Що таке небанківська кредитна організація?

pic-03-05-5

Якщо ви все ще вважаєте, що тільки банк може надати юридичні гарантії, коли потрібно взяти кредит, ви помиляєтеся. Закон один для всіх і на ринку послуг не можуть існувати організації, які без юридичної реєстрації кредитують громадян. Тому якщо ви знаєте інші альтернативні банку варіанти, сміливо можете скористатися ними.

Де можна взяти кредит або оформити позику онлайн: банк, кредитна спілка, ломбард або послуги з мікрокредитування. Всі перераховані види організацій, крім банку, відносяться до категорії небанківських кредитних організацій (КО). В чому різниця? В юридичному статусі та особливості існування в правовому полі.

Банк - юридична особа, створена у встановленому законом порядку, яке здійснює банківські види послуг (кредити, депозити, відкриття рахунку тощо) і має ліцензію від Національного банку України. Що таке не банківська кредитна організація? Це юридична особа, яка здійснює тільки певні види банківських послуг (наприклад, кредитування), при цьому отримання ліцензії від НБУ не обов'язково. Банки і небанківські кредитні організації мають:

  • Організаційно-правову форму (акціонерне товариство, товариство з обмеженою відповідальністю і т.п.);
  • Статутний капітал;
  • Статут (статутний документ);
  • Право на кредитування (ліцензія, КВЕД).

Види кредитних організацій

За чинним законодавством України види кредитних організацій наступні:

  • Ломбарди;
  • Лізингові компанії;
  • Кредитні спілки;
  • Страхові компанії;
  • Також законною буде діяльність інших юридичних осіб (ЮО), що мають дозвіл на кредитування (мікрокредітна організація має на це законне право в тому числі).

Значення правова форма не має. Вимоги встановлюються тільки до банків. Для них передбачені тільки дві організаційно-правові форми:

1. акціонерне товариство;

2. кооперативний банк.

МФО створюються в будь-який інший правовій формі, головне - бути зареєстрованою ЮО.

Кредитор зобов'язаний надати клієнту всі умови щодо кредитування (сума, відсотки, термін, права і обов'язки сторін, можливі штрафні санкції, порядок дострокового розірвання та ін.). Наприклад, з типовим договором з Майкредіт кожен потенційний клієнт може завжди ознайомитися на сайті. Підписання здійснюється шляхом проставлення підпису в електронному вигляді, копію договору клієнт отримує поштою.

Працюють мікрокредитні організації з клієнтами за принципом надання всієї необхідної інформації про кредит, при тому, що в самому тексті повинна бути вказана реальна відсоткова ставка і, крім того, умови повинні бути викладені простим і зрозумілим текстом.

Передбачені також особливості умов кредитування про безвідсоткову позику. Заборонено вказувати нульову ставку (безвідсотковий кредит заборонений законом), тому комісія і відсотки не можуть становити менше 0,01%.

Що стосується штрафів і пені, штрафні санкції не можуть бути більше 15%, ніж сума прострочення і подвійної облікової ставки Національного банку України. Основні ознаки кредитної організації - наявність ліцензії та право на кредитування.

Як співвідносяться поняття кредитна організація і банк?

З правової точки зору у банку і кредитної організації є загальне:

  • Створюється у формі юридичної особи;
  • Має право на кредитування громадян.

І правові відмінності:

  • Банк створюється тільки у формі акціонерного товариства, повинен мати мінімальний статутний капітал, встановлений на момент створення в ЗУ «Про акціонерні товариства», «Про банки і банківську діяльність»;
  • Банк надає всі види банківських послуг, в той час як КО - тільки кредитування.

Серед українців популярністю користується онлайн мікрокредитування, наприклад, через сервіс Mycredit, де всього за 20 хвилин можна оформити кредит онлайн. Майкредіт - приватна кредитна організація в Україні, яка відноситься до небанківської кредитно-фінансової організації.

Сервіс Mycredit - юридична особа, зареєстрована в установленому законом порядку і має право здійснювати кредитування громадян. Тому брати позики в Майкредіт - надійно і безпечно. Тут можна без зусиль отримати суму від 100 до 3000 гривень на карту в режимі 24/7.

Условия кредитования:

  • Термін - до 35 днів;
  • Мінімальна переплата - всього 0,99% в день;
  • Можливість продовжити термін оплати до 3-х днів;
  • Без довідки про доходи;
  • Це кредитна організація онлайн, де мікропозику може взяти безробітний, студент и пенсіонер;
  • Кредитна історія практично не впливає на схвалення заявки

Яку правоздатність має кредитна організація?

Щоб знати, якою правоздатністю володіє кредитна організація, слід звернути увагу на форму юридичної особи та перелік послуг, які вона має право здійснювати. Більшість не банківських організацій створюються у формі ТОВ та по КВЕД мають право здійснювати:

  • 64.19 Інші види грошового посередництва;
  • 64.92 Інші види кредитування.

Як юридична особа, що банк, що КО мають повну правоздатність відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України.

Кредитна організація має право здійснювати наступні операції (банківські операції):

Банківська операція - транзакція, яка являє собою частину банківського продукту.

Операцією виступає:

  • Депозит;
  • Рахунок для проведення транзакцій;
  • Кредитування.

Для ведення діяльності потрібно отримати ліцензію - займаються мікрокредитні організації виключно маючи спеціальну ліцензію.

Вид діяльності, заборонений для кредитної організації

Заборонено банкам (а також і іншим кредитним компаніям) займатися:

  • Виробництвом;
  • Торгівлею;
  • Страхуванням.

Для банків комерційного типу (які працюють для отримання прибутку) діють обмеження. Можна займатися торговельними операціями крім продажу пам'ятних, ювелірних виробів і монет (інвестиційних), а в сфері страховок - виступати в якості страхового посередника, створювати нові акції на пред'явника, вкладати гроші в прибуткові компанії, по статуту яких вся відповідальність лежить на його власниках.

Список 10 кредитних організацій в Україні

Щоб зрозуміти, які кредитні організації Києва і України, крім Майкредіт, можуть видати кредит і на яких умовах, розглянемо найбільш популярні онлайн-сервіси на прикладі таблиці.

Список кредитних організаційКомісія (дані 2017 р.)Час розгляду заявки (хв.)Максимальна сума (грн.)Максимальний строк кредитування (дні)
Mycredit 1,6% 15 10000 30
CreditON 1,9% 15 15000 65
Credit365 1.1% 15 8000 30
Topcredit 1,9% 15 15000 30
Moneyveo 1,66% 8 15000 30
Moneyboom 1,75% 15 15000 30
CCloan 1,33% 10 10000 10
БыстроЗайм 2% 15 10000 20
CreditUp 1,8% 10 8000 30

Не варто побоюватися звертатися в небанківські кредитні організації, щоб оформити кредит. Сервіс MyCredit має всі документи, необхідні для здійснення кредитної діяльності, перелік яких зазначений тут, а значить тут можна безпечно оформити позику онлайн і на найвигідніших в Україні умовах. Комісія складає всього 0,99% в день, а це значить, що якщо ви візьмете 1000 грн на 10 днів, сума переплати складе всього 99 грн, що дешевше, ніж у банку та інших небанківських організаціях України.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи