Як повернути борг якщо боржник банкрут?

vzyskanije-dolga-po-kredity

Кожен українець, який має заборгованість, може оголосити себе неплатоспроможним, а потім реструктуризувати фінансові зобов'язання. Раніше таке право мали юридичні особи та ФОП. Але в 2019 році в Кодекс про процедури банкрутства (далі — Кодекс) були внесені зміни. Тепер фізичні особи теж можуть претендувати на списання безнадійних позик.

Отримати борги з банкрута можна шляхом продажу його майна, крім соціального житла. Після цього боржник звільняється від матеріальної відповідальності.

Реструктуризація заборгованостей

Даний спосіб дозволяє вирішити проблему з великими сумами: іпотечними або валютними позиками. Для витребування грошей фінансові установи часто використовують колекторські послуги. Професійні збирачі намагаються повернути кошти в повному обсязі. Списання позик в даній ситуації малоймовірно.

Статус «неплатоспроможний» дає громадянину право реструктуризувати:

  • позики від банків і МФО;
  • несплачені податки;
  • зобов'язання за договорами оренди, купівлі / продажу;
  • прострочення по комунальним платежам.

Не підлягають списанню аліменти, позики на відпочинок і розваги, програші в азартних іграх і суперечках. Стягнення боргу через банкрутство в таких випадках не проводиться.

Підстави для визнання фізособи неплатоспроможним

У Кодексі затверджені обов'язкові умови, при яких проводиться процедура:

сума всіх позик фізичної особи дорівнює або перевищує 30 мінімальних заробітних плат;
громадянин не робить платежі протягом двох місяців і довше;
у неплатника немає майна, тому повернути борг через суд у виконавчому порядку неможливо;
позичальник не здатний найближчим часом погасити кредит.

Оформити неплатоспроможність можна за особистою заявою людини, яка подається до господарського суду за місцем прописки. Кредитори і колектори не мають права ініціювати процес.

Процедура банкрутства фізособи

Щоб повернути борг якщо боржник банкрут, необхідно дочекатися відповідної постанови. Процес визнання громадянина неплатоспроможним проходить в кілька етапів:

  • Подача позову. Фізична особа готує пакет документів, оплачує судовий збір і роботу арбітражного керуючого за наступні три місяці.
  • Призначення арбітражного керуючого. Фахівця вибирають шляхом випадкового автоматичного відбору.
  • Вимоги кредиторів повернути борг з банкрота. У позикодавців є 30 днів, щоб висунути вимоги про повернення коштів.
  • Розробка та узгодження плану реструктуризації. Позичальник і арбітражний керуючий визначають майно неплатника, яке можна ліквідувати на користь позикодавця. Сторони розробляють план і умови погашення позики: списання, розстрочення та т.д.
  • Фактичне стягнення боргів через банкрутство. Якщо затверджений план не виконується, починається продаж власності фізособи.

По завершенні всіх етапів громадянин звільняється від зобов'язань перед позикодавцями.

Варіанти реструктуризації

З моменту відкриття справи починає діяти мораторій на фінансові вимоги до неплатника. Протягом 120 днів кредитори не мають права проводити стягнення поточної заборгованості банкрута за виконавчими документами. Штрафи, пеня та інші санкції в цей період не нараховуються.

Сторони узгоджують нові умови погашення позики відповідно до ст. 126 Кодексу. Затверджений план може передбачати:

  • перегляд пунктів договору: зниження процентної ставки, зменшення штрафів і пені;
  • відстрочку, розстрочку або списання позик;
  • повернення коштів третіми особами.

План розробляється на 5 років. Для закриття іпотечного кредиту термін може бути продовжений до 10 років.

Ліквідація майна для погашення зобов'язань

Стягнення заборгованості при банкрутстві боржника проводиться шляхом продажу його активів — ліквідаційної маси. До її складу не входить житло, в якому проживає сім'я позичальника. Соціальна нерухомість не використовується для погашення позик, якщо вона відповідає вимогам:

  • для квартири — загальна площа до 60 м2 або не більше 13,65 м2 на кожного члена сім'ї;
  • для житлового будинку — площа не перевищує 120 м2.

Процедура стягнення заборгованості з банкрута не передбачає витребування коштів, які знаходяться на рахунках пенсійного фонду і фонду соціального страхування. Також господарський суд може виключити зі складу ліквідаційної маси активи, необхідні неплатнику або його сім'ї для задоволення особистих потреб.

Після завершення процесу ліквідації з громадянина знімається відповідальність перед кредиторами.

Відмова від повернення позики, порушення графіка виплат і умов договору — всі ці дії ведуть до негативних наслідків для позичальника. Позичивши невелику суму в банку, з часом можна втратити нерухомості. Щоб не доводити ситуацію до НП, необхідно вчасно погашати позики. Якщо вам для цієї мети терміново потрібні кошти, скористайтеся фінансовою допомогою від MyCredit. У нас ви можете оформити кредит онлайн на суму від 100 до 15000 грн. Отримуйте гроші на карту за кілька хвилин!

img
Альбіна Марченко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи