Як повернути борг по розписці в Україні? Поради професіоналів MyCredit

vozvrat-dolga-po-raspiske

Розписка — найпопулярніший спосіб укладання угоди про позику грошей між фізичними особами. Цей документ не вимагає завірення нотаріусом, але має юридичну силу. Згідно до ст. 1047 Цивільного кодексу, він є підтвердженням договору позики, тому дає право витребувати кошти в суді.

Сумлінний позичальник — гарантія безпечної угоди

Стягнення грошей по розписці — процес тривалий і непростий. Тому перед укладенням угоди кредитору варто переконатися в платоспроможності та відповідальності одержувача фінансів. Зробити це можна кількома способами:

  • перевірити документи, що посвідчують особу;
  • врахувати вік і працездатність;
  • переконатися, що у кредитоотримувача є стабільний дохід і він здатний самостійно погасити свої зобов'язання.

Потрібно ретельно перевіряти кандидата на отримання позики. Крім того, важливо правильно оформити угоду в письмовому вигляді — вказати в ній всі нюанси взаємин.

Правила складання договору про позику

Витребувати гроші можна, якщо документ буде складено правильно. Відсутність в ньому необхідної інформації призводить до того, що повернення боргу по розписці стає неможливим.

У тексті угоди повинна бути вказана така інформація:

  • ПІБ сторін;
  • дані паспорта, ІПН, адреса проживання і прописки отримувача позики;
  • сума позики і відсотки;
  • в якій валюті видана позика;
  • дата і місце, де видано кредит від приватної особи;
  • контактні дані.

Оптимальний варіант, коли позичальник фіксує свої зобов'язання письмово, особисто і при свідках. Якщо цього не було, потрібно експертна оцінка почерку, а це — додаткові вкладення і час. Також в документі варто вказати, що фізична особа отримує гроші під розписку в особисте розпорядження.

Для підтвердження факту фінансової угоди можна оформити договір позики, який необхідно завірити у нотаріуса. Його дуже складно оскаржити юридично. Неплатники часто наполягають на тому, що немає достовірних доказів отримання платежів. Через це стягнення боргів по розписці сильно затягується. Якщо в якості доказу позики використовується завірений договір, витребувати належну суму набагато простіше і швидше.

Порядок стягнення боргу по розписці

Не всі одержувачі кредиту виконують свої зобов'язання в строк. Деякі з них ухиляються від виплат, не виходять на зв'язок і не реагують на нагадування. Тоді позикодавцеві необхідно знати порядок дій, щоб повернути гроші віддані в борг по розписці.

Умовно процес повернення заборгованостей можна розділити на три етапи:

  • Досудовий. Позикодавець і неплатник ведуть переговори, щоб вирішити питання мирно і в найкоротші терміни. Кредитор має право направити претензію і вимагати стягнення заборгованості по розписці.
  • Судовий. Кредитор готує необхідні документи: позов, заяву, клопотання. Якщо в результаті рішення прийнято на користь позивача, відповідач зобов'язаний погасити кредит. В іншому випадку стягнення грошових коштів по розписці переходить на стадію виконавчого провадження.
  • Витребування за виконавчим листом. Дану функцію виконує виконавча служба. Стягувач може звернутися як до державних приставів, так і до приватних.

Весь описаний процес позикодавці можуть здійснювати самостійно або замовити колекторські послуги. Закрити кредитне питання можна на будь-якому з етапів. Швидше і дешевше це зробити на стадії досудових переговорів: колектори ведуть діалог з позичальником, нагадують про його матеріальну відповідальність, щоб досягти консенсусу.

Процедура стягнення боргу по розписці

Повернути борг по розписці якщо боржник переховується і не віддає гроші, цілком реально. У правовій практиці є безліч подібних прикладів. Але варто враховувати той факт, що неплатник може всіляко ухилятися від своїх зобов'язань. Тому важливо передбачити його можливі шахрайські дії запобігти їх.

Стягнення суми боргу і відсотків по розписці в Україні проходить за такою процедурою:

  • Збір інформації про майно боржника. В реєстрах перевіряється наявність нерухомості, автомобілів, власного бізнесу, його поїздки за кордон, офіційна заробітна плата і т.д.
  • Відправка позичальникові листа-претензії. Цей етап необхідний, якщо не затверджена дата повернення погашення заборгованості. В інших випадках можна відразу ініціювати повернення грошей по розписці через суд.
  • Заява в поліцію про шахрайство. Метод застосовується при наявності складу злочину згідно до ст. 190 Кримінального кодексу. Він може стати дієвим способом вирішити питання на початковій стадії спору.
  • Подача позову до суду за місцем проживання боржника. Крім основної суми, позивач має право вимагати відсотки, неустойку і витрати на юридичні послуги.
  • Арешт майна неплатника. Позикодавець подає заяву з проханням заарештувати активи, вартість яких відповідає розміру заборгованості.
  • Отримання на руки позитивного рішення суду і виконавче провадження. Процедура фактичного витребування финресурсів залежить від багатьох факторів. Серед них — наявність або відсутність майна у відповідача, зайнятість виконавчої служби. Щоб прискорити процес, збирачі користуються послугами приватних виконавців.

Іноді позикодавець може змусити боржника повернути борг по розписці достроково. Якщо отримувач кредиту за договором зобов'язаний повертати позику частинами, але прострочив черговий платіж, то кредитор має право вимагати всю суму відразу і раніше терміну. Така можливість закріплена в ч. 2 ст. 1050 Цивільного кодексу.

На що звернути увагу?

Щоб повернути борг по розписці в Україні через колекторське агентство або суд, потрібно дотримуватися встановлених законодавством терміни. Подавати позов проти неплатника можна протягом 3 років, а вимагати виплату штрафів — протягом 1 року.

При виникненні проблемної заборгованості багато кредиторів звертаються в колекторські компанії. Поради професіоналів дозволяють вирішити питання максимально швидко. Крім того, досвідчені юристи домагаються арешту майна боржника, представляють інтереси клієнта в ході розглядів і допомагають отримати позитивний результат.

Позика у друзів, родичів або знайомих — простий спосіб вирішити фінансові труднощі. Але часто саме гроші псують відносини між людьми і приводять до юридичних розглядів. Якщо вам потрібні кошти на карту, ви можете взяти кредит онлайн на сайті MyCredit. У нас прозорі умови, простий механізм кредитування і швидкий розгляд заявки.

Отримайте необхідну вам фінансову допомогу в максимально короткий термін!

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи