Закон України про кредитування фізичних осіб

zakon-credit-fizlicam

Останні роки громадяни України з побоюванням почали ставитися до банківських позик, вважаючи за краще взяти кредит онлайн у МФО, що кредитують в інтернеті. Це пояснюється наступними обставинами:

  • нестабільні доходи населення;
  • знецінення гривні;
  • накручування ставок;
  • масштабне закриття фінансових організацій по країні.

В результаті, борги споживачів досягли високої позначки, відсоток проблемних кредитоотримувачів зріс. З них заборгованість фізичних осіб - 93 мільярдів гривень. Щоб врегулювати ситуацію влада внесла корективи до Закону України про споживче кредитування. Зміни торкнулися актів, які стосуються відновлення кредитних угод.

Зміна відсоткової ставки банками в односторонньому порядку

Згідно з новою постановою, банківські структури вправі змінювати ставки, ставлячи до відома клієнтів. Якщо споживача не влаштовує зрослий відсоток, йому дається місяць (період дії колишніх %) на повернення повної суми з моменту повідомлення. Складнощі виникають, якщо оформлений кредит на квартиру. За короткий термін погасити іпотеку практично неможливо.

Зауважимо, що кредитодавці не можуть неадекватно піднімати ставку, оскільки функціонують в конкретних умовах ринку, продовжуючи боротьбу за клієнтів. Організації зобов'язуються знижувати %, якщо змінилася ситуація на фінансовій арені, що прописується в договорі.

Новий закон України про споживче кредитування з плаваючими відсотками, правила його застосування, захищають права двох сторін. З боку позичальника - кредитори не можуть самостійно перераховувати ставку, збільшуючи її в розмірі більше, ніж прописано в договорі.

Закони України про кредитування не діють проти фізичних осіб. Банкам не вигідно заманювати споживачів вигідними пропозиціями, підвищуючи ставку. Здобувач завжди може звернутися до іншої установи за перекредитуванням.

Кредитори налаштовані на довгострокову співпрацю, тому намагаються надати оптимальні умови. Маніпуляції недобросовісних компаній обмежує закон про кредитування фізичних осіб. Ним передбачено обов'язковий пункт - вказівка граничної ставки, допустимої на період дії договору.

Порядок переходу прав власності на нерухомість

Банк зобов'язаний занести інформацію до держреєстру про повне закриття заборгованості, зняття обтяження, в двотижневий термін. Подібної норми раніше не передбачалося, кредитори могли відтягувати процес вступу в права власності після погашення іпотеки.

Закон щодо заставного майна

Кредит без застави не викликає зайвих питань, він закривається, заноситься відмітка в БКІ, позичальник вільний від зобов'язань. Як склалася ситуація з майном в заставі? Оновлення грають на стороні фінансових установ. Якщо нова будівля забудовується на заставній ділянці землі, вона автоматично стає предметом забезпечення і підстраховуванням для банку. Недобросовісні позичальники при невиконанні боргової угоди не зможуть оскаржувати право банку на заставний об'єкт.

Перехід боргу у спадок

Всіх хвилює питання: чи переходять борги у спадок? Переглянутий закон витрачає процедуру прийняття успадкованого боргу в разі смерті боржника. Перший крок після отримання майна з обтяженням - отримання свідоцтва з відповідного держоргану, що підтверджує право на спадщину. Далі, кредитуюча сторона протягом півроку має право пред'явити вимоги новому борговласнику.

Чи потрібно повертати борг? Закон України про кредитування передбачає наступне: при несплаті грошей, закладене майно використовується як засіб погашення заборгованості. Банки забирають об'єкт з обтяженням за невиплачену позику. За спадкоємцем залишається право вирішити, що йому вигідніше - погасити борг або віддати майно. Якщо людина не хоче покривати чужу позику, вона може відмовитися від прав власності з особистих міркувань.

Наскільки вигідно тепер звертатися в банк за кредитом?

Фахівці, розмірковуючи про послуги кредитування з урахуванням законодавчих змін, вважають, що баланс між позичальником і банком зберігається. Умови обслуговування банківських клієнтів не посилюються. Одночасно скорочуються похибки, що дозволяють маніпулювати будь-якій недобросовісній стороні.

Ми рекомендуємо, перед взяттям позики, особливо на довгий термін, зважити можливі ризики і досконально розрахувати рівень фінансового навантаження, виходячи з регулярного доходу.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи