Способи забезпечення виконання кредитних зобов'язань

sposoby-obespech-kredita

Як відомо, кредитні структури — не благодійні організації, а комерційні компанії, основна мета яких — отримання доходу. Саме тому кредитори вкрай серйозно ставляться до запобіжних заходів та підстрахування при співпраці з позичальниками. Так, найбільш поширені способи забезпечення виконання договірних кредитних зобов'язань — це запорука та порука. Неустойка як спосіб забезпечення виконання кредитних зобов'язань використовується рідко та втратила актуальність.

У цій публікації розглянемо докладніше правові способи забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором, з'ясуємо, що краще застава або порука для споживача.

Застава

Вимоги заставного майна зазвичай встановлюють при довгостроковому кредитуванні, коли в договорі фігурує велика сума. Наприклад, кредит на відкриття бізнесу. Також автоматично заставними є іпотечна позика та автокредит, коли предмет покупки залишається гарантією для банку-кредитора.

Дана страхувальна міра має очевидний недолік — більшу ймовірність втрати власності при фінансових труднощах, втрати роботи або працездатності.

Порука

Порука як способи забезпечення виконання зобов'язання зустрічається досить часто, особливо при довгостроковому кредитуванні (позику на лікування, навчання, розвиток приватного справи і т.д.). Суть в тому, що інша фізособа ручається перед банківською структурою та зобов'язується взяти на себе функції повернення коштів при настанні неплатоспроможності основного позичальника або при інших обставинах.

Умови угоди прописуються індивідуально і можуть бути абсолютно різними. Наприклад, повна порука по кредиту як спосіб забезпечення виконання зобов'язань, реалізується, коли відповідач бере на себе всю відповідальність. Така людина, виплативши борги, стає повноправним власником предмета позики.

Банківська гарантія

У перелік способів забезпечення виконання зобов'язань варто віднести і банківську гарантію, оскільки даний варіант також зустрічається на практиці, однак помітно рідше, ніж попередні методи.

Головна відмінність банківської гарантії від поруки полягає в тому, що БГ є односторонньою і юридично не пов'язаною з предметом угоди, укладеної партнером гарантує особи, а договір поруки підписується двома сторонами та має юридичну зв'язок з предметом угоди.

Який варіант краще для позичальника?

Виходячи з того, що кожен перерахований метод має свої очевидні недоліки, краще уникати подібних пропозицій. Благо, є альтернатива — кредити без довідок та поручителів від сервісу MyCredit, який фінансує повнолітніх українців без стандартних банківських складнощів і страхувальних заходів безпеки.

Так, перший мікрозайм до 6 000 гривень видається під 0,01% за 15 хвилин без тривалих перевірок та очікувань відповіді. Наступні звернення оформляються ще швидше, оскільки заявки автоматично отримують позитивне рішення. Також для постійних клієнтів діє програма лояльності зі знижками, кешбек, розіграшами та підвищенням ліміту до 12 000 гривень.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи