Що таке рефінансування кредиту?

chto-takoe-refinance

У кризовий час складно виплачувати кредити. Підвищилися ціни на комунальні послуги, мінімальна зарплата хоч і зросла до 3200 грн, але реальні витрати на сім'ю з 2-х чоловік можуть досягати до 4000-5000 грн на місяць. Як бути з банками та знаходити можливість виплачувати кредит?

Перекредитування – це надання боржникові нової позики з метою погашення ним попереднього або іншими словами «кредит на кредит». Рефінансування кредиту в Україні практикується, оскільки це одна з можливостей досягти з боржником компромісу. Насправді для банку домовитися про добровільне погашення боргу буде набагато дешевше, ніж звертатися до суду. За подачу судового позову доведеться заплатити судовий збір (від 1000 грн) і чекати розгляду справи судом. Згідно Цивільно-процесуального кодексу розгляд справи не може перевищувати 2-х місяців, однак, на практиці розгляд може затягнутися на кілька місяців (коли збираються додаткові докази, викликаються свідки тощо). І це лише перша інстанція, адже сторона, що програла, завжди має право подати апеляцію, касацію й тоді розгляд справи може тривати більше року.

Рефінансування споживчих кредитів, як один із компромісів, ще хороший тим, що боржник, навіть якщо у нього немає юридично зареєстрованого майна, самостійно сплачує борг. Якщо ж домагатися його оплати в примусовому порядку через державну виконавчу службу, можна по кілька місяців чекати, поки у боржника з'явиться майно (в більшості випадків його просто немає: ні роботи, ні зарплати, ні квартири).

Хто може отримати рефінансування?

Перекредитування споживчого кредиту – питання актуальне для більшості боржників, які вже втомилися від нескінченних дзвінків банку та колекторів. Але чи так просто добитися від банку схвалення на «нову розстрочку»?

Кому доступна реструктуризація боргу:

  • Клієнтам, які давно користуються послугами банку та завжди були благонадійними;
  • Які офіційно працюють;
  • Періодично вносять оплати (хоча б частково);
  • Виходять на зв'язок з кредитором;
  • Не збираються залишати територію України;
  • Не мають проблем в інших банках.

Ухвалення рішення за позикою насправді приймається кредитором у кожному випадку індивідуально, оскільки до уваги беруться всі важливі обставини (причина прострочення, де працює боржник і скільки отримує, його стан здоров'я та майновий стан).

Порядок рефінансування споживчих кредитів

Питання про нову позику може підніматися як боржником, так і кредитором. Перекредитування кредитів в Україні проходить приблизно за тією ж процедурою, що й оформлення звичайних позик.

Клієнт збирає стандартний пакет документів (паспорт, код, довідку з місця роботи про доходи), формує заяву (вказується причина прострочення, і на яку суму розраховує) та звертається в банк. Допустиме як рефінансування кредитів сторонніх банків, так і в тому банку, в якому боржник вже кредитується.

Головне, що не потрібно ухвалювати перше пропозицію без аналізу решти. Допомога в рефінансуванні кредитів повинна бути вигідною, оскільки, закриваючи одну позику з відсотковою ставкою 12% річних, і, оформлюючи іншу під 20% - ви отримуєте не зовсім вигідний варіант. Платити доведеться вже в наступному місяці, й один місяць відпочинку – зовсім не економія.

Відмінність рефінансування від реструктуризації

Реструктуризація – це «розбиття» поточного кредиту з урахуванням боргу на частини. При цьому зменшується щомісячний платіж і збільшується термін кредитування. Таким чином, знижується фінансове навантаження, але загальна сума переплати може бути більшою.

На відміну від рефінансування, реструктуризація передбачає оплату коштів на відповідний кредитний рахунок і тому ж кредитору, тільки на інших умовах.

Важливо! Якщо ви прострочили кредит у сервісі MyCredit ви можете скористатися послугою реструктуризації. Як працює ця послуга читайте в розділі "Питання-відповідь" за посиланням.

Хто може надати допомогу в рефінансуванні?

Якщо виникли проблеми, можна звернутися:

  • У той же банк;
  • В інший банк;
  • В сервіс мікрокредитування.

І якщо перші два варіанти не можуть спрацювати (є ймовірність відмови), останній буде завжди актуальним і допоможе вирішити проблеми. Одним з популярних сервісів є Майкредит, де за 20 хвилин можна отримати споживчий кредит до 3000 грн під комісію від 1,99%. При цьому жодних документів (за винятком паспорта та коду) не знадобиться, а кошти можна отримати на рахунок навіть не виходячи з дому.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи