Що робити якщо банк подав в суд по іпотеці?

sud-ipoteka

Іпотечну позику оформляють під заставу нерухомості, що купується. Така практика регулюється Законом №898-IV від 05.06.2003 «Про іпотеку». Заставні позики забезпечують подушку безпеки кредитору, а користувачів тримають в напрузі, оскільки їм є чим ризикувати. Причина, коли банк подає в суд по іпотеці, в кожному випадку різна. Один займодатель орієнтується на суму боргу, другий - на кількість пропущених платежів, третій - на внутрішні правила. Іноді згідно з пунктами договору, прострочення настає вже після першого пропущеного платежу. У будь-якому випадку, варто знати, що робити якщо банк подав до суду по іпотеці.

Перше, що робити якщо банк подав до суду за невиплату кредиту на житло, це спробувати піти на мирову з банком. Якщо спроба не увінчалася успіхом, слід зібрати повний пакет документів, починаючи з договору, закінчуючи всіма чеками та виписками з рахунків. Потім найняти адвоката, який спеціалізується на іпотечних спорах, оскільки виграти суд з банком по іпотеці без юриста малоймовірно, і цей процес затягнеться на довгі роки.

Суди з військової іпотеки

Кредит військовим на житло видається на пільгових умовах. Для цього позичальникові необхідно подати запит на спеціальну програму і стати в реєстр. Сума, на яку може розраховувати військовий, залежить від:

  • Терміну служби;
  • Кількості членів сім'ї;
  • Особистих нагород і професійних досягнень.

Якщо військовослужбовець звільнився зі служби за власним бажанням до закінчення контракту, він зобов'язаний повернути всі кошти, які держава вносила за його житло. Якщо сприяли звільненню інші об'єктивні обставини, то рішення суду по військовій іпотеці може бути на користь самого військовослужбовця. Головне, надати всі доступні документи, виписки та інші папери, що підтверджують цей факт.

Виникає ще одна проблема, коли, виплативши всю вартість будинку, забувають зняти себе з реєстру. Зняття обтяження по іпотеці через суд - процедура нескладна, але вимагає часу та витрат на послуги нотаріуса.

Ще один момент - як після розлучення вийти з позичальників по іпотеці через суд - для цього потрібно на засіданні відмовитися від права власності на користь колишнього чоловіка. Другий спосіб - вирішити без суду - оформити шлюбний контракт.

Наслідки невиплати валютної іпотеки

Коли кредит на квартиру був оформлений в іноземній валюті, в майбутньому це може бути приводом для суперечок та дебатів. Це пов'язано, в першу чергу, з нестабільним курсом та інфляцією національної валюти.

У статті 33 Закону №898-IV від 05.06.2003 «Про іпотеку» закріплено: «...у разі невиконання або неналежного виконання боржником своїх зобов'язань іпотекоутримувач може звернутися до суду для стягнення іпотеки». Звичайно, рішення суду по валютній іпотеці може не задовольнити позичальника, оскільки має місце багато прихованих нюансів. До того ж, законодавство в сфері іпотечних позик у валюті постійно поповнюється все новими поправками.

Цього року Верховна Рада прийняла Закон # 4185а-2 від 01.07.2014 «Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в гривню». Суди по валютній іпотеці в доларах можуть тривати роками, оскільки юристи постійно знаходять якісь хитрощі та спірні моменти, які дозволяють відтягувати рішення на місяці вперед.

Що буде якщо не виплачувати позику?

Коли борг по іпотеці передали до суду, у користувача виникають проблеми. Покарання за несплату кредиту може бути різним, залежно від етапу розглядів і суми заборгованості:

  • Подача запиту до виконавчого органу на стягнення заставної нерухомості. Якщо позивач виграє процес, квартира буде виставлена на аукціон, а вирученими з її продажу грошима покриють заборгованість відповідача;
  • Виселення з квартири за борги нереально, якщо у боржника немає іншої житлоплощі. Також має значення, якщо в цій квартирі проживає неповнолітня дитина;
  • Можлива і конфіскація майна в тих випадках, коли немає інших способів стягнути борг. Для цього буде проводитися спеціальна оцінка всього, що має порушник, продаж на аукціоні, внесення платежів по кредиту.

Де взяти гроші на погашення?

Якщо ви не налаштовані на розгляд в державних інстанціях, спробуйте зробити все можливе, щоб домовитися до внесення справи до реєстру. Щоб взяти кредит для погашення кредиту в іншому банку, важливо спочатку знайти таку фінансову структуру, яка надає подібні позички з поганою кредитною історією.

В основному, кредит в банку готівкою складно отримати людині, що має прострочення або проблемні позики. Реальну допомогу в погашенні кредиту можуть запропонувати мікрофінансові компанії, які схвалюють заявки на будь-які цілі без особливої уваги на КІ. Наприклад, сервіс онлайн-кредитування MyCredit пропонує:

  • Швидкі гроші прямо на банківську картку (за 15 хвилин);
  • Звернення в будь-який час доби;
  • Без відвідувань офісів і черг, прямо з дому/роботи/в дорозі;
  • Без довідок про доходи та стаж роботи;
  • Без застави та поручителів;
  • Знадобиться тільки інтернет, телефон і активна картка українського банку;
  • Головне, що відсоток прийнятих заявок перевищує 95%.
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи