Який штраф за прострочений кредит?

fine-credit

Після того як в Україні почалася фінансова криза, виплачувати позики стало складніше. Високий рівень безробіття, скорочення з роботи, повільне зростання зарплати, різке збільшення цін на продукти харчування і комунальні послуги призвело до того, що банківські позичальники просто «не тягнуть» кредитні виплати. Ми розповімо, що може бути за несплату боргу і скільки складе переплата.

Штрафи за прострочений кредит - фінансова санкція (покарання) за порушення кредитного договору. Порушення може проявлятися наступними способами:

  • погашення боргу не в строк;
  • внесення неповної оплати;
  • неподання кредитору обов'язкової інформації (переважно за заставними позиками).

Штраф за прострочений кредит, як правило, виражається в певній грошовій сумі і обов'язково вказується в кредитному договорі. Просто так за своєю особистою ініціативою кредитор збільшити санкції не має права (навіть якщо боржник допустив серйозне прострочення і кредитор або колектори загрожують йому - це всього лише загрози). Без внесення письмових змін до тексту самого договору та повідомлення про це (якщо зміни в односторонньому порядку передбачені договором в принципі) міняти санкцію незаконно.

На що слід звернути увагу, якщо ви хочете взяти вигідний кредит:

  • вид штрафу (фіксований або в процентному співвідношенні);
  • за що нараховується;
  • коли;
  • що банк розцінює як прострочення;
  • чи передбачені кредитні канікули і чи можливі інші способи отримання відстрочки.

Види штрафів за прострочення кредиту

Штрафи за прострочений кредит відповідно до цивільного законодавства:

  • фіксована сума;
  • в процентному співвідношенні від боргу або щомісячного платежу (пеня);
  • разовий підвищений (в основному по «дорогим» іпотечним або автокредитах).

Порівняємо штрафи за прострочений кредит в українських банках

Покарання за прострочений кредит, як уже зазначалося вище, завжди прописується в договорі. Але кожен банк надає свої умови кредитування, тому і санкції різні. На прикладі таблиці подивимося, в якому банку менше штраф.

Банк Штраф (грн) Пеня (%) Чи передбачено SMS-оповіщення клієнта про прострочення
Альфа-Банк 50-150 0,11 +
ПУМБ 50 1,2 -
ПриватБанк 50 0,24 +
ОТП - 0,10 +
ІдеяБанк 50 0,19 +
Укргазбанк - 0,13 -
Кредит Дніпро 100 0,15 -

Важливо відзначити, що тривала невиплата може бути чревата серйозними наслідками. Ми рекомендуємо ознайомитися зі статтею - "Як не допустити суд за простроченим кредитом", щоб не опинитися в ситуації, коли заяву вже подано, і суду не уникнути.

Як виглядає штраф за прострочений кредит від МФО?

Крім банків, є варіант оформити позику в мікрофінансовій організації (МФО). Різниця між мікрокредитом і звичайним банківським кредитом полягає тільки в тому, що перший раз тут видається невелика сума і на короткий період - до 35 днів. Що ж стосується юридичного боку оформлення, різниці немає - позика видається після підписання документів.

Як і у випадку з банком, мікрокредит передбачає виплату штрафів, у вигляді збільшення щоденної процентної ставки. Наприклад, в сервісі Майкредіт, процентна ставка підвищується до 2,7% на добу, проте, після закінчення терміну дії договору клієнту дається триденний грейс-період, під час якого він може сплатити борг без штрафу і нарахування відсотків.

Як сплатити штрафи і перестати бути боржником?

Якщо у вас є проблеми з виплатою кредиту в банку і переплата тільки росте, не зволікайте виплату. Заборгованість в будь-якому випадку доведеться погашати. І зробити це краще поступово самому, ніж чекати дзвінків колекторів і повістки до суду (що завжди закінчується арештом майна). Прострочений кредит загрожує штраф, тому повернути борг слід якомога швидше.

Швидко знайти гроші на оплату боргу можна, якщо взяти моментальну позику онлайн від майкредіт. Тут за 15 хвилин реально отримати на картку до 10 000 грн, чого буде достатньо, якщо не для повної сплати боргу, так хоча б для часткового погашення, показавши таким чином кредитору, що ви намагаєтеся закрити заборгованість.

Оплатити прострочений кредит, отримавши гроші в Майкредіт - швидкий і вигідний спосіб вирішити проблеми з банком і повернутися в графік, не допускаючи погіршення кредитної історії.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи