Що робити якщо на мене взяли кредит без мого відома?

na-menja-oformili-kredit

Копії паспорта та ідентифікаційного коду сьогодні вимагають настільки часто, що багато громадян роками не викладають документи з торбинок і барсеток. Оформлення на тимчасову роботу, отримання послуги в банку, оплата різних консультацій і виписок з реєстрів — часом вже й не згадаєш, де залишав копії. Чи можуть на мене оформити кредит без мого відома знаючи мої паспортні дані? Зазвичай таке питання виникає раптово і, як правило, в ситуації, коли вже сталося незрозуміле.

«Перевіряючи пошту, виявила лист з колекторської контори, — пише Валерія С. — Нібито я заборгувала за онлайн-позиками 40 000 грн! Я не зверталася за грошима. Може, підкажете, що тепер робити? Так буває?»

Факт, що громадяни хочуть знати, як можна перевірити і дізнатися чи не оформлений на мене кредит, красномовний. Якщо раніше такі колізії були рідкістю, то зараз шахраї вже впевнено включили цей метод вилучення коштів у злочинний арсенал.

Що робити якщо прийшов лист з повідомленням про неіснуючий борг?

Дійте розумно і ефективно. Перш за все, перевірте, хто пише. Подивіться, чи є повні реквізити колекторів: назва організації, адреса і телефони. Запитайте в інтернеті, чи є такі в природі. Якщо дані збігаються, упевніться, що це саме агентство по роботі з боржниками, а не фірма по торгівлі стегенцями та субпродуктами. Це важливий момент, що дозволяє зрозуміти, чи дійсно на вас щось оформили, або це звичайні аферисти — лякають, щоб розжитися швидкими грошима.
Наступний крок для тих, хто хоче зрозуміти, що робити якщо на мене взяли кредит без мого відома, — аналіз змісту листа.

Перевірте, чи є в ньому:

  • назва банку-кредитора або МФО;
  • сума боргу — тіло і відсотки;
  • перелік дій, який планується здійснити (передача справи до суду і т. і.);
  • на звороті повідомлення — перелік нормативних актів, що регулюють дану ситуацію.

Якщо встановлено, що звернулися реально існуючі і практикуючі колектори, значить, борг є. Точно встановити, що шахраї оформили на вас кредит, допоможе звернення в БКІ — Бюро кредитних історій. Запит можна скласти самому або за допомогою юриста. Запитувати необхідно саме кредитну історію, а не рейтинг.

Як бути, якщо на мене оформили кредит і борг підтверджений

Тепер ви розумієте, як дізнатися які кредити на мене оформлені, а значить, зумієте не попастися на вудку тих, хто повідомив про неіснуючий борг. Але що робити далі?

Уважно вивчаємо звіт БКІ. Знаходимо в ньому борг з листа колекторів. Дивимося дату видачі. Відновлюємо картину подій вказаного дня.

«... Вирішила перевірити і дізнатися чи не оформили шахраї на мене кредит, після того як мені подзвонили і повідомили, що повинна терміново внести платіж по позиці, оформленої в травні, — пише жертва фінансових інтриг, Анастасія. — Який платіж?? Я весь травень була за межами України, працювала в Польщі!»

Елементарне порівняння подій часто може скласти алібі. Чим більше фактів зберете, тим краще.

Листи, подібні до того, що прислала нам Анастасія, дають відповідь на питання тих, хто цікавиться, можуть взяти на мене кредит за паспортними даними чи ні. Можуть. І це лише одна із злочинних схем.

Як на мене можуть оформити кредит?

Схеми шахрайства з кредитами постійно вдосконалюються, але в основі — перевірені методи. Слід знати їх і бути обережним.

Копія або оригінал паспорта

Найулюбленіший спосіб. Позика по онлайн-заявці і по електронній копії паспорта. Копій в різних місцях і з будь-якого приводу ми залишаємо чимало, і шахраї можуть взяти кредит на чужий паспорт. Аналогічна ситуація з загубленим паспортом. Кошти можна позичити прямо у відділенні банку. Фотографію в документі не всі фінансові фахівці уважно звіряють з «оригіналом». Не кажучи вже про те, що заявник міг сильно змінитися зовні. Часто аферисти навіть переклеюють фото. Для отримання електронної позики роблять скан-копію.

Куди звертатися і що робити якщо на мене оформили кредит онлайн без мого відома? Спочатку про профілактику.

  • Контролюйте свій статус в Бюро кредитних історій. Раз на рік можна надіслати запит на безкоштовну виписку. З'являється привід сумніватися — звертайтеся, щоб перевірити свою кредитну історію.
  • Підключіть послугу sms-повідомлення від УБКІ — при будь-якому зверненні до даних надходить повідомлення на телефон.

Ситуації, коли документ загублений фізично, вимагають більше уваги і оперативності реакції. Слід, негайно, звернутися у відділення поліції і написати заяву. Якщо дійде до розгляду з фінансовими установами, де на вас оформлять займ, дата подачі заяви буде служити виправданням. Не питайте у друзів і знайомих, на сайтах в соціальних мережах — що робити якщо загубив паспорт, не витрачайте час! Ідіть в поліцію.

Якщо документ вкрадено або втрачено, внесіть інформацію про це в кредитну історію. Це дозволить попередити видачу шахрайської позики», — радять експерти УБКІ.

Фінансові посередники

У пастку потрапляють і ті, хто хоче зробити все правильно, коли бере гроші в борг. Звертаючись до брокерів, залишають копії документів, довідки про доходи. Якщо посередники виявляться недобросовісними або липовими, доведеться розраховуватися за чужі борги.

«На мене взяли і оформили онлайн займ! Місяць тому планував покупку запчастин для автомобіля, не вистачало 30 тисяч. Консультувався з брокером, де кращі умови. Він склав повний пакет документів, а потім різко пропав. Я дзвонив на його телефон, він був недоступний, а потім слухавку зняла дівчина, сказала, що він виїхав з України, — розповідає Євген Н. — впевнений, він мене підставив, більше нікому не давав копії».

Не повторюйте сумний досвід, цікавтеся документами посередників. З'ясуйте, від якої організації вони працюють. Отримайте інформацію про помічника, перевірте її на форумах, в соціальних мережах.

«Відомості про кредитного посередника повинні бути в Державному реєстрі юридичних та фізичних осіб, — каже приватний адвокат Людмила Іхняя. — Це юрособа або підприємець. Закон про споживче кредитування зобов'язав посередників мати сайт і публікувати на ньому відомості про фінансову установу, від якої вони діють. Попросіть показати договір з установою, якщо не можете знайти сайт і перевірити дані. Не зайве перевірити і справжність договору».

Що робити і кому дзвонити, якщо вже обдурили

Отже, перевірити і дізнатися чи не взяли на мене кредит в Україні, легко в Українському бюро кредитних історій. Що далі? Необхідно поспілкуватися зі сторонами. Зателефонуйте колекторам. Зв'яжіться з банківською або мікрофінансовою установою. Поясніть реальну ситуацію. Зверніться в поліцейське відділення і напишіть заяву про шахрайство.

Необхідно повідомити і надати на вимогу:

  • дані по позиці;
  • особисті повні дані;
  • паспорт з актуальною фотографією;
  • реквізити заяви правоохоронцям.

У разі конфлікта з банком або МФО слід вимагати:

  • копію анкети-заяви на видачу позики,
  • копію кредитного договору.

Наполягайте на службовому розслідуванні. Солідні банки самі запропонують його провести, вони дорожать своєю репутацією.

Дізнайтеся, на карту якого банку шахраї вивели кошти. Якщо в цій установі у вас немає рахунку — добре. Попросіть письмове підтвердження факту. Якщо рахунок існує, вимагайте виписку про рух коштів — інформацію, що грошей на нього не надходило в той період, коли зафіксований шахрайський займ. Запам'ятайте дату, коли захотіли дізнатися чи брали на мене кредит. Якщо були надходження в ці ж числа, попросіть деталізацію — вкажуть, що переклади здійснював не банк, а інший відправник. Так, доведеться провести розслідування і зібрати докази.

Якщо не вдасться довести свою правоту, доведеться найняти грамотного адвоката і звернутися до суду.

Як захистити себе від кредитного шахрайства

Коли все буде позаду, і ваше добре ім'я відновлять, слід ще раз звернутися до УБКІ та дізнатися чи відкритий на мене кредит. Відомості повинні бути видалені, щоб вони не фігурували в базі, коли дійсно знадобиться позичати гроші.

Щоб не стати жертвою шахраїв, оформляйте онлайн позику лише у перевірених кредиторів. MyCredit захищає персональні дані клієнтів за стандартами PSI DSS, видає і запитує кошти тільки на основі кредитного договору. У нас ви можете взяти до 15 000 грн на місяць і не переживати про те, що вашими персональними даними заволодіють шахраї. 

img
Альбіна Марченко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи