї (в тому числі із застосуванням ненормативної лексики);
  • навмисно завищувати суму заборгованості;
  • порушувати громадський порядок;
  • здійснювати дії, які завдають шкоди честі, гідності, ділової репутації боржника;
  • поширювати особисті дані та інформацію про позичальника.

Якщо збирачі дзвонять родичам і друзям, розголошуючи інформацію, то вони порушують ст. 182 Кримінального кодексу.

У неплатників часто виникає питання: що можуть забрати колектори за борги. Вилучати майно уповноважені тільки державні або приватні виконавчі служби на підставі відповідної постанови суду. Кредитори та фірми по стягненню коштів можуть тільки закликати неплатника виконати свої фінансові зобов'язання.

Як протистояти загрозам і тиску колекторів?

При виникненні заборгованості головне — не намагатися уникнути відповідальності і не здійснювати шахрайські дії. Необхідно намагатися повернути гроші або домовитися про часткове погашення позики.

Якщо ж вас дошкуляють дзвінками, загрожують і діють незаконно, варто вжити заходів:

  • Записати на диктофон всі розмови.
  • Вимагати підтвердження, що МФО і фірма-стягувач уклали договір про відступлення прав.
  • Скаржитися якщо погрожують колектори — написати відповідну заяву в правоохоронні органи.
  • Викликати поліцію, якщо співробітники фірми намагаються проникнути в будинок.
  • Вимагати передачі справи в суд.

Кращий спосіб уникнути розглядів по кредитах — це вчасно повертати гроші. Але трапляється, що знайти суму для погашення позики неможливо. В такому випадку ви можете звернутися в MyCredit. Через кілька хвилин після оформлення заявки ви отримаєте на карту необхідну суму для виплати позики, а також відсотків і штрафів. Ми пропонуємо максимально вигідні умови кредитування та програми лояльності для наших клієнтів.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Я в минулому році не мала за що сплачувати по кредиту 3 місяці, бо закрили тимчасово фірму, то ті добвані колектори казали, що приїдуть і будуть по сусідам розказувати, яка я безвідповільна. Думала, геть з глузду зїду.
В нашем сервисе всегда готовы идти навстречу добросовестным должникам, попавшим в затруднительную финансовую ситуацию. Пролонгация, реструктуризация или рефинансирование — все зависит от конкретной ситуации.
А надо лишь не доводить ситуацию до абсурда, никто не будет засылать к вам киллера, если вы должны 8-10 тысяч гривен. Попросите реальную отсрочку (чтобы уже наверняка рассчитаться) и спите спокойно.
Как же, будешь тут спать спокойно! У меня сосед вообще из-за коллекторов схлопотал инфаркт. Потом три меясца очухивался. А цена вопроса смешная. Я бы вообще запретил коллекторов.