Чим мікрокредитна організація відрізняється від мікрофінансової?

micro-zaim-credit

Отримати позику в потрібний час сьогодні вже не здається чимось складним, дорогим і незвичайним. Мікропозика має досить багато переваг у порівнянні з будь-якою банківською позикою. Важливо чітко розуміти, що це таке, її «плюси» і «мінуси» і коли нею можна скористатися. А визначивши, чим МФО відрізняється від МКК, можна розібратися в питанні детальніше.

Мікрофінансова організація (МФО) - юридично зареєстрована особа, яка має право на здійснення фінансової діяльності і ліцензію від Національного банку України на кредитування фізичних і/або юридичних осіб. Регулюється діяльність законами про фінансові організації і фінансовий ринок. Базові поняття діяльності закріплені в Законі України «Про банки і банківську діяльність».

Що стосується того, чим мікрокредитна організація відрізняється від мікрофінансової, в українському законодавство чітко закріплених відмінностей немає. Для прикладу, в Росії, відмінності встановлені на правовому рівні і базуються на сумі капіталу і праві здійснювати різні види послуг.

Тому для України на даний момент це питання не актуальне і можна сказати, що юридично мікрокредитні і мікрофінансові компанії нічим не відрізняються і займаються вони однією діяльністю - видають мікрокредити.

Це практично той же банківський продукт, тільки виданий мікрофінансовою організацією, на невелику суму і на короткий термін. Принципи кредитування не відрізняються від банку (видача грошей під відсоток, повернення в певний термін, перевірка інформації про клієнта на момент видачі і т.п.), а ось різниця для процедури оформлення і в самих «цифрах» - є.

У чому перевага:

Що стосується умов:

  • Ліміт зазвичай становить 10 000-15 000 грн;
  • Середня процентна ставка - 1,4-1,7%;
  • Термін - до 30-35 днів;
  • Можна самому переносити термін платежу;
  • Часто надається пільговий період для оплати штрафів.

Як вибрати МФО?

Оскільки в Україні юридично не відрізняється мікрокредитна компанія від мікрофінансової компанії, вибираючи, де оформити позику, потрібно спиратися на умови кредитування, а саме:

  • Суму процентної ставки;
  • Доступний ліміт;
  • Термін;
  • Суму штрафів;
  • Роботу з боржниками;
  • Які документи потрібно надати для оформлення;
  • Пільги для нових клієнтів;
  • Яка передбачена бонусна програма для постійних позичальників.

Щоб точно визначити суму боргу, скористайтеся кредитним калькулятором, який є на сайті кожної онлайн-компанії. Для цього на головній сторінці просто вкажіть бажані суму і термін, і калькулятор відразу «видасть» результат з урахуванням комісії і всіх можливих переплат (хоча, крім комісії ви сервісу нічого не платите). Це допоможе точно визначити фінансове навантаження і уникнути прострочень.

Також перевірте правову інформацію про кредитора, знайшовши її на сайті і в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних-осіб підприємців. Перевіряйте наявність ліцензії на видачу кредитів у сервісу. Це допоможе уникнути укладання договору з шахраєм, який згодом буде або незаконно використовувати ваші персональні дані, або зажадає занадто дорогі відсотки і штрафи.

Де взяти потрібну суму без переплат?

В Україні багато організацій, де можна запросити кредит, тому вибір може виявитися нелегким. У прийнятті рішення орієнтуйтеся на рейтинги, заснований на відгуках реальних користувачів і відгуки в інтернеті. Більшість з них дадуть можливість зрозуміти, чи варто брати кредит в цій МФО чи ні.

Сервіс Майкредіт, наприклад, давно працює в Україні і щодня кредитує тисячі клієнтів.

Майкредіт є офіційно зареєстрованою юридичною особою. З документацією в будь-який час можна ознайомитися на сайті. Має високий рейтинг серед користувачів. Тут можна отримати до 10 000 грн на термін до 30 днів з мінімальними переплатами.

В Україні не відрізняється МФО від МКК на законодавчому рівні, хоча подібні відмінності, наприклад, є в Росії. У всякому разі, це спрощує вибір клієнта, куди звертатися і дозволяє орієнтуватися виключно на рейтинг МФО і вигідність угоди.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи