Чому мікропозики не подають до суду на боржників, а передають колекторам?

pochemy-microzaimu

Якщо по кредиту в 1000-3000 гривень виник борг і після пари місяців несплати починають дзвонити колектори, дивуєшся, чому через таке невелике прострочення надходять дзвінки по 10-30 разів на день? Невже співробітникам колекторських фірм «більше нічим зайнятися», ніж як дошкуляти клієнта через якихось 1000 гривень?

Кредитор сам буде працювати з боржником до тих пір, поки це має сенс. Коли ризик неповернення не збільшується і сума боргу невелика, а подавати позов до суду - дорого. Тільки за судовий збір при ціні позову 3000 доведеться заплатити 1600 грн (1,5 розміру від ціни позову, але не менше 1 прожиткового мінімуму). Судовий розгляд триває в середньому 2 місяці, а сам процес стягнення виконавцями може розтягуватися на роки, якщо майна у боржника немає. Тому краще хоча б частково оплачувати борг і не допустити ситуації, коли мікропозики зазвичай передають борг колекторам, інакше вони стануть занадто надокучливими.

Передача боргу може бути в 2-х варіантах:

  • Повна продаж;
  • Тільки передача права вимоги.

Причини, за якими МФО залишають поза передачею борг в суд

Причини, чому мікропозики не подають до суду на боржників а передають колекторам:

  • дорогий судовий розгляд;
  • неефективність роботи державної виконавчої служби.

Якщо у боржника відсутнє особисте майно або офіційний дохід, «взяти з нього нічого», тим більше за борг кілька тисяч гривень жоден виконавець не забере квартиру (сума боргу повинна бути розумно порівнюватися з сумою арештованого майна, яке можна продати). Тому залишається сподіватися, що вдасться провести опис побутової, мобільної та комп'ютерної техніки, коштовностей і т.п.

У свою чергу колекторська компанія при особистому постійному спілкуванні з клієнтом здатна здійснити куди більш ефективний психологічний тиск і якщо дістали колектори, клієнт навіть при відсутності можливостей буде шукати спосіб знайти гроші. Реструктуризація боргу по кредиту теж може бути виходом, тому варто про це переговорити з кредитором.

Чому колектори?

Колекторські фірми працюють за договором факторингу, мають повне законне право вимагати борг, ефективно працюють і отримують за це комісію. Якщо МФО буде займатися вибиванням самостійно, потрібно витратити гроші на:

  • навчання персоналу;
  • обладнання кол-центру;
  • мобільних груп;
  • листи і СМС-повідомлення (це дорогі інструменти).

Тому якщо прострочення допущене і потрібно думати, як позбутися від боргів по кредитах, єдиний варіант - почати платити. Нехай навіть маленькими частинами, проте стабільно.

Що робити Вам?

По-перше, правильно розмовляти з колекторами. Не потрібно намагатися показати свою фінансову грамотність і намагатися викликати жалість у кожного співробітника. У колл-центрі працюють десятки, а то і сотні співробітників, які дзвонять по від 20 до 250 договорах в день. В одному випадку може бути, що за співробітником «закріплюється» своя база і боржнику дзвонить одна і та ж сама людина, а може не бути своєї бази, тому позичальникові кілька разів в день дзвонять різні люди, представляючись співробітниками правоохоронних органів, прокуратури, виконавчої служби та «найголовнішими фахівцями відділу стягнення».

Спробуйте просто домовитися про оплату. Внесіть першу оплату і крок за кроком погасіть борг.

На перший внесок або, якщо загальна сума боргу невелика, можна отримати кредит онлайн терміново від Майкредіт і відразу ж перевести гроші на кредитний рахунок. Гроші надаються в будь-який час доби і на будь-які потреби, тому може допомогти вирішити ситуацію з проблемними кредитом і надокучливими дзвінками.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи