Стягнення боргу з заробітної плати боржника

vzyskanije-dolgov

Найбільш поширений спосіб витребування коштів — стягнення боргу з заробітної плати боржника. Застосовується він для погашення кредитів, комунальних платежів, аліментів та штрафів. Процедура проводиться в установленому законом порядку, з урахуванням розміру офіційного доходу боржника.

Підстави для утримання коштів з зарплати

Примусове виконання постанови суду проводиться відповідно до Закону України «Про виконавче провадження». Він дає право провести стягнення боргу з зарплати в таких випадках:

  • у порушника фінансових зобов'язань немає активів на рахунках в банках;
  • сума, яку необхідно повернути, перевищує вартість майна;
  • фізичній особі присуджені періодичні платежі (аліменти, відшкодування шкоди і т.д.).

Згода неплатника на стягнення заборгованості по зарплаті не потрібно. Оскільки він не виконав свої зобов'язання за рішенням суду, то витребування грошей буде здійснюватися в примусовому порядку.

Розміри утримань, затверджені законодавством

Згідно до ст. 128 КЗпП, загальна сума всіх відрахувань з працівника не може перевищувати:

  • 50% — при виплаті аліментів, при відшкодуванні моральної і фізичної шкоди, заподіяної правопорушенням;
  • 20% — для інших видів відрахувань, якщо інше не передбачено законом.

Якщо утримання з зарплати проводиться за кількома рішеннями суду, загальна кількість відрахувань не може перевищувати 50% від доходу працівника. Відсотки віднімаються від суми після сплати всіх податків і зборів.

Як відбувається списання коштів з оплати праці?

Стягувач після винесення судом позитивного рішення повинен отримати на руки виконавчий лист. Якщо боржник самостійно не сплачує борг, справа переходить в етап примусового виконання постанови.

Пристави відкривають виробництво і починають стягнення боргу з фізичної особи. Відрахування проводяться відповідно до ст. 127 КЗпП України та ст. 68-70 закону «Про виконавче провадження».

Дії роботодавців щодо проведення відрахувань

Підприємство чи установа, де працює неплатник, отримує від відповідних органів постанову. Документ містить інформацію про суму боргу, порядок здійснення грошових переказів та розміром відрахувань. Також в ньому вказані реквізити рахунку, на який необхідно відправляти відсотки з оплати праці працівника.

Стягнення боргу з заробітної плати роботодавець проводить після отримання постанови, на умовах, затверджених в документі. У разі припинення перерахувань підприємство або установа зобов'язана повідомити про причини призупинення виплат і вказати нове місце роботи, проживання чи навчання боржника.

Арешт зарплатної картки та способи його оскарження

Приватні виконавці можуть не тільки відраховувати кошти, а й накласти арешт на зарплатну картку. Так відбувається з тієї причини, що пристави не знають призначення рахунку і які саме надходження на нього надходять.

Щоб домогтися зняття арешту з рахунку, необхідно:

  • Отримати виписку з банку про те, що за даними реквізитами проводиться стягнення боргу з зарплати, і сюди не надходять інші перерахування.
  • Оформити довідку, що протягом останніх 6 місяців оплата праці нараховувалася на арештований рахунок.
  • Надати приставам перераховані документи і написати заяву з проханням про зняття арешту.
  • Також можна оскаржити дії приставів в суді.

Вирахування грошей із заробітної плати можуть сильно вдарити по фінансовому добробуті людини. Особливо в тих випадках, коли утримується половина щомісячного доходу. Тому варто вчасно погашати заборгованості й не доводити справу до юридичних розглядів.

У MyCredit ви можете взяти кредит онлайн та вирішити свої фінансові труднощі. Заповніть заявку на сайті і отримайте гроші на картку за лічені хвилини.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
По ходу, це ще одна причина не оформлюватись на роботі офіційно))). Нема зарплати офіційної — нема проблем по кредитам).
У меня есть знакомый, который попал в долговую яму. Шло дело к тому, чтобы снимать деньги с зарплаты. Пришлось ему продавать добротную дачу в селе. И все его труды по дому пошли насмарку.
Хм, о том, что алименты с зарплаты снимают слышал, а вот про кредит не знал. И правильно: дите важнее новой тачки или смартфона.