Хто може бути поручителем по кредиту в банку?

cto-mozet-porychitel

Класичне банківське кредитування часто змушує оформити суб'єктні поруки плюс стандартні довідки з роботи. Це метод підстраховки для фінустанови - вона намагається убезпечити капітал, знизити можливі ризики. Клієнтам — чергова бюрократична складність, бо відшукати гаранта, що задовольняє запити контори, складно. Далеко не кожен підпишеться через небезпеку позбутися майна, втратити частину грошей, адже законом чітко регулюється відповідальність поручителя за несплату кредиту.

По-перше, це відповідальне рішення. По-друге, виходячи з критерій спроможності, стабільності заробітку, не кожен може стати поручителем по кредиту в банку. Тому необхідно розібратися, хто не може бути поручителем, на яких підставах, а при труднощах, як перестати бути поручителем в банку, і чи можна бути поручителем 2 рази. На дані питання відповімо в цій статті.

Що значить бути поручителем

Говорячи простою мовою, особа-гарант доручається за платоспроможність особи-позичальника. У випадках порушення його здатності платити, відповідач несе матеріальну відповідальність, і вносить платежі зі своєї кишені. Зазвичай залучаються рідні, близькі (дружина, батьки, друзі). Однак бувають випадки, коли доводиться звертатися до керівництва, як більш заможного прошарку населення.

Людина підтверджує особисту фінансову незалежність:

  • Нажитим майном (авто, квартира);
  • Зарплатою, дивідендами.

При настанні банкрутства боржника, особа-відповідач зобов'язується виплачувати його борги (частково, в повному обсязі - залежить від обраної форми в договорі). І тільки від сумарного прибутку залежить, чи може він бути поручителем у двох одночасно.

Звичайно, можна перестати бути поручителем в банку. Цю процедуру регламентує Цивільний кодекс. Є кілька шляхів досягти мети, серед яких - передача повноважень третій стороні.

Хто може бути поручителем?

На практиці найчастіше родич може бути поручителем. Це простіше узгодити у вузькому колі, і рідня має моральний тиск на членів сім'ї (при ігноруванні). Так, виділимо список:

  • Батько та мати;
  • Дружина;
  • Чоловік;
  • Діти (дочка, син).

Яким повинен бути поручитель

Існує ряд параметрів, хто може бути поручителем по кредиту в банку:

  • Вік 21-70 років;
  • Громадянство України;
  • Офіційне працевлаштування, бізнесмен, приватне підприємництво (головне, мати постійний прибуток, значитися податковим платником);
  • Рівень фінансової спроможності, що не поступається заявнику;
  • Прописка/реєстрація в тому ж регіоні.

Таким чином, виступати гарантом не можуть:

  • Безробітний;
  • Іноземний громадянин;
  • Інвалід 2 групи або пенсіонер бути поручителем по іпотеці не може, якщо йому понад 70 років.

Який дохід повинен бути у поручителя?

Фінансово-кредитна структура може встановлювати персональні вимоги; в середньому - дохід повинен бути у поручителя не менше, ніж у основного позичальниика. Достаток - це основний показник, що впливає на:

  • Може позичальник бути поручителем у банку, маючи кредит. Тут просто - якщо капітал дозволяє - так, у поручителя бути кредит може. Менеджер попередньо перевіряє рейтинг, історію і виносить рішення.
  • Суб'єкт може бути поручителем двічі, якщо його бюджету вистачить. Або буде достатньо володінь (будинок, дача, ділянка).

Підведемо підсумок

Реалії показують: відшукати підходящу кандидатуру буває складно. Одні не підходять за віком, у інших - скромні ресурси. Коли не знаєте, де знайти поручителя - є надійний варіант.

Сьогодні безліч організацій небанківського сектора пропонують взяти кредит без поручителів. В окремих ситуаціях альтернатива - застава. Коли мова йде про невелику споживчу позику - обходяться без неї. Сервіс онлайн-кредитування Майкредит фінансує без порук, оскільки фігурують невеликі кошти - до 10 тисяч гривень. За таких умов клієнт-заявник може впоратися самостійно, не залучаючи знайомих, рідню.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи