Як списати борги за кредитами перед банком і МФО в Україні?

spisat-dolg-pered-bankom-mfo

За даними Нацбанку, 54% виданих позик є безнадійними та безповоротними. За цим показником країна займає лідерську позицію в Європі. Для поліпшення статистики, національні кредитно-фінансові структури готові частково списати заборгованість по кредиту, при відповідності певним критеріям. Однак важливо розуміти, що це право кредитора, а не безпосередній обов'язок, тому він може вживати заходів по поверненню коштів через суди, колекторів.

У статті розберемося детально, як списати борги за кредитами фізичних осіб у 2019 році в установах банківського та небанківського сектору, чи є способи законно списати кредит у будь-якому банку фізичній особі.

В яких випадках банк може списати кредит?

Повномірно списати борги по кредиту перед банком в 2019 році може клієнт, якщо:

  • Немає задекларованого майна у власності. Коли стягнути нічого, компанії вигідніше закрити справу. Звичайно, це стосується невеликих споживчих позик, з великими сумами, іпотекою, автокредитом так не вийде, адже позичальник надає обов'язкове забезпечення (нерухомістю, порукою);
  • Банк може списати борг і відсотки по кредиту, якщо пройшов термін позовної давності по кредиту (36 місяців з моменту останнього платежу). Щоб списати кредит за терміном давності законним шляхом, людина 3 роки повинна відстоювати позицію незгоди з нарахованим, не підписувати ніяких домовленостей, не здійснювати виплати. Здавалося б, все просто. Але разом з тим, обмежується здатність виїзду за межі батьківщини та ім'я вноситься в чорний список, що знижує ймовірність взяти нову позику;
  • Щоб списати банківський кредит за банкрутством і неплатежністю, можна оформити процедуру банкрутства, що означає продаж техніки, особистих речей і навіть частки в квартирі (якщо це не єдине житло). Однак банкрут не може укладати фінансових угод протягом 5 років після отримання статусу;
  • Іноді можуть списати кредит у банку по інвалідності (1, 2 групи). Зазвичай зобов'язання перекладаються на плечі страхової компанії, з якою раніше був підписаний контракт.

Що зробити, щоб мікрофінансова організація списала борг?

Найчастіше в конфліктах с мікрофінансовими організаціями вдається тільки списати пені і штрафи за кредитом, оскільки зазвичай "тіло" не є величезного розміру (до 10-15 тисяч). Така сума цілком підйомна, а проблем з колекторами ніхто не хоче.

Пробачити повний обсяг МФО можуть:

  • Примусово (за рішенням виконавчої служби);
  • Добровільно (на власний розсуд, зваживши плюси/мінуси). Прикладами служать смерть, повна втрата працездатності, позбавлення волі на тривалий термін.

Що робити, якщо банк або МФО виграв суд?

Перед тим, як списати проблемний кредит по новому закону України, компанії-кредитори сто разів повинні упевнитися, що боржнику нічим віддавати. Закономірним рішенням буде судовий розгляд.

Судитися з банком - справа не завжди виграшна, адже банки складають позов, коли юристи впевнені в результаті.

У разі програшу необхідно піти на відкритий діалог, який закінчиться конструктивним варіантом для обох сторін. Можна запитати перегляд умов (ставки/термінів), в результаті чого підписати нову угоду.

Вкрай важливо не ігнорувати судовий висновок: байдужість спричинить слідом потроєні проблеми, а відповідати доведеться в будь-якому випадку.

Де взяти грошей для закриття відсотків по кредиту?

Коли потрібно терміново погасити прострочення, оптимальним наміром буде перекрити кредит іншим кредитом з більш м'якими вимогами. Сервіс онлайн-кредитування Mycredit здійснює фінансування для різних категорій населення (студентів, безробітних, пенсіонерів), в тому числі - боржників.

Оформити споживчий кредит за 15 хв може будь-який повнолітній українець, заповнивши онлайн-анкету за цивільним паспортом, ідентифікаційним кодом та банківською карткою.

При непередбачених труднощах допускається триденний грейс-період без застосування штрафних санкцій. При тривалих проблемах діє додаткова послуга пролонгації - продовження дії договору.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи