Що таке порука по кредиту?

dogovor-poruchitelstva

Послугу поруки за кредитом не можна віднести до числа широко розповсюджених, тому більшість українців вважають їх порожньою формальністю. Насправді поняття поруки за кредит визначає рівень матеріальної відповідальності третьої особи, готової взяти на себе боргові зобов'язання позичальника в разі неспроможності останнього. Іншими словами, якщо громадянин, який взяв кошти в банку та попросив підписати договір поруки за кредитним договором позики, не поверне гроші, вимагати борг будуть не тільки з нього, а й співпозичальника.

Мета поруки

В умовах збереження високих економічних ризиків договір поруки фізичної особи за фізичну особу за договором позики гарантує фінорганізації можливість не тільки повернути, а й примножити свої активи. Правила стандартної угоди узаконюють право позикодавця вимагати гроші з поручителя, яким згодом відшкодує збитки істинний боржник.

Документи передбачають такий порядок дій, але як договір поруки між поручителем і боржником буде використаний на практиці — невідомо. Тому, перш ніж взяти на себе чужі зобов'язання, слід подумати тричі, щоб згодом не довелося шкодувати про прийняте рішення. Оформити договір поруки в Україні легко, але його наслідки будуть відчуватися дуже довго.

Як оформлюються поруки по кредиту в Україні?

Новий закон про поруки в Україні закріплює факт того, що єдиним доказом факту поруки є письмове свідчення договірних відносин. Оформлення договору поруки фізособи може здійснюватися між кредитором, позичальником або його гарантом. Можливий варіант підписання паперів без залучення кредитопозичальника, але юристи радять максимально повно прописувати обов'язки учасників угоди, щоб в майбутньому уникнути непорозумінь і суперечок.

Уточнюючи, хто може бути поручителем, хочеться відзначити, що банківські організації мають право самостійно встановлювати вимоги до гарантів. У числі основних побажань:

  • громадянство України;
  • відповідність віковим рамкам — 21-70 років;
  • наявність офіційного працевлаштування або стабільного джерела доходів (актуально для ІП).

Фінансова порука за кредитним договором буде без сумнівів довірено особі, яка має великі майнові права на нерухомість, авто, земельні наділи. Власне, всі вимоги, що кредитують структур зводяться до надання гарантій по обов'язковому поверненню виданих грошей — нехай і шляхом стягнення майна.

В якій формі може бути укладений договір поруки?

Кредитний договір займа з порукою оформляється тільки в письмовому вигляді. Усні угоди неприйнятні через те, що в спірній ситуації (які не є рідкістю) довести правомочності сторін буде дуже складно. Так, в документі слід обов'язково зафіксувати:

  • умови, на яких гарантується правомірність угоди;
  • термін давності у договору поруки за кредитом;
  • найменування та реквізити сторін;
  • вид відповідальності (субсидіарна або солідарна);
  • термін виконання кредитних зобов'язань, по закінченню яких позичальник може наполягати на терміновому поверненні боргу.

Дуже важливий момент, який потрібно передбачити на етапі обговорення домовленостей, — термін дії договору поруки перед банком, якщо помер позичальник. Від такої ситуації не застрахований ніхто, і поручителю важливо убезпечити себе, щоб не довелося роками віддавати чужий борг за відсутності матеріальних вигод.

Чи можна підписати договір поруки за дорученням?

Відповідальність поручителя можна поставити без особистої присутності за умови, що в довіреності представника прописана така можливість. Незважаючи на актуальність даної норми, вона переважно застосовується юрособами, і тільки в рідких випадках практикується при укладанні угод між банком і клієнтами. Прописувати в довіреності право надання матеріальних гарантій небезпечно: велика ймовірність, що через недобросовісних дій в майбутньому доведеться шукати можливість, як відмовитися від поруки, а якщо не вийде — платити чужу позику.

Скільки діє договір поруки?

Збираючи документи для поруки, слід враховувати, що відповідальність перед цедентом за повернення коштів актуальна протягом всього терміну дії договору. Тому доцільно оформити кредит без поручителів, особливо якщо потрібна невелика сума на короткий термін.

Широко поширені ситуації, коли банки відмовляються видавати позику без залучення співпозичальника. Гідна альтернатива — звернутися в MyCredit, де протягом 20 хвилин в режимі онлайн можна отримати на карту:

  • до 6 000 гривень під 0,01% — при першому зверненні;
  • до 12 000 гривень при повторній подачі заявки.

Кредитна порука по мікропозиці не потрібне — для отримання коштів досить пройти просту процедуру реєстрації, верифікувати карту, вибрати бажану суму та подати запит. При необхідності Служба турботи сервісу відповість на всі цікавлячі вас питання.

MyCredit робить гроші по-справжньому доступними, забезпечуючи простоту оформлення кредитів, інформаційну відкритість та всебічну консультативну підтримку.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи