Кому пробачать борги по кредитах?

prostjat-dolgi-po-kreditam

На сьогоднішній день, згідно зі статистикою, близько 55% виданих кредитів відносяться до неповернених. Фінансові установи, що видають кошти на покупку нерухомості, авто, побутової техніки та повсякденні потреби, всіми силами намагаються повернути свої активи, але якщо таких позик виявляється занадто багато, то банки можуть списати борги по кредитах.

Нерідко за рахунок списання частини подібних боргів установа може поліпшити статистичні показники. Під тиском регулятора окремі банківські структури починають процедури реструктуризації, і при цьому звільняють частину своїх клієнтів від боргових зобов'язань. Деяку частку проблемних позик ліквідують повністю та безоплатно, причому рішення про те, кому пробачать борги по кредитах, приймають випадковим чином.

Не так давно на території нашої країни з'явилася можливість грамотного позбавлення від заборгованості. Вам зможуть пробачити кредити за умови, якщо ви оголосите себе банкрутом.

З якої причини банки йдуть на списання?

Ми звикли думати, що кредитори ніколи не пробачать борги, а тому практика списань викликає стурбованість. Але такий процес не є благодійним кроком — це виключно прагматичний підхід до вирішення питання.

НБУ вимагає, щоб банки берегли активи та створювали резерви під всі кредитні програми, які по суті представляють собою «заморожені» кошти. Якщо цього не відбувається, рейтинг фінустанови сильно падає, більш того — регулятор може накласти штрафи та санкції. Тому банківські службовці відмовляються видавати кредит з поганою кредитною історією, а якщо ситуація з клієнтськими заборгованостями виходить з-під контролю, приймають складне рішення ліквідувати частину сумнівних активів.

Як банки вирішують проблеми з боргами

Коли кількість проблемних позик стає загрозливою (а це цілком закономірне явище в умовах кризи або нерозумної політики самого кредитора), у банку є кілька способів виходу з ситуації:

В основному, щоб закрити кредитне питання, виноситься рішення щодо списання «заморожених» ресурсів. Втрачені кошти відновлюються за рахунок додаткових націнок на інші продукти, в той час як ведення судових справ вимагає багато часу, а залучення колекторів загрожує втратою репутації.

Відповідаючи на питання, чи може банк пробачити кредит, варто враховувати особливості ситуації боржника. На списання заборгованості можуть розраховувати клієнти:

  • з вичерпаним терміном позовної давності за позикою (3 роки);
  • ті, що не мають майна, яке можна відсудити в рахунок погашення боргу.

За яких умов можливе списання боргу

Заповітна мрія кожного позичальника, що зазнає фінансових труднощів, — дізнатися, як зробити, щоб банк пробачив борг по кредиту. Якщо фінустанова веде розумну клієнтську політику, такий результат можливий у виняткових випадках. Наприклад, при втраті годувальника, у разі смертельної хвороби або втрати житла під час пожежі. Документальні докази в таких випадках кредитору надаються в обов'язковому порядку.

Переймаючись питанням, чи можуть пробачити кредит в банку, можна розглянути варіант банкрутства. Це поки непопулярний для українських реалій механізм дозволу фінансових проблем, який широко використовується у всьому світі.

Оголосити себе банкрутом можна на таких підставах:

  • кредитор вимагає відшкодувати понад сто мінімальних зарплат в рахунок погашення взятих зобов'язань;
  • наявні борги більш ніж на 50% перевищують розмір наявного майна;
  • з причин, не залежних від боржника, його прибуток скоротився більш ніж удвічі.

Важливо розуміти, що процедурний процес банкрутства запустити може виключно позичальник. При цьому за кредитуючої стороною залишається право включити клієнта-банкрута в чорний список боржників, щоб назавжди закрити можливість для отримання фінансової допомоги в майбутньому.

Чи варто сподіватися на те, що борг пробачать?

В умовах нестабільності економічних реалій зростання боргових зобов'язань — типова проблема, яка об'єднує багатьох українців. І якщо одні позичальники усіма силами намагаються переломити ситуацію, інші роздумують, чи пробачать борги по кредитах, і пускають ситуацію на самоплив. Це, в кінцевому підсумку, призводить до великих проблем: постійного спілкування з колекторами, неможливості отримати розстрочку та навіть судових позовів.

Якщо у вас накопичилися борги, а кредитор відмовляє в реструктуризації, звертайтеся за фінансовою підтримкою в MyCredit. Ми не даємо відповіді на питання, які МФО пробачають борги, але оформлюємо кредити на вигідних умовах:

  • в онлайні — без тривалих очікувань, черг і відмов;
  • цілодобово, навіть у вихідні і свята;
  • при першому зверненні — під 0,01% (до 6000 грн);
  • по паспорту та ІПН, без довідок з роботи та заставного майна;
  • всім повнолітнім українцям — без офіційного працевлаштування, інвалідам, пенсіонерам, студентам, боржникам інших МФО.
img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи