Чи можуть з пенсії стягувати борги за кредитами?

dolgi-po-kreditam-pensija

Українці часто звертаються до фінансових установ, щоб взяти гроші в борг для вирішення життєвих проблем, що виникають через нестачу фінансів. Але часом трапляються ситуації, коли позичальник з різних причин припиняє вносити щомісячні платежі, щоб погасити позику. В результаті до нього застосовуються санкції у вигляді штрафу та пені за прострочення, і сума заборгованості стрімко зростає. Тому кредитори вдаються до різних способів для стягнення боргу по кредиту.

Примусове стягнення заборгованості

Згідно з чинним законодавством в Україні примусове стягнення боргу по кредиту з пенсіонерів та інших осіб, основним джерелом доходів яких є пенсійні та соціальні виплати, можливо тільки за рішенням суду. Якщо фізична особа не є зобов'язання по виплаті позики, утримання з пенсії здійснюється Державною виконавчою службою. Вік позичальника або інвалідність не є перешкодою для невиконання судового рішення.

Державний виконавець отримує право стягувати гроші в випадках, коли боржник відмовляється робити це добровільно. Тому відповідь на питання, чи можуть з пенсії стягувати борги за кредитами, звучить позитивно.

Порядок стягнення заборгованості

Витрати на проведення процедури, включаючи судові витрати, відшкодовуються за рахунок позичальника. Закон України «Про виконавче провадження» передбачає, що кошти списуються, коли на рахунках боржника немає або не вистачає вільних активів для покриття заборгованості, а особистого майна для цього недостатньо.

Борг по кредиту у пенсіонера стягується в наступному порядку:

  • Займодавець готує документи, що підтверджують наявність боргу, та подає до суду позовну заяву з зазначенням суті претензій до клієнта.
  • Під час судового розгляду розглядаються підстави для утримання грошей, засідання суду може відбутися навіть при неявці відповідача.
  • На підставі поданих позивачем доказів суд постановляє ухвалу в його користь.
  • Після цього виконавчий лист передається до територіального органу ДВС для виконання прийнятого рішення.

Максимальний розмір утримань

Стягувати борг за кредитом з пенсії по старості або інвалідності першої та другої групи можна в розмірі, що не перевищує 20%. Слід відзначити, що домогтися судового рішення для утримання грошей з пенсії для погашення спірного позики, не посвідченого нотаріально, буває складно.

Часто питання, спишуть борги по кредитах пенсіонерам чи ні, залежить від суми боргу, життєвої ситуації, розміру отримуваного пенсійного забезпечення, наявності фізичних обмежень та інших факторів. Слід враховувати, що сума грошей, що залишається в розпорядженні боржника, не повинна бути менше встановленого державою прожиткового мінімуму.

Що робити пенсіонеру-боржнику?

Чи можуть з пенсії стягувати борги за кредитами 2020 року в примусовому порядку? Так що краще не допускати пропуску строків обов'язкових платежів, тому що стягнення заборгованості — клопітна і вкрай болюча процедура для боржника. Навіть коли вона проходить в рамках закону, у людини виникає почуття тривоги. Крім того, банк може звернутися до колекторів, які будуть чинити моральний тиск телефонними дзвінками, смс-повідомленнями, погрозами посадити за кредитні борги.

Якщо збільшується заборгованість загрожує перерости в глобальну проблему, варто звернутися в компанію MyCredit та взяти мікрокредит для погашення чергового внеску. Сервіс видає кредит пенсіонерам для вирішення фінансових труднощів, надаючи онлайн позики особам з поганою кредитною історією, без застави, поручителів та довідки про доходи. Після отримання мікропозики і погашення прострочення потрібно домовитися з кредитором про реструктуризацію борга або надання кредитних канікул.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи