Порядок стягнення заборгованості з фізичних осіб в Україні

vzyskanije-s-fizlic

Більше 40% позик в нашій країні, які фізособи беруть в банках та мікрокредітних організаціях, є проблемними. Не перший рік український бізнес переживає не кращі часи, а прості громадяни, втрачаючи роботу, стикаються з неможливістю забезпечити собі і близьким гідне життя. Щоб отримати гроші на основні потреби, купити побутову техніку, одяг, їжу багато з нас змушені брати кредити. І далеко не завжди виходить повернути їх в строк.

Стягнення боргу за договором позики з фізичної особи — правовий метод впливу на неплатників. Якщо ви користуєтеся кредитними продуктами, обов'язково розберіться, як стягують борги, щоб розуміти реальні ризики.

Як працюють з боржниками банки і мікрокредити

Українці найчастіше беруть гроші в банках і МФО, які вигідно відрізняє високий рівень лояльності. Незалежно від того, яка фінустанова обрана в якості кредитора, позичальник в будь-якому випадку підписує кредитний договір. Цей документ регламентує, як саме стягнення заборгованості з фізичних осіб здійснюється в кожному конкретному випадку.

Фінустанови, які спеціалізуються на кредитуванні простих українців, не поспішають звертатися до суду. Проблеми з боржниками намагаються вирішити своїми силами:

  • З перших днів прострочення шлють нагадування, скільки грошей потрібно виплатити і чим загрожує відхід від виконання зобов'язань.
  • Пропонують послугу пролонгації. Це продовження договору кредитування без нарахування пені. Все, що потрібно — погасити відсотки.
  • Реструктуризують проблемні позики, розбиваючи заборгованість на кілька щомісячних платежів.
  • Розробляють індивідуальні графіки виплат з урахуванням реального фінансового становища.

Якщо після довгих умовлянь реакції немає, кредитна компанія може ініціювати судове стягнення боргів з фізичних осіб. Суди коштують грошей, але далеко не всі кредитори готові йти на серйозні витрати.

Нерідко пакети проблемних позик продають колекторським агентствам, але це швидше виняток з правил. І банки, і МФО працюють під контролем НБУ: вони всіма силами намагаються вирішити проблеми із законом, без колекторської «допомоги», і вже тим більше не ініціюють стягнення боргу за виконавчим листом з фізичної особи без крайньої необхідності.

Як повертають борги приватні кредитори

Отримання позикових коштів у приватної особи — невиправданий ризик, який несе масу труднощів. Такі позикодавці встановлюють невиправдано високу відсоткову ставку і обов'язково вимагають документального закріплення угоди з зазначенням заставного майна — цінних речей, земельного паю, машини, будинка або квартири.

Якщо в майбутньому буде потрібно повернути борг по розписці фізичній особі, кредитор з легкістю зробить це і залишиться в великому плюсі. У цій ситуації позичальник спочатку виявляється в програшній ситуації, і змушений або роками платити шалені відсотки, або попрощатися з частиною матеріальних прав.

Борг є, документів немає

Згідно ч. 2 ст. 1047 Цивільного кодексу України, підтвердженням факту передачі фінансових коштів у тимчасове користування є розписка. Такий документ повинен завірятися нотаріально, але на практиці домовленості закріплюються виключно на словах. Якщо стягнення боргу по розписці з фізичної особи регулюється законом, то за відсутності документальних підтверджень шанси отримати гроші назад зменшуються.

І все ж у досвідчених юристів і, звичайно ж, представників колекторських агентств є перевірені способи дій в таких випадках. Щоб провести стягнення боргу з фізичної особи без розписки, реалізується цілий комплекс заходів:

  1. Представники кредитної компанії починають збір доказової бази. Для цього з боржником ведуться телефонні розмови під запис, зберігаються скріни листувань, виписки, довідки, залучаються свідки.
  2. Власнику проблемної позики висилають офіційне попередження з зазначенням повних ініціалів, паспортних даних, вказівки наданої суми та інших даних.
  3. Щоб провести повернення боргів з фізичних осіб без розписки за законом, кредитор пише заяву в поліцію. У ст. 190 Кримінального кодексу закріплено, як карається «... заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою», і саме до цього пункту має право апелювати обманутий займодавець.

Як тільки поліція прийме заяву, підкріплену фактичними доказами, всім фігурантам справи доведеться мати справу зі слідчими. Як правило, вже на цьому етапі заборгованість погашається в повному обсязі в обмін на обіцянку забрати заяву. На цьому фінансовий конфлікт можна вважати вичерпаним.

Куди подавати позовну заяву про стягнення боргу з фізичної особи

Якщо перераховані заходи не дали результатів, можна звернутися до радикальних методів впливу і при цьому не порушити закон про стягнення простроченої заборгованості фізичних осіб. Звернення до суду з боку кредитора дає практично стовідсоткову гарантію повернення позикових коштів з урахуванням пені.

Щоб ініціювати справу, необхідно:

  • Підготувати наявну документацію - договору, довідки, виписки, скріни переписки, записи телефонних розмов.
  • Вибрати судову інстанцію за місцем проживання боржника.
  • Визначити термін позовної давності. Згідно ст. 257 Цивільного кодексу, він становить три роки.
  • Скласти позовну заяву. У ньому обов'язково вкажіть повну назву суду, ПІБ і місце прописки боржника, відомі засоби зв'язку, суть претензії. Вимоги до змісту позову можна уточнити в ч. 3 с. 162 Господарсько-процесуального кодексу.

Після того, як справу передано до суду і призначена дата розгляду, починається процес. У більшості випадків боржника в судовому порядку зобов'язують повернути взяті кошти, дані передаються у виконавчу службу. Відразу після цього відбудеться стягнення боргів судовими приставами: активи боржника будуть заморожені, майно - заарештовано до повного погашення заборгованості.

Як зберегти майнові права?

Коли ситуація зі стягненням боргових коштів тягнеться кілька місяців, велика ймовірність нарватися на колекторів. Їх діяльність регулює закон про захист прав фізичних осіб при стягненні заборгованості, але по факту даний законодавчий акт все ще перебуває на етапі розробки, а колекторне беззаконня триває.

Щоб не вислуховувати телефонні погрози та не стати фігурантом кримінальної справи, краще взяти кредит онлайн для рефінансування існуючих заборгованостей. У MyCredit кожен повнолітній українець може отримати позику до 15000 грн при повторному зверненні і до 6000 при першому:

  • без офіційного працевлаштування;
  • на картку будь-якого банку;
  • без тривалих очікувань — протягом 15 хвилин;
  • тільки за паспортом та ІПН;
  • при першому зверненні — під 0,01%;
  • без ризиків — за умовами договору, який завіряється електронним підписом.

Якщо ви не знаєте, чим сплачувати за наявними зобов'язаннями та боїтеся втратити майно, не чекайте, поки ситуація стане ще гірше — звертайтеся MyCredit за екстреною фінансовою допомогою.

img
Альбіна Марченко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
С тех пор, как я несколько лет назад открыла для себя микрокредиты, нет никаких проблем! 15 минут — и деньги на руках! И нафиг эти расписки, никто не лезет в твои дела.
Та що там з тої розписки? Я подрузі дитинства всі гроші віддала, так і не змогла вибити. Сказали, що неправильно складена та виписка. І подруги вже нема в мене!.
А в мене золоте правило: ніколи не беру в долг у друзів і родичів. Тільки кредит, хай як би важко не було, але стосунки з близькими дорожчі.