Як захистити банківську картку від шахраїв?

kak-zaschitit-bankovskyju-kartu

Щороку в Україні злочинці викрадають з рахунків громадян кошти на сотні мільйонів гривень. Шахрайство з банківськими картками має різні форми. Прагнучи заволодіти коштами довірливого, недбалого, неуважного громадянина, зловмисники постійно вдосконалюють підходи, розробляють нові психологічні прийоми, модернізують обладнання. Цей процес безперервний.

Щоб зрозуміти, як захистити банківську карту від шахраїв, потрібно розібратися з системою захисту карток і з тим, як аферисти викрадають дані.

Що хочуть дізнатися шахраї?

Щоб вкрасти гроші з банківського рахунку, шахраї прагнуть різними способами отримати певні відомості:

  • ім'я, прізвище власника;
  • номер телефону;
  • номер, термін дії картки;
  • пін;
  • CVV-код;
  • код, отриманий з банку в SMS-повідомленні.

Приклад. У ПриватБанку є послуга «Екстрені гроші», що дозволяє зняти в банкоматі готівку, не маючи в руках картки. Досить отримати в банку код в спеціальному SMS-повідомленні. Цим часто користуються шахраї, під різними приводами виманюють у громадян їх дані і цей код.

Щоб захистити карту Приватбанку від зняття грошей, як і карту будь-якого іншого банку, досить слідувати простому правилу: ні під яким приводом не повідомляти нікому пін-код, CVV, термін дії і зміст одержуваних sms. Не залишайте картку поза увагою. Операції з нею повинні проводитися у вашій присутності. Не записуйте пін, його потрібно пам'ятати.

Небезпека «безконтакту»

Як захистити безконтактну картку? Вона зручна, такі картки поступово змінюють контактні. Але якщо без контакту можна оплатити покупку в магазині, то і зловмисники можуть аналогічним чином викрасти ваші кошти.

Реальна небезпека не дуже велика — звичайний термінал взаємодіє з чіпом на невеликій відстані, а створення спеціального чутливого пристрою — завдання складне. Але потенційний ризик є.
Захистити картку з безконтактною оплатою нескладно — достатньо в кишені або чохлі для карти помістити листок звичайної харчової фольги. Можна придбати спеціальний гаманець, захищений від зчитування.

Останнім часом в ужиток міцно увійшли телефони з NFC. Вони безпечніше для платежів, ніж безконтактні картки — з заблокованого телефону нічого зчитати неможливо. А щоб повністю захистити свою картку, прив'язану до NFC, досить включити блокування телефону за відбитком пальця і встановити на нього антивірусну програму.

Ще кілька порад

  • Замовте в банку SMS-оповіщення. Коштує послуга недорого, дозволяє моніторити рух коштів.
  • Не робіть операції, якщо не розумієте їх сенсу.
  • Уважно огляньте банкомат. Перевірте, чи немає там прихованої камери, накладки на клавіатурі або картоприймачі. Користуйтеся банкоматами, встановленими в приміщенні банків.

Махінації в інтернеті

Види інтернет шахрайства різноманітні. До найпоширеніших відноситься фішинг — коли спритники створюють фальшивий сайт. Зовні він схожий на справжній. Коли клієнт намагається провести операцію, зазвичай вона виявляється неуспішною. Сенс фішингу в тому, щоб вивудити у людини особисті дані. Потім вони використовуються для крадіжки коштів.

Наприклад, шахраї можуть запропонувати оформити кредитну картку онлайн. Попросять заповнити певну форму. Після цього запропонують заплатити скромну суму за пересилку. Природно, карту клієнт ніколи не побачить, а шахраї отримають і гроші, і інформацію.

Як відрізнити справжній сайт від фішингового?

  • Адреса солідної фірми зазвичай виглядає як «назва установи.ua». Наприклад — mycredit.ua. Щоб мати подібну адресу, компанія повинна зареєструвати торгову марку. Шахраї цього, зрозуміло, не роблять. Їх адреса може виглядати як «cashkredit.info» або «kreditcard.com.ua».
  • Адреса справжнього ресурсу починається з https://, в адресному рядку користувач бачить значок замка. Це означає, що використовується безпечний протокол. Фішингова адреса починається з http://, і замочка ви не побачите.

MyCredit допоможе завжди

Дотримуючись простих правил, описаних вище, ви убезпечите себе. Але якщо трапилася біда, і шахраї викрали ваші гроші, у нас ви завжди можете взяти кредит онлайн на картку. MyCredit оформляє кредити швидко, без зволікань, в будь-який час доби. Ви відразу можете отримати кредит на 6000 грн, всього за 20 хвилин. Причому для нових клієнтів відсоток чисто символічний.

Наша команда надзвичайно серйозно підходить до питань безпеки. Ми не запитуємо зайві дані, тільки дійсно необхідні. Наша фірма має міжнародний сертифікат безпеки платіжних засобів PCI DSS, що свідчить про максимальний рівень захисту клієнтської інформації.

Оформляючи в MyCredit кредит на картку Приватбанку або іншого банку країни, ви повністю застраховані від кібершахрайства. У перевагах MyCredit переконалися вже півмільйона українців, які оцінили зручність оформлення онлайн-кредитів зі знижками, кешбеком, розіграшами призів і надійним захистом персональних даних.

img
Альбіна Марченко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи