Що таке кредитна історія?

chto-takoe-ci

Всі, хто брав позики в банках, знають про значимість такого параметра, як кредитна історія позичальника (далі КІ). Означає кредитна історія хронологію виконання особою зобов'язань перед кредиторами (банками/мікрофінансовими організаціями). У цій статті ми детально розповімо, яку роль вона відіграє в процесі кредитування, чому псується кредитна історія і чим це загрожує в подальшому.

Для чого потрібна кредитна історія?

Кредитна історія банку необхідна організаціям-кредиторам, щоб простежувати благонадійність і фінансову відповідальність людей, які запитують кошти в їх компаніях. Виходячи з даних, банк/МФО побачить:

  • Скільки відкритих позик має заявник на сьогоднішній момент;
  • Скільки зареєстровано офіційних відмов;
  • В які банки/МФО звертався, в який період;
  • Суми, взяті в борг;
  • Чи був співпозичальником або поручителем;
  • Здійснював платежі в строк або мали місце бути прострочення.

Де зберігається кредитна історія?

Кожен українець може раз на рік дізнатися свою кредитну історію безкоштовно в українському Бюро КІ (УБКІ), звернувшись через сайт або відправивши письмове звернення поштою. Також відомості можна знайти в:

  • ПВБКІ (перше українське бюро);
  • МБКІ (міжнародне);
  • ЄРКІ (єдиний реєстр).

Щоб дізнатися, чи не потрапили ви в чорний список боржників, можна скористатися платною опцією. Вартість варіюється від 25 грн за одне звернення. Однак це найважливіший момент при плануванні оформлення фінансування, адже якісна підготовка підвищує шанси на схвалення з першого разу.

Приклади поганих і хороших кредитних історій

Розглянемо приклади зіпсованих і незіпсованих КІ:

  • Громадянин Н. має 3 активних позики відносно невеликих обсягів, які він акуратно виплачує, не допускаючи затримок. Також він погасив попередні кредити. Варто відзначити, що за фінансуванням громадянин Н. звертається не часто, і отримує позитивні відповіді з першого разу. Подібний опис фіксує цього суб'єкта як надійного платника та бажаного клієнта для всіх компаній-кредиторів;
  • Громадянка К. має 7 діючих позик, 5 з яких мають негативну позначку, оскільки платежі вносяться не в призначений термін і не в повному розмірі. Прострочення досягають трьох-чотирьох місячний бар'єр. Громадянка К. постійно робить запити на відкриття нових кредитів, проте їй приходять регулярні відмови через високу закредитованість. Це приклад однозначно поганий КІ, з власником якої явно не захочуть мати справу більшість кредитно-фінансових установ.

Кредит з поганою КІ без відмови тільки у нас

Закономірно, що кредит з поганою кредитною історією отримати практично неможливо, оскільки будь-яка фінустанова не хоче втрачати свій капітал. Однак серед багатьох на ринку діють фірми-кредитори, які позиціонують себе як лояльні.

Наприклад, в сервісі MyCredit схвалюють терміновий кредит з простроченнями на найприйнятніших умовах. Так, нові користувачі можуть розраховувати до 6000 грн під 0,01%, А для постійних доступна сума подвоюється і відкриваються додаткові можливості: автоматичне підтвердження, знижки, акційні пропозиції та розіграші призів.

Навіть якщо ви зневірилися і не розраховуєте на позитивну відповідь, спробуйте відправити заявку в Майкредіт, адже тут статистика прийнятих онлайн-заявок дорівнює 95%.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи