Кредит у спадок: що робити і чи потрібно платити?

credit-v-nasledstvo

Ситуації, коли спадкоємці навіть не знають про кредит померлого родича, бувають часто. Зі спадком не завжди приймаються тільки права померлого, а також і його обов'язки. Що робити в такій ситуації і як можна не виплачувати позику?

Згідно з нормами українського цивільного законодавства, після смерті родича переходять не тільки права (наприклад, право власності на майно, акції і т.п.), але і обов'язки, тобто борги.

Чи передаються кредити у спадок?

Так, оскільки це боргове грошове зобов'язання - повернути певну суму разом з відсотками у встановлений термін і порядок. Тому логічно, що разом з будинком, квартирою або машиною, ви також отримуєте борги у спадок.

Отримати спадок можна в двох варіантах:

  • за законом (це родичі: батьки, другий з подружжя, діти, брати, сестри, дядьки, тітки і т.п.);
  • за заповітом (будь-яка особа, яку померлий вказав у заповіті і визначив її долю).

Як не платити кредит у спадок?

Після смерті громадянина його правонаступникам дається шість місяців, щоб звернутися до нотаріуса за місцем відкриття спадкової справи і написати заяву про те, що вони збираються прийняти або відмовитися від майна.

Перехід боргів у спадок можливий тільки після оформлення документів через півроку - оформлення процедури та отримання свідоцтва відбувається не відразу.

Що стосується питання, чи переходить кредит у спадок тільки за законом або за заповітом в тому числі, важливо відзначити, що перехід здійснюється в будь-якій ситуації - спосіб успадкування значення не має.

Відмовитися також можна незалежно від способу прийняття. Але якщо спадкоємці за законом мають можливість просто не з'являтися до нотаріуса протягом 6 місяців і не заявляти про свою волю, то від заповіту потрібно краще відмовитися письмово.

Що робити, якщо банк вимагає погасити кредит померлого?

Якщо ви не прийняли майно і бажаєте не платити кредит, який дістався у спадок - можете бути спокійні, ви маєте повне право не повертати ніяких боргів і навіть не сповіщати про відмову.

Як правильно платити кредит після смерті боржника?

Якщо ж ви вступили в права власності, банківський борг по кредиту в спадок матиме свої особливості виплати і бажано їх оформити юридично з банком.

Варто виконати наступні рекомендації:

  • переоформити договір на себе;
  • попросити організацію-кредитора про зміну графіка оплат, якщо попередній вам не підходить;
  • якщо заставне майно перебуває у спільній власності, варто обговорити цей момент;
  • якщо мова йде про квартиру з боргами, доведеться також сплатити заборгованість по комунальним платежам.

Доки ви не прийняли спадкоємство - протягом шести місяців з моменту смерті, повертати ви нічого не повинні. Але добровільні виплати не заборонені. Вносити їх рекомендується тільки тоді, якщо розумієте, що це вам потрібно.

Чи передаються кредитні борги у спадок при відмові? Ні. Якщо спадкоємець не прийняв права і обов'язки, кредитори не мають права пред'являти до нього претензії і вимагати повернути борг.

Ми рекомендуємо до прочитання статтю "Чи зобов'язаний спадкоємець виплачувати кредит померлого?", де ми розповіли про виконання боргових зобов'язань в залежності від того, ким спадкоємець доводиться померлому.

Що робити, якщо грошей платити за боргами немає?

Якщо ви вступили в спадок і крім власності отримали непогашену позику, борг доведеться повертати. Може бути ситуація, що померлий залишив прострочення і за комунальні послуги (комунальні борги переходять у спадок за законом - це також боргові зобов'язання). Тоді грошей на все може не вистачити. Але знайти потрібну суму швидко можна не тільки у родичів і знайомих, а й в інтернеті. Наприклад, оформити кредит онлайн в Україні від Майкредіт.

Тут за 15 хвилин можна взяти до 10 000 гривень на особистий рахунок. За відмову переживати не потрібно - схвалюється 4 з 5 поданих заявок - мікропозика доступна навіть боржникам і тим, хто допускав прострочення.

Майкредіт не цікавить мета кредитування, а тому кошти можна отримати на будь-які потреби і почати гасити заборгованість буквально в той же день.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи