Як отримати відстрочку платежу по кредиту?

otsrochka-credit

Економічна обстановка в Україні нестабільна: зарплати зростають повільно, курс долара стрімко йде вгору, впливаючи при цьому на зростання цін. Ті українці, які мають позики, не можуть спланувати сімейний бюджет на місяць і шукають варіанти перенесення терміну оплати. Як можна перенести дату і чи можливо це?

Відстрочка платежів по кредиту - компроміс між кредитором і позичальником, коли останній не відмовляється від сплати, але фінансової можливості погашати позику не має. Приводи бувають різні, але головне, щоб ви не відмовлялися від виплат. Примусове стягнення з багатьох причин невигідно і для кредитуючого боку, тому багато організацій готові піти на поступки клієнту.

Що таке відстрочення по кредиту?

Згідно з законодавством України, зміни умов угоди повинні відбуватися в тому ж форматі, що і укладення основного договору. Тому, якщо домовленість сторін оформлюється в письмовому вигляді, відстрочка платежу по кредиту в банку на підставі причин, зазначених боржником, також повинна надаватися письмово.

Одержати відстрочку по кредиту означає перенести оплату. Це узгодження з кредитором змін умов кредитування. Вони існують 2-х типів:

  • реструктуризація (перегляд шляхом збільшення терміну і зменшення платежів). Якщо ви хочете дізнатися, як підключити послугу реструктуризації в сервісі MyCredit, переходьте за посиланням;
  • пролонгація кредиту (продовження періоду дії договору). Як працює послуга пролонгації в MyCredit читайте тут.

Реструктуризація боргу по кредиту - цивілізований і оптимальний варіант вирішення проблеми, коли оплатити його нічим. Не варто допускати ситуації, що ви просто перестали платити і почали ховатися. Це тільки посилить проблему - відсотки і штрафи зростуть, кредитна історія зіпсується. І якщо подзвонять колектори або справа буде передана до суду, вирішити проблему буде набагато складніше. Якщо справа буде програна в суді, стягненням буде займатися державна виконавча служба (виїзди на дім, арешт майна, зарплати, примусові приводи і т.п.).

Як не допустити суд за простроченим кредитом?

Важливо дотримуватися наступних пунктів:

  • завжди виходити на зв'язок;
  • не відмовлятися від погашення;
  • намагатися аргументувати невиплату максимально докладно і краще підкріпити її доказами (довідка про скорочення з роботи, погіршення здоров'я, тимчасової втрати працездатності та т.п.).

Види відстрочок платежу по кредиту

Згідно з законом вони не типізуються. А ось неформальні види існують:

  • відстрочка платежу по кредиту при народженні дитини дається на підставі, якщо у клієнта з'явилася дитина і, відповідно, з'явилася маса додаткових витрат. У заяві важливо надати свідоцтво про народження;
  • відстрочка по кредиту на час служби в армії може бути надана в разі призову на строкову службу. У виняткових випадках буває, що кредитор не нараховує відсотки на час проходження служби;
  • відстрочка по кредиту при втраті роботи на час безробіття - найбільш часта причина несплати. Тому якщо ви вирішили скористатися кредитуванням, рекомендується оформити і страховку, якщо раптом скоротять на роботі (надається страховими компаніями);
  • відстрочка по кредиту під час вагітності та декрету надається рідко. Клієнт, який перебуває у шлюбі, може попросити оплачувати чоловіка (або родичів).

Законом України не передбачено жодної підстави, за якою в обов'язковому порядку переглядаються правила повернення коштів. Кожна причина розглядається індивідуально, а рішення може бути різним. Але все ж набагато краще, якщо позичальник сам намагається знайти вихід, платить хоча б трохи, але доводить, що бажає повернутися в графік платежів. Якщо ви турбуєтесь по те, як не допустити суд за простроченим кредитом - в першу чергу не ігноруйте кридитора та проявляйте активність.

Підставами для відстрочки платежів по кредиту можуть бути:

Відстрочення платежу за кредитом у зв'язку з хворобою або з якоїсь іншої причини для отримання офіційної реструктуризації повинна підтверджуватися документами і довідками.

Якщо необхідно попросити почекати кілька днів, можна зателефонувати на гарячу лінію і домовитися в телефонному режимі.

Ситуації бувають різні:

  • хвороба;
  • відпустка;
  • затримка зарплати;
  • командировка;
  • ремонт;
  • крадіжка;
  • оплата навчання дитини;
  • покупка техніки та ін.

Можливі терміни відстрочки

Законом також не передбачені і підстави для зміни умов кредитування. Термін обмовляється між кредитором і боржником і встановлюється завжди по-різному. Як правило, термін залежить від реальних можливостей того, хто допустив прострочення. Наприклад, ви поміняли місце роботи, зарплата буде по іншим числам або боржник займається продажем будинку.

Якщо ж потрібна невелика відстрочка, як правило, банківський співробітник може перенести оплату до 14 днів.

Процедура відстрочки платежів по кредиту в банку

Щоб оформити реструктуризацію, потрібно:

  • на адресу головного офісу написати заяву із зазначенням підстави невиплати і проханням про надання «канікул»;
  • описати, які частини ви готові повертати прострочення і протягом якого періоду;
  • заява буде розглянута і клієнт отримає офіційну відповідь.

Банки України, які надають кредитні канікули

Щоб знизити відсоток неповернення серед позичальників багато банків України самі пропонують скористатися такою послугою як кредитні канікули - відстрочка, яку бере сам позичальник в той момент, коли йому потрібно.

Наприклад, позику з канікулами можливо оформити в Альфабанк або Idea Bank, коли громадянин через певний період часу (наприклад, після 6 місяців своєчасних виплат) має право пропустити місяць без штрафів і пені.

Відстрочка платежів по кредиту через суд

Якщо клієнту відмовили в реструктуризації її можна спробувати отримати в судовому порядку. Суд дати відстрочку по кредиту може, якщо переконається, що сплатити одразу клієнт дійсно не може, але має намір оплачувати борг, і пропонує реальний варіант погашення.

Ви отримали відстрочку - що далі?

Чим загрожує прострочений кредит? Штрафами, колекторами, судом і арештом майна. Погашати заборгованість в будь-якому випадку доведеться і чим раніше, тим краще і дешевше. Звичайно, варто реально оцінювати фінансові сили перед оформленням банківського кредиту. Тим більше звертатися можна не тільки в банки, але і в мікрокредитні організації, де отримати фінансування можна на лояльних умовах.

Щоб вирішити проблему з чинною позикою, важливо швидко повернути борг. Позичити потрібну суму можна в інтернеті, наприклад, в Майкредіт, де взяти кредит для погашення кредиту в іншому банку можна за 15 хвилин.

У Майкредіт можна швидко отримати до 10 000 грн на 35 днів. Сплативши частину боргу, можна довести, що ви намагаєтеся виправити ситуацію і маєте намір платити далі. Тому взяти кредит онлайн на картку в такій ситуації - найбільш оптимальний вихід, який дозволить вирішити проблему швидко і без сторонньої допомоги.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи