Помилки в кредитній історії

oshibki-kreditnaja-istorija

Ви берете споживчі кредити, користуєтеся кредиткою, все погашаєте вчасно, але при оформленні розстрочки вам відмовили? Причиною може бути помилка в кредитній історії. Вона може з'явитися випадково або через неуважність: навіть недоплачені пара гривень грають важливу роль. Далі ви числитеся вже боржником, що ускладнює відносини з банками та МФО. Не панікуйте: ситуацію можна виправити.

Що таке кредитна історія?

Це вся інформація про кредити, позики, позики, їх погашення, прострочення зберігається як досьє. Будь-яка взаємодія з банком (видача грошей, погашення, виплати) фіксується в банках, а потім передаються в Бюро кредитних історій. Це законно: підписуючи кредитний договір, ви погоджуєтеся на обробку та передачу даних. В Україні є близько десятка бюро, але найбільшими вважаються:

  • Українське кредитне бюро;
  • Перше всеукраїнське БКІ;
  • Українське БКІ;
  • Міжнародне БКІ.

Банки пов'язані партнерськими відносинами практично з усіма БКІ і взаємно обмінюються даними. Тобто якщо у вас був кредит з простроченням в одному банку і ви прийшли взяти гроші в іншому, про це фінустанова буде знати. З великою ймовірністю ви отримаєте відмову: це ризики, на які навряд чи хтось захоче йти. А взяти кредит з поганою кредитною історією (коли клієнт зарекомендував себе злісним неплатником) навіть на невелику суму неможливо.

Помилки в кредитній історії: чому так трапляється?

Отримайте ви кредит чи ні, залежить від вас. Чому деяким боржникам видають кредити? Припустимо, клієнт взяв гроші, але платив з простроченням. Наступного разу він отримає суму менше, під більш високий (не найвигідніший) відсоток, на короткий термін. Безнадійні, з «висячими» сумами заносяться в чорний список.

Однак буває, що помилка в бюро кредитних історій — випадковість. Чому так трапляється?

  • У вас вкрали документи, шахраї оформили кредит, не плануючи виплачувати борг.
  • Технічний збій в даних. Таке трапляється, коли банк передає дані, а в звітності з'являються некоректні вибірки.

Коментар експерта: При втраті, крадіжці документів відразу напишіть заяву в поліцію, сповістіть бюро. В офісі БКІ у вільній формі напишіть заяву. Особисті дані будуть оновлені, а якщо хтось захоче взяти кредит на ваше ім'я, в БКІ побачать спеціальну позначку.

Перевірка КІ

Перед тим, як брати кредит, краще упевнитися, що з вашою історією все добре. Перевірити кредитну історію можна в офісі будь-якого бюро, на їхньому сайті, через Приват24. Послуга обійдеться в суму від 25 до 50 гривень, раз на рік можна отримати інформацію безкоштовно.

У УБКІ, крім стандартної перевірки, пропонують послугу смс-контролю. За 9 грн/місяць вас будуть сповіщати про зміни історії, банківську запити тощо.

Перше всеукраїнське БКІ пропонують тарифні плани: клієнт може запитувати інформацію раз на місяць, три місяці, півроку. Оформляється це через відділення банку Райффайзен, Укрсоцбанку, ОТП. Втім, ця послуга потрібна точно не всім.

На що звертати увагу при перевірці:

  • Кількість позик: чи збігається воно з тим, скільки ви брали насправді.
  • Статус кредитів (відкритий/закритий). Іноді бувають ситуації, коли позика давно погашена, але в історії це не відображено.
  • Прострочення. Навіть недоплачені кілька гривень «зависають», на них нараховуються відсотки. Іноді люди дізнаються, що 10 грн «перетворилися» у тисячу.

Коментар експерта: Навіть якщо ви рідко берете кредити, запитуйте інформацію з БКІ раз на півроку-рік.

Як виправити помилку в кредитній історії?

Почнемо з того, чи можна взагалі виправити помилку в бюро кредитних історій? Можна. Насамперед звертайтеся в банк, який дав неправильну інформацію про статус закритих кредитів або ті позики, які ви не оформляли. У звітах БКІ він значиться як «кредитор» або «донор інформації». Можна звернутися в саме бюро, проте найчастіше вони також радять звертатися в банк.

Фінустанова виправляє помилки пов'язані з даними в кредитній історії, оновлює історію — перевіряючи дані, ви побачите вже новий статус позик. Термін реагування банку — від 15 до 45 днів.

Якщо вирішите звернутися в БКІ, там також доведеться писати заяву, розповідаючи про помилку. Щоб підтвердити свої слова, прикріпіть документи, наприклад, довідку про погашення, копію нового паспорта — все залежить від ситуації. У деяких випадках доведеться заявляти в поліцію про шахрайство, судитися з фінустановами, які видали кредит на ваше ім'я.

Хто виправляє помилки пов'язані з даними в кредитній історії?

Як вже було сказано, це або сам кредитор, в ролі якого може виступати банківська установа або сервіс онлайн-кредитування, або БКІ.

Коментар експерта: Зберігати позитивну історію простіше, ніж виправити погану кредитну історію. Завжди перевіряйте статус кредиту, беріть довідку в фінустанові при погашенні боргу, повідомляйте про втрату документів, раз на рік перевіряйте історію.

Щоб не довелося переживати про прикрі помилки в КІ, суворо виконуйте умови договорів позики та вибирайте надійних кредиторів, як MyCredit. У нашому сервісі можна отримати фінансову допомогу на кращих умовах:

  • до 6000 грн під 0,01%, якщо ви звертаєтеся до нас вперше;
  • до 15 000 грн, якщо є постійним клієнтом;
  • в будь-який зручний час — працюємо цілодобово;
  • з будь-якого місця, де є стабільне підключення до інтернету.

MyCredit надає допомогу всім повнолітнім українцям, навіть з неідеальної кредитною історією. Якщо ваша КІ зіпсована через технічну помилку або вже виплачених прострочень, просто подайте заявку і дізнаєтеся, коли зможете отримати гроші.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи