Стягнення боргу за виконавчим листом

vzyskanije-ispoln-list

Після десятків листів, смс-повідомлень та, можливо, особистих зустрічей, які не привели до погашення заборгованості, кредитор має право подати на боржника в суд.

Якщо судова інстанція встане на сторону позичальника, то на руках у нього виявиться виконавчий лист. Документ дасть «відмашку» приставам, які почнуть стягувати взяте з несумлінного позичальника. І на то у них будуть всі підстави.

Стягнення коштів за виконавчим листом відбувається відповідно до:

  • Конституції нашої країни;
  • Цивільного та Господарського кодексу України;
  • ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», «Про виконавче провадження» та інші нормативно-регуляторні акти.

У них чітко прописані повноваження виконавців, однакові як для судових приставів, так і приватних — кредитор сам вирішує, до кого йому звернутися. Стягнення боргу колекторами за виконавчим листом — не виняток.

Що можуть робити судові пристави?

За рішенням суду, виконавча служба має право:

  • Накладати арешт на гроші позичальника. Його банківські рахунки, в тому числі, і карткові, будуть заблоковані. Як правило, якщо на цьому етапі позичальник йде на контакт та погоджує нові терміни виконання зобов'язань, заборони знімаються.
  • Утримувати частини з доходів боржника. Так найбільш часто проводиться стягнення боргів за виконавчим листом: частина грошових надходжень (зарплата, пенсія, стипендія) автоматично знімається з позичальника в рахунок погашення взятого. Не можна утримувати більше 50% доходу особи, а також залишати його з сумою нижче місячного прожиткового мінімуму.
  • Описувати та заарештовувати майно позичальника. Потрапити в будинок несумлінного платника виконавець має право тільки в супроводі поліції навіть в тому випадку, якщо його немає вдома або він не відкриває двері. Не можна проводити стягнення заборгованості за виконавчим листом, конфіскуючи предмети домашнього вжитку, держнагороди і призи, речі, які необхідні для роботи і деяке інше майно. Не можна забрати єдине житло або ділянку власника позики.
  • Реалізовувати арештоване майно.
  • Оголошувати позичальника в розшук, якщо він ховається від виконавців і не гасить кредит.
  • Заборонити виїзд за кордон на певний термін.

Втім, жоден колектор не почне повернення боргу за виконавчим листом з того, що винесе з квартири боржника плазмовий телевізор або комп'ютер. Принаймні передує ряд інших кроків.

Порядок стягнення боргу за виконавчим листом

Робота по стягненню заборгованості ділиться на три умовні етапи:

  • Вручення боржнику постанови про початок виконавчого провадження. У ньому вказується термін, до якого позичальник зобов'язаний добровільно провести виплати по позиці.
  • Збір інформації про джерела і розмірах доходу кредитоотримувача.
  • Конкретні дії, щоб повернути борг за виконавчим листом — утримання частини доходів, арешт і реалізація майна на користь кредитора.

Час на ці дії у виконавців строго обмежена.

Термін стягнення боргу за виконавчим листом

Згідно ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» у приставів є три роки, щоб стягнути кредитні кошти. Потім документ втрачає юридичну силу.

Але кредитор/колектор має право знову звернутися до суду, щоб дія розпорядчого документа було відновлено.

Як все відбувається насправді?

На практиці фінансові установи стягують борги через суд зрідка — тільки коли справа стосується великих сум і злісних неплатників. Судове стягнення — довгий та витратний процес (оплата судових зборів та внесків, послуг юристів).

Спочатку і банки, і МФО намагаються врегулювати питання, нагадуючи позичальникові про борг і правові наслідки несплати за допомогою листів, повідомлень на мобільний телефон, дзвінків, і навіть пропонують варіанти пролонгації або реструктуризації заборгованості. Займодавець вправі звертатися в фірми, що пропонують колекторські послуги.

Якщо ж стався форс-мажор і потрібно терміново погасити позику, можна взяти кредит онлайн у надійного позикодавця. Так, MyCredit, що входить в ТОП-3 МФО України, пропонує новим клієнтам до 6000 гривень під 0,01% при першому зверненні. Рішення про нарахування грошей на карту приймається до 10 хвилин, сервіс працює 24/7.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи