Чим відрізняється фінансування від кредитування?

finansirovanie-creditovanie

Фінансування і кредитування є найбільш оперативними і вигідними способами забезпечення підприємця необхідними фінансовими засобами. Іншими словами, система фінансування і кредитування має на увазі управління капіталом, а також будь-яку діяльність, спрямовану на його залучення або використання.

У ході реалізації даних процедур, перш за все, потрібно слідувати певним принципам, таким як самоокупність або самофінансування. Перший принцип характеризує покриття всіх поточних грошових витрат за допомогою отриманого доходу. У той час як самофінансування є стратегією менеджменту, що включає управління фондами з метою накопичення грошових коштів, необхідних для розширення виробництва підприємства.

Види фінансування і кредитування

Перш ніж розглянути різні види фінансування і кредитування, необхідно розуміти, що відрізняється фінансування від кредитування тим, що воно полягає в безоплатному наданні грошових коштів в заздалегідь обумовлених з підприємцем формах. А кредитування в свою чергу зобов'язує не тільки 100% повернення запитуваних коштів, але і відсоток на надання такої послуги.

Фінансування буває:

  • державним;
  • муніципальним;
  • благодійним;
  • власним - самофінансування.

Найбільш поширені способи кредитування:

  • банківський;
  • комерційний;
  • лихварський;
  • іпотечний і т.д.

При цьому існує такий підтип банківського кредитування, як лізинг. Для того щоб зрозуміти, чим лізинг відрізняється від кредиту, давайте розглянемо цю процедуру на прикладі покупки авто. Слово лізинг походить від «to lease», що в перекладі з англійської означає «здати в оренду». Можна зрозуміти, що тільки після здійснення останнього платежу, цей автомобіль переходить в абсолютну власність платника.

Переваги лізингу:

1. швидкі терміни оформлення послуги;

2. більш лояльна і спрощена процедура оформлення, в порівнянні зі звичайним кредитом;

3. оптимальні вимоги до клієнта;

4. всі турботи, включаючи техогляд, реєстрацію, постановку на облік ДАІ і т.д. лізингова компанія виконує самостійно.

Правове регулювання фінансування та кредитування в Україні

І фінансування, і кредитування виконують завдання забезпечення фінансовими потребами процедури розширеного безперервного виробництва економічних благ підприємства. При цьому кредит може бути окремою ланкою у фінансовій системі, який має спеціальні методи перерозподілених і вільних в даний момент часу грошових коштів.

Основна відмінність правового регулювання інвестування від фінансування в тому, що інвестор має можливість придбати право власності на проект, в який інвестує, в той час як фінансування не має на увазі подібних можливостей.

Головні відмінності кредиту від інвестицій

Коли постає питання вибору між двома способами залучення стартового капіталу, а саме між інвестиціями і кредитом, необхідно ознайомитися з їх відмінними характеристиками і вибрати найбільш зручний варіант. Основна різниця між інвестиціями і кредитом:

  • Оплата. Процедура кредитування має на увазі не тільки повернення позикових коштів, а й окрему за них плату. На сьогоднішній день відсотки по кредитах в цілях бізнесу далеко не мінімальні, особливо при тому, що більшість підприємців використовують споживчі кредити. Якщо мова йде про інвестиції, то тут ніяких фінансових витрат з боку підприємства не мається на увазі, оскільки капітал вкладає інвестор, з розрахунком на подальше отримання відсотка від прибутку;
  • Терміни погашення. Кредит вимагає не тільки повернення позики, але і відсотки за його отримання. При цьому виплати повинні здійснюватися завжди вчасно. В іншому випадку клієнтові нараховуватимуться штрафні санкції. Працюючи з інвесторами, підприємство може повертати йому заздалегідь обумовлений відсоток, тільки після виникнення прибутку. Іноді доводиться чекати окупності роками;
  • Застава, дохід і поручительство. Що стосується кредиту на великі суми, банки часто вимагають будь-які гарантії, що підтверджують вашу платоспроможність: довідка про доходи, поручительство або заставу. Хоча деякі банки все ж дають можливість взяти кредит без застави. Інвестори ж не особливо зацікавлені в поточному фінансовому становищі підприємства, їм набагато важливіше розуміти потенціал і перспективність ідеї, що просувається;
  • Відсоток від прибутку. За раніше обговореним відсотком від прибутку інвестор почне отримувати грошові кошти, як тільки бізнес почне розвиватися. Якщо ж бізнес принесе масштабніший прибуток, то інвестор цілком зможе отримати суму, що у багато разів перевищує його початковий внесок. Коли ви берете гроші в борг у банку, то виплата відсотка повинна здійснюватися в будь-якому випадку, але виключно посилаючись на суму позики і до остаточного розрахунку за кредитом;
  • Вплив на розвиток підприємницької діяльності. Інвестори мають в бізнесі свою частку. Вони мають право вносити певні поправки і впливати на бізнес-процеси. Кредитори не володіють можливістю впливу над вашим підприємством;
  • Терміни співпраці. Після погашення кредиту будь-які зв'язки з банком припиняються, в той час як з інвесторами вам доведеться мати справу протягом всієї діяльності проекту, який інвестувався;
  • Правила в разі банкрутства. Успіх бізнесу ніяк не стосується кредитора - виплатити позику і його відсоток ви повинні в обов'язковому порядку. Повернення грошей інвестору може відбуватися за заздалегідь обумовленою схемою (наприклад, розпродаж товару, що залишився, або майна підприємства).

Якщо описана інформація для вас виявилася корисною, і ви прийшли до висновку, що єдиним вірним шляхом для отримання стартового капіталу є кредитування, звертайтеся в компанію Mycredit і в найкоротші терміни отримуйте кредит онлайн на максимально вигідних для себе умовах. Майкредіт видає позики до 10 000 гривень. І якщо вам потрібна велика сума - звернутися можуть відразу кілька членів родини.

Ми прагнемо до того, щоб зробити наш сервіс максимально корисним і функціональним для клієнтів. Тому ми працюємо в режимі 24 на 7 навіть у вихідні і свята.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи