Стягнення боргів судовими приставами

vozvrat-dolgov-pristav

Як правило, якщо боржник не повертає грошову позику, кредитор спочатку намагається закликати його до відповіді за допомогою листів, дзвінків, а іноді — й особистих зустрічей. Якщо все це не принесло результату, банк або МФО вправі подати на несумлінного позичальника до суду.

У разі позитивного для позикодавця результату відбувається стягнення боргу по кредиту судовими приставами за рішенням суду. Як саме реалізується ця процедура, розглянемо в цій статті.

Дії судових приставів по стягненню боргу

Діяльність виконавців повинні протікати виключно в правовому полі. У нашій країні вона регулюється:

  • Конституцією;
  • Цивільним та Господарським кодексами України;
  • ЗУ «Про виконавче провадження»;
  • ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» та низкою інших регуляторних актів.

Повноваження судових приставів при стягнення боргу

Згідно до законодавства, виконавча служба має право:

  • Заарештовувати банківські рахунки. Коли відбувається стягнення боргу судовим виконавцем, можуть бути заблоковані банківські картки боржника, в тому числі й зарплатна або, наприклад, пенсійна. Якщо звернутися до пристава й узгодити графік погашення боргу, арешт може бути знятий.
  • Утримувати гроші з доходів боржника. Так, за рішенням суду, стягнення боргу через судових приставів найчастіше зводиться до того, що з його офіційних доходів (зарплата, стипендія, пенсія) щомісяця знімається певна сума в рахунок погашення боргу. При цьому діє заборона: не можна списати більше 50% доходу або залишити з сумою, яка менша за прожитковий мінімум.
  • Описувати та заарештовувати майно позичальника. Із залученням дільничного виконавець має право потрапити в житло боржника, навіть якщо його немає вдома або він не відкриває двері.
  • Пристав на свій розсуд описує цінні речі та їх забирає, крім предметів домашнього вжитку, державних нагород і призів, речей, які потрібні для професійної діяльності. Не можна заарештувати єдине житло або ділянку.
  • Продавати арештоване майно. Стягнення боргів судовими виконавцями відбувається і через реалізацію майна несумлінного позичальника.
  • Оголошувати боржника в розшук, якщо він ховається.
  • Обмежити пересування — заборонити залишати країну на певний термін.

Порядок стягнення заборгованості судовими приставами

Не дивлячись на ширину повноважень, постукати в будинок до боржника і винести телевізор або ноутбук — це останнє, до чого вдасться виконавець, адже стягнення заборгованості судовими приставами відбувається в три етапи:

  • Боржнику вручається постанова про відкриття виконавчого провадження. У ньому зазначено термін, протягом якого можна добровільно погасити позику, а також інформація про правові наслідки несплати.
  • Співробітники виконавчої служби збирають та аналізує дані про неплатника: наявність майна, банківських рахунків, джерела й розмір доходу і т.д.
  • Безпосередньо стягується борг шляхом арешту рахунків, утримання засобів з зарплати, реалізації майна на підставі рішення рішення суду і, відповідно, до погашення заборгованості.

Термін стягнення боргу судовими приставами

Згідно до ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження», на те, щоб повернути борг через судових приставів, у кредитора є три роки.

Після цього виконавчі документи втрачають свою силу, але займодавець вправі звернутися в той же суд, який розглядав його справу, з заявою про поновлення строку.

Що говорить юридична та судова практика?

Фінансові організації практикують повернення грошей від судових приставів досить рідко — лише в тих випадках, коли мова йде про великі суми та особливо злісних неплатників. А цього процесу передують численні листи, смс-повідомлення і дзвінки з нагадуванням про борг.

Найчастіше кредитор навіть сам пропонує пролонгацію або реструктуризацію боргу — аби кредит погашався, нехай повільно, але впевнено. Це обумовлено тим, що стягнення боргу за рішенням суду — процес довгий, і вын вимагає витрат на сплату судових зборів, виконавчих внесків, оплату юридичних послуг.

Але якщо вже справа дійшла до судових приставів, досвідчені юристи радять ні в якому разі не ухилятися від зустрічей з виконавцями, а навпаки — всіляко йти на контакт. Так ви зможете уникнути блокування рахунків і продажу майна.

Треба терміново погасити позику, тому що по вам відкрили виконавче провадження? Є можливість взяти кредит онлайн в MyCredit, що входить в топ-3 МФО України. Сервіс працює 24/7, а рішення по позиці приймається не довше 10 хвилин.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи