Що робити, якщо є прострочення по кредиту?

chto-delat-procrochka-credit

Статистика говорить про те, що кожен п'ятий українець має борги перед фінансово-кредитними структурами. Непогашені борги можуть порушити плани та стати великою проблемою в досягненні життєвих цілей. Щоб уникнути подальших неприємностей, необхідно вжити заходів і розібратися, що робити, якщо є одне велике прострочення по кредиту або кілька невеликих, які кроки будуть найефективнішими.

Шляхи можуть бути різними, залежно від цілей - позбутися від боргів і спокійно жити, або продовжувати ігнорувати їх, поки не пройде термін позовної давності (3 роки - ось скільки діє прострочення по кредиту в нашій країні).

Чим загрожує прострочення по кредиту?

Найперше покарання за несплату кредиту - нарахування штрафів, пені, підвищена ставка. Потім починається "холодний прозвін" співробітниками. Деякі передають справу колекторам, методи яких, м'яко кажучи, негуманні (загрози, моральний тиск). Кінцевий підсумок - можна позбутися квартири, машини за рішенням суду, стати банкрутом.

Люди, які не справляються з борговими зобов'язаннями, стикаються з певними наслідками:

  • Зіпсована кредитна історія;
  • Занесення в чорний список;
  • Заборона на виїзд закордон;
  • Судовий розгляд;
  • Заморожування рахунків, активів;
  • Позбавлення приватної власності.

Зазвичай санкції залежать безпосередньо від виду:

  • Незначна (кілька діб);
  • Ситуаційна (пару-трійку тижнів);
  • Проблемна (до півроку);
  • Довгострокова (більше шестимісячного періоду).

Прострочення пару днів

Українців хвилює таке важливе питання - що робити, якщо виникло прострочення платежу за кредитом на 1 день? Чи вважається це злісним порушенням?

Офіційно, згідно з договором, відповідальність за невиконання настає вже наступного дня після обумовленої дати кінцевого платежу. У деяких банках є безкоштовне допустиме прострочення по кредиту (грейс-період), коли не нараховуються штрафні санкції.

Прострочення платежу за кредитом на 2,3,4 дня супроводжується, як правило, листами/дзвінками з метою нагадати про пропуск, а також пенями.

Якщо прострочення по кредиту 5,6,7 днів, доведеться виплатити екстра-комісію/штраф.

Подібні незначні порушення не призводять до глобальних наслідків, а характеризуються тільки збільшеним розміром ставки/комісії. Їх вирішити легко одноразовою виплатою.

Прострочення кілька місяців

Більш тривале прострочення по кредиту 5-6 місяців і більше загрожує катастрофічно зіпсувати кредитну історію, занесенням в ЧС. Прострочення по кредиту 4 місяці може обернутися візитами колекторів, дзвінками родичам, колегам.

Якщо прострочення по кредиту 2-3 місяці, це привід зв'язатися з компанією-кредитором для врегулювання.

У таких випадках рекомендується провести (за обставинами):

  • Пролонгація. Продовження дії договору на такий самий строк, не змінюючи параметри. Сьогодні більшість мікрокредитних організацій надають дану послугу. Це вигідна угода для обох сторін рівнозначно;
  • Реструктуризація. Це дозволить уникнути зростання боргів і розділити суму на зручні частини в тій же фірмі;
  • Рефінансування. Взяти нову позику для погашення старої на більш м'яких умовах.

Прострочення платежу кілька років

Найсерйозніший результат настає, коли у клієнта:

  • Прострочення по кредиту 3-4 роки;
  • Прострочення по кредиту 5-6 років;
  • більше.

В такому випадку, банк подає в судовий орган на предмет стягнення коштів шляхом продажу нерухомості. Найдієвішим рішенням буде звернутися за допомогою в лояльну фінансово-кредитну компанію, взяти позику, щоб почати виплачувати за рахунками. Якщо отримали повістку, не можна її ігнорувати. Слід запастися нервами, адвокатською підтримкою та відстоювати свою позицію в залі засідань.

Практика показує, що можна обійтися без юриста, але варто бути готовим до вивчення тонни незнайомої інформації.

Краще спочатку показати фінансовій структурі свою зацікавленість у рішенні, прийти до взаємовигідної угоди, що скоротить судові витрати та часовий ресурс для обох суб'єктів.

Є прострочення – не проблема!

Щоб швидко і точно списати борги по кредитах, найкраще скористатися сервісом екстрених мікропозик Mycredit, як кращим прикладом ліберальних МФО. Тут кожний громадянин, який досяг повноліття, може взяти кредит з простроченнями за 15 хв через інтернет-портал.

Онлайн-сервіс займає провідну сходинку за кількістю схвалених мікропозик і відсотком позитивних відповідей. Тобто на кошти можуть розраховувати будь-які категорії населення: студенти, безробітні, багатодітні, з низьким рівнем доходу, пенсіонери, а також особи із зіпсованою КІ та активними зобов'язаннями перед іншими фірмами.

Додатковим бонусом служить доступна функція - безкоштовна триденна відстрочка по кредиту.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи