Як зняти арешт з рахунку в Україні?

arest-so-scheta

Останнім часом блокування від банків стали майже рядовим явищем. З 2018 по 2020 роки в Україні була здійснена низка поправок до законів «Про виконавче провадження» та «Про банки і банківську діяльність», які значно спростили і прискорили процедуру стягнення з боржників. У 2020 році впроваджена АСВП — Автоматизована система виконавчого провадження, що забезпечує для цього технічну базу. Тепер немає необхідності обмінюватися документами в паперовому вигляді — все терміни скоротилися в кілька разів. Блокуються гроші за запитом виконавчої служби за кілька годин. А ось щоб зняти арешт з рахунків, буде потрібно багато тижнів.

При цьому діючі нормативні акти абсолютно не страхують від помилок і недобросовісності судів і приставів. Більш того, вони породили кілька юридичних нісенітниць, казусів.

Ваші активи можуть бути заарештовані за:

  • непогашений вчасно кредит;
  • затримку з виплатою аліментів;
  • не сплату адмінштрафів;
  • борги за комунальні послуги.

І нарешті, це може бути зроблено для забезпечення вердикту суду (наприклад, для компенсації збитку).

Працює процедура так. Наприклад, громадянину був виписаний штраф за неправильну парковку. Він прострочив термін оплати. Поліція передає вимогу про сплату приставу. Той виносить постанову про блокування і передає її за допомогою АСВП до фінансових установ, в яких порушник тримає активи. Вони негайно їх блокують і звітують перед відповідною службою.

Причому, цілком можливо, буде призупинений рух всіх безготівкових коштів боржника, навіть якщо розмір штрафу не становить і сотої їх частки. Заплатити борг (кредит, аліменти) в такій ситуації неможливо. Знімається арешт з рахунку в більшості випадків тривало і складно, а фінанси, що на нього надходять, автоматично «зависають». Спроба відкрити нову розрахункову лінію, в іншому місці, сенсу не має. Про це відразу дізнаються і негайно блокують її. Виплачувати заборгованість доведеться готівкою.

«У мене рік тому зависли всі гроші. Звичайно, є і моя вина. Не оплатив відразу штраф за неправильну парковку. Прострочив. Коли схаменувся — все, приїхали. Причому, заблоковано було все! Кошти якби є, а використовувати їх не можна! Отже, моя порада — значна частина заощаджень повинна бути в кеші».

Микола Руденко, Дніпро

Процедура зняття арешту з рахунку в Україні

Одразу відзначимо, банк не знімає арешт з рахунку. Зробити це має право тільки виконавець — за власною ініціативою або за вироком судових органів.

Про те, що рух коштів призупинено, клієнта повинні повідомити, наприклад, через СМС. Далі алгоритм дій потерпілого приблизно такий.

  • Слід з'ясувати, хто і на яких підставах заблокував. Це доведеться зробити особисто, завітавши до відділення.
  • Зв'язатися з відповідальною особою і дізнатися, що послужило юридичною підставою винесення постанови (вердикт суду або напис нотаріуса).

Далі багато залежить від вас. Звичайно найкращий варіант — позбутися боргів за кредитом, аліментах або штрафів, погасивши їх.

Це можна зробити:

  • внісши потрібну суму;
  • розрахувавшись через термінал (за наявними реквізитами);
  • в інтернеті, на сайті державного сервісу «ДIЯ».

Так можна швидко зняти арешт з рахунку в банку. Якщо ви не згодні з наявністю заборгованості або не взмозі оплатити її відразу, доведеться оскаржувати дії виконавця.

Але слід розуміти, що сьогодні пенсійний і зарплатний спецрахунки реально не захищені від блокування. Разом з тим, згідно зі ст. 70 закону «Про виконавче провадження» (про ВП) погашення боргу за ними проводиться у вигляді регулярних утримань. Як правило, в розмірі 20% зарплати (пенсії), у виняткових випадках (аліменти, нанесення тяжких тілесних ушкоджень тощо) — 50%. Ось такого розстрочення і потрібно вимагати. Розглянемо варіанти.

  • Зняття арешту з рахунку приставами. Відправляєте виконавцю вимогу про розблокування спецрахунку разом з документами, що підтверджують, що він є виключно зарплатним або пенсійним. Адресат може скасувати своє рішення, повністю або частково. А може і не скасувати. Багато юристів стверджують, що ст.59 закону «Про виконавче провадження» не дозволяє робити це без висновку суду. На жаль, актуальні нормативні акти надають велике поле для трактувань.
  • Заява до суду. Подавати потрібно позов, а не скаргу або щось інше. До якого суду? До окружного адміністративного — дії державних і приватних виконавців оскаржуються саме там. Цей шлях надійніше, але він вимагає більше часу. Термін подачі — 10 днів з моменту, коли вас повідомили про блокування (ст. 60 закону про ВП). Важливо цей термін не пропустити, інакше позов не буде прийнятий.

Існуючий порядок зняття арешту з рахунку вимагає наполегливості і займе чимало часу.

Документи для зняття арешту з рахунку

Якщо ви намагаєтеся розблокувати активи безпосередньо через виконавчу службу, слід відправити приставу:

  • довідку, яка демонструє джерело надходжень;
  • підтвердження від роботодавця або пенсійного фонду — про перерахування грошей на той спецрахунок;
  • вимогу скасувати блокування.

Діючи через адмінсуд, необхідно:

  • написати позов, прикласти до нього довідки від банку і роботодавця;
  • сплатити судовий збір, він повертається, якщо ви виграєте справу, квитанцію потрібно роздрукувати;
  • передати цей пакет до суду, краще — особисто, а якщо — поштою, то обов'язково з рекомендованим листом.

Стандартна форма заяви на зняття арешту з рахунку в банку включає в себе:

  • найменування (назву) суду;
  • ПІБ заявника, дату його народження, адресу, контактні дані;
  • реквізити відповідача — найменування, адресу та ін .;
  • позовні вимоги (виклад, чого домагається заявник);
  • обставини справи (опис дій, вчинених позивачем і відповідачем);
  • посилання на норми законів;
  • документи, що підтверджують правоту заявника;
  • перелік документів, доданих до позовної заяви.

Теоретично, все це може написати будь-яка грамотна особа, але при сумніві в своїх здібностях, краще найняти адвоката. Адже найменша неточність, і вам відмовлять на формальних підставах.

Як написати заяву приставам про зняття арешту з рахунку

У заяві потрібно вказати: ПІБ адресата і його реквізити, власні дані, включаючи максимальний набір контактів. Далі описується суть впровадження, наводиться посилання на нормативні акти. Слід згадати, що до заяви буде прикладена інформація, яка підтверджує вашу правоту.

Зразок заяви судовим приставам про зняття арешту з рахунку в банку

zajava-znjaty-arest

Як дізнатися чи знятий арешт з рахунку

Клієнта зобов'язані повідомити про це. Але логічно поцікавитися станом справ через онлайн-банкінг або зателефонувавши.

Переконатися в тому, що боргів за вами немає, можна заглянувши в «Реєстр боржників» на сайті Міністерства юстиції або на сервісі «ДIЯ».

В який термін банк (пристави) повинні зняти арешт з рахунку фізичної особи

Терміни зняття арешту з рахунку в банку визначаються законом про ВП.

Якщо суд став на сторону боржника, пристав розблокує заощадження в той же день як отримає відповідне судове повідомлення або на наступний день.

Однак точно сказати, за скільки днів знімається арешт з рахунку судовими приставами, неможливо. Багато що залежить від термінів розгляду справи, а судові органи у нас завжди перевантажені.

Куди скаржитися, якщо пристави довго не знімають арешт з рахунку

Після того, як отримано позитивне рішення, необхідно звернутися до того ж пристава. Він виносить відповідну постанову, направляє її до фінустанови і викреслює вас з реєстру боржників.

А якщо пристав не знімає арешт з рахунку, затягує його розблокування? Тоді слід направити скаргу до Мін'юсту. Швидше це зробити електронною поштою: [email protected] або [email protected]. До скарги потрібно докласти скан-копії всіх документів.

Скарга на державного судового виконавця подається начальнику того відділу, в якому він працює (ст.85 закону про ВП). Вона розглядається в десятиденний термін. Якщо скарга залишилася без задоволення, логічно направити нову, вже до Міністерства юстиції (ДВС підпорядкована Мін'юсту).

Ви, напевно, вже зрозуміли, звільнити свої кошти — справа непроста. Простіше розплатитися за боргами. А якщо грошей немає? Зовсім, або їх не вистачає, щоб заплатити той нещасний штраф, через який зчинилася буча? Завжди можна взяти кредит онлайн в MyCredit. Це допоможе вийти зі скрутного становища і поверне можливість розпоряджатися своїми коштами.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи