Реструктуризація позики в банку

restructurizaciya-dolga

Останнім часом в MyCredit часто звертаються громадяни з проханням роз'яснити, як проходить реструктуризація боргу в банку. В основному необхідність пов'язана з наслідками карантинних заходів, що призвели до значного зменшення доходів фізосіб і власників бізнесу. Справді — ще вчора у вас була впевненість у завтрашньому дні, і відкладати кошти на щомісячні виплати не становило жодних проблем, а сьогодні вже доводиться реєструватися в центрі зайнятості, де обіцяють мізерну дополмогу по графіку «від візиту до візиту». Гірше, якщо доводиться відправляти під ніж своє дітище — підприємство, що стало нерентабельним.

«Півтора роки тому, ще до коронавіруса, взяв у банку гроші на розвиток бізнесу — закупив швейні машинки, обладнав майстерню. Шили сукні, брюки, в сезон — куртки йшли, як гарячі пиріжки. Зараз ситуація різко змінилася — люди економлять, зарплати багатьом урізали, ось і не купують майже нічого, крім необхідного. Можу зрозуміти. Сам тепер на мілині. А кредит не виплачений і наполовину. Вирішив отримати відстрочку, щоб не бомбили дзвінками. Виявилося, що не так-то це просто ... Спочатку взагалі упиралися, погрожували відібрати майно. Потім погодилися, але знайшли купу помилок в моїй заяві, довелося возити її до юриста, витратив ще грошей додатково. Знову не влаштувало. Зараз кинув все, хочу знайти робочу схему, як це все грамотно організувати... ».

Сергій, 46 років, підприємець

Хоч би якими були причини виникла неплатоспроможності клієнта, ситуація вимагає негайного вирішення. У цій статті, на прикладі підприємця Сергія, ми розповімо, як правильно діяти, щоб не втратити дорогоцінний час і отримати бажаний результат.

Як написати заяву на реструктуризацію кредиту?

Дійсно, проблеми у новачків починаються з самого початку — з питання, як правильно написати заяву в банк на реструктуризацію кредиту. Важливо знати, що суворої форми не існує, головне — суть: в заяві обов'язково повинно бути пояснення причин, чому ви хочете піти на «канікули» або змінити графік платежів. Добре, якщо до інформації додані документи в тему — довідка про зменшеної зарплати, копія наказу про звільнення, призивне повідомлення з військкомату. Якщо ситуація неоднозначна, і важко пов'язати факти воєдино для переконливого запиту, варто залучити профільного юриста.

Заява на реструктуризацію боргу в банк має містити:

  • повні паспортні дані позичальника — від його ж імені і складається прохання про відстрочку;
  • номер договору з банком, за яким потрібно відстрочка;
  • коротко — причина або причини, що змушують відмовитися від затвердженої схеми (в довільній формі);
  • дата складання документа, підпис і повні П.І.Б. заявника.

Хто приймає рішення по реструктуризації?

Написати листа в банк про реструктуризацію боргу — лише півсправи. Необхідно щоб за заявою було прийнято позитивне рішення.
Заява подається фахівця банку, обумовлюються нюанси ситуації, відомості вносяться в документ. Не забувайте, що важливо також обговорити форми реструктуризації, вони можуть бути різними.

Після того, як заява складена, його направляють на розгляд банківської колегії. Після прийняття рішення підписуються всі необхідні документи, затверджується нова схема внесення платежів, згідно до умов розстрочки.

Варіанти реструктуризації

Залежно від ситуації і досягнутих домовленостей, клієнтові можуть запропонувати кілька варіантів пом'якшення фінансового тягаря.
Найпоширеніші:

  • коригування графіка погашення з метою узгодження часу внесення платежів і дати надходження коштів позичальнику;
  • зсув кінцевої дати погашення — збільшується термін дії договору, завдяки чому платежі пропорційно розподіляються по місяцях, будучи вже меншими за сумою.

Складання додаткового договору

Для істотного зниження навантаження на платника реструктуризація кредиту в банку передбачає складання додаткового договору. Він може закріплювати відстрочку щомісячних або щоквартальних виплат, частково або повністю, на термін до одного року. У цей період можна платити лише відсотки і комісії, не піклуючись про повернення тіла кредиту.

Інший варіант такого підходу — сплата відсотків та комісій з частковою виплатою основної суми боргу. Поширені також різні варіанти зменшення процентної ставки по позиці:

  • тимчасові,
  • індивідуальні.

Щоб затвердили будь-який з видів пом'якшення умов, необхідно обґрунтувати необхідність такого підходу. Наприклад, скорочення зарплати, відпустка за свій рахунок на період карантину можуть бути аргументами.

Позика для погашення позики

Рефінансування заборгованості — ще один спосіб уникнути неприємностей, коли немає можливості виконати взяті на себе зобов'язання. Для цього укладається договір, згідно з яким позичальникові надається транш на погашення основної суми реструктуризованого боргу. Але тут важливо враховувати такий момент — даним привілеєм можуть скористатися потенційні боржники — ті, у яких ще немає фактичної заборгованості по виплатах. Реструктуризація в банку за такою схемою може бути оформлена терміном не більше, ніж на 6 місяців. Якщо вдасться довести, що ваш випадок винятковий, можливо продовження послаблення до 12 місяців.

На практиці часто застосовуються комбіновані варіанти — все залежить від конкретної ситуації і репутації позичальника. Якщо вам необхідно терміново внести платіж, а коштів не вистачає, зверніться в MyCredit — ми допоможемо вирішити питання з максимальною вигодою для вас і, можливо, вам навіть не знадобиться вносити зміни в договір.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи