Яке покарання за підробку документів в Україні

nakazanie-za-poddelky

Підробка документів - серйозний злочин, за яким передбачена кримінальна відповідальність.

Такими махінаціями часто займаються злочинні угруповання. Підробляють абсолютно різні документи:

  • дипломи про вищу освіту;
  • свідоцтва на право власності;
  • посвідчення;
  • водійські права;
  • всілякі довідки;
  • ідентифікаційний номер;
  • і навіть паспорт громадянина України.

Наміри можуть бути самими різними - починаючи від бажання отримати "липовий" лікарняний, закінчуючи наміром злочинним шляхом заволодіти чужим майном.

Як вже було сказано вище, злочинців чекає кримінальне покарання за підробку документів.

Однак, бувають ситуації, коли людина скоює злочин не через бажання комусь нашкодити, а через нестатки. Наприклад, людина хоче оформити позику, але у неї немає роботи чи інших фінансових надходжень, відповідно довідку про доходи їй не отримати, а грошей немає навіть на їжу.

Звичайно, це не виправдання для шахрайських дій і покарання за підробку документів не уникнути.

Законодавство про підробку документів

Санкції залежать від виду злочину і його складу. Покарання за підробку документів в Україні відрізняється в залежності від того, виробництво це чи використання сфабрикованих документів. За фабрикацію санкції є більш жорсткими. Однак, навіть використання неправдивої документації карається кримінальною відповідальністю.

Кримінальна відповідальність

Статтею 358 Кримінального кодексу передбачено:

  • Виготовлення фальшивого документа або друку буде покарано штрафом до 1 тисячі мінімальних зарплат, арештом до півроку або обмеженням волі до двох років;
  • Фальсифікація документації фірми співробітником чи працівником організації карається штрафом до двохсот мінімальних ЗП, арештом від 3 до 6 місяців або обмеженням волі на строк до трьох років;
  • Повторні дії названих пунктів тягнуть за собою обмеження чи позбавлення волі до п'яти років;
  • Умисне використання неправдивої документації - до 50 мінімальних ЗП, арешт до 6 місяців або обмеження волі до двох років.

Підробка документів для кредиту

Підробка документів на кредит досить часто зустрічається серед позичальників. Сюди можна віднести використання чужих документів, підроблені довідки про доходи, пенсійні посвідчення, студентські квитки і т.д.

Що стосується сервісів кредитування, до названого переліку можна додати спробу запросити кошти на чужу карту.

Безумовно, перед схваленням заявки відбувається ретельна перевірка клієнта, але й цього, часом недостатньо, щоб уберегтися від шахраїв.

Як відбувається перевірка?

Для того, щоб видати кредит без проблем, і не дати його шахраям, банківські структури та кредитні організації використовують скорингову систему. Вона побудована на статистичних програмах і дозволяє в автоматичному режимі перевірити інформацію потенційного клієнта і оцінити його надійність.

Обдурити скоринг практично нереально, оскільки ця система містить в собі безліч чинників аналізу і постійно поповнюється все новими.

Перевірка даних в MyCredit

В сервісах кредитування цей механізм складніше, оскільки немає особистого контакту з позичальником і немає можливості подивитися на його документи, але при цьому видається кредит без трудової книжки.

Наприклад, в MyCredit скоринг виробляє аналізу більш ніж ста факторів, які окремо мають мізерний вплив, але в сукупності дають цілісну картину платоспроможності позичальника. Саме завдяки цій процедурі є можливість взяти кредит без довідки про доходи і будь-яких інших додаткових даних.

На закінчення хотілося б сказати, що подаючи запит на кредит важливо бути чесним, вказувати коректні і правдиві дані. Це підвищить шанси на його схвалення. Шанс обійти перевірки дуже низький, а спроба шахрайства чревата серйозними наслідками.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи