Що таке синдикований кредит?

sindinc-credit

Синдикований кредит - це особливий вид довгострокової позики, який видається споживачеві двома або більше кредиторами. Таку назву він знайшов від слова "синдикат", тобто позикодавцем виступає синдикат кредиторів, які беруть участь у фінансовій угоді в певних частках. До такого виду послуг звертаються тільки в тому випадку, коли сума запитаних фінансів перевищує певний ліміт. На даний момент цей ліміт становить приблизно 10 мільйонів доларів. І, як правило, подібні позички видаються у валюті.

Оскільки це довгострокова позика, терміни її погашення варіюються від півроку до декількох років, залежно від розміру позики.

Як формується синдикований кредит

Синдиковані кредити можуть формуватися двома основними шляхами:

  • При першому способі заявник може самостійно вибирати інших членів синдикату, і він особисто відповідає за організацію переговорів, підготовку та укладення договору, інші умови і нюанси;
  • При другому способі позичальник співпрацює з одним банком-кредитором, який покладає на себе функцію провідного суб'єкта, організовує процес пошуку додаткових кредиторів і бере на себе всі завдання, пов'язані з підготовкою до підписання договору. Цей варіант є більш вигідним для клієнта, оскільки всі організаційні питання лягають на організатора. До того ж багато великих позикодавців співпрацюють між собою і мають чітко налагоджені механізми зв'язку.

Види синдикованих кредитів

Порядок кредитування та його умови залежать від видів, до яких належать:

  • Спільний. Для кожного з банків-учасників строк погашення однаковий; кошти стягуються за індивідуальним планом кожним з них; агентом, який проводить розрахунки і приймає оплату, виступає одна з організацій, що бере участь;
  • Індивідуальний. Частки кожного кредитора визначаються в угоді; укладається додаткова угода, яка визначає порядок дій при нездатності позичальника оплачувати борги за позикою;
  • Позика без визначення часток. Кошти виділяє один банк-організатор, а інші члени угоди зобов'язуються надати йому кошти для подальшої видачі їх позичальнику.

Також вони можуть ділитися на заставні та беззаставні.

Умови його застосування

Таке кредитування оформляється тільки тоді, коли потрібно зайняти велику суму грошей в короткий термін. Банки бояться ризикувати своїми грошима, коли обсяги перевищують мільйони. Саме тому вони об'єднуються в синдикат, щоб розділити ризики навпіл. Споживачем таких великих коштів найчастіше виступає юридична особа, яка зобов'язана:

  • Мати хорошу кредитну історію;
  • Бути платоспроможною;
  • Мати заставне майно і поручителя.

Така позика буде оформлена за умови, що буде підготовлена вся документація юрособи, яка є доказом довгострокового функціонування організації-позичальника та її рентабельності.

У разі відмови деякі розглядають як альтернативу кредит від приватних осіб, але слід зауважити, що в цьому секторі кредитування діє багато шахраїв.

Закон України про синдикований кредит

Відносини між позичальником і його позикодавцями регулюються Законом України Про синдикований кредит. Взимку 2018 року були ухвалені оновлені правила щодо синдикованих позик в Україні, які спрямовані на запобігання появи нових податкових спорів у судах. Статті Закону чітко відповідають правилам міжнародних угод, тому що юридична особа може зайняти гроші в іноземних банках.

Синдикований кредит: плюси мінуси

До плюсів даного кредитування можна віднести:

  • Можна взяти велику кількість грошей;
  • Є можливість погасити борг достроково без штрафів;
  • У разі тимчасових труднощів допускається пролонгація;
  • Можливість самому вибрати майбутніх кредиторів;
  • Банк-організатор може взяти на себе відповідальність за організацію договору.

При такій кількості переваг, є один істотний мінус. У пострадянських країнах цей вид кредитування не є розвиненим і відсутність висококласних фахівців у цій сфері не позначається позитивно на загальну картину. Сьогодні куди простіше оформляється мікропозика, і саме сфера мікрокредитування процвітає як ніколи.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи