Як правильно судитися з банком-кредитором?

syd-bank-kreditor

Зазвичай, відносини клієнта з банком-кредитором є взаємовигідними, оскільки обидва суб'єкти отримують те, що їм потрібно. Позичальник отримує кредитні кошти, коли вони йому потрібні, кредитор отримує відсотки. До того ж угода скріплена договором. Але іноді трапляється так, що одна зі сторін порушує пункти цього договору, і між сторонами виникає непорозуміння. У такій ситуації актуальним стає питання, чи варто судитися з банком? І якщо це доцільно, то в яких випадках можна судитися з банком?

Якщо банк подає в суд на клієнта

Банк може подати позовну заяву на позичальника в разі його простроченої оплати, тобто, коли він не виконує свої зобов'язання, прописані в угоді. У подібних ситуаціях боржники ведуть себе по-різному:

  • Повне ігнорування попереджень про передачу справи в суд, а також ігнорування самих судових засідань;
  • Спроба знайти компроміс для врегулювання питання без судового розгляду;
  • Захист в суді своїми силами;
  • Активний захист за допомогою адвоката.

Ігнорувати суд - це практично визнати свою провину і не намагатися нічого виправити. Така лінія поведінки тільки зашкодить позичальнику. Якщо ви не могли проводити виплати позики, швидше за все на те були причини. Тому вам необхідно ознайомити суддю зі своїми обставинами (наприклад, наявність неповнолітніх дітей або стан здоров'я), і ця інформація може вплинути на рішення.

Спроба знайти компроміс із банком-кредитором - це одне з дієвих рішень, оскільки ви йдете на діалог. Ви можете попросити реструктуризувати заборгованість, і, якщо кредитодавець піде вам назустріч, ви уникнете судової тяганини. Головне, домовленість про реструктуризацію повинна бути письмовою, підкріпленою документом з печаткою кредитора.

Захист в суді своїми силами часто закінчується провалом позичальника. Тому, якщо ви наважилися судитися з банківською структурою, вам необхідна допомога адвоката. Саме він може професійно захистити ваші інтереси, а також зауважити, якщо обвинувач діє незаконно. Тим самим значно підвищить ваші шанси на рішення в вашу сторону.

Якщо ви оформили позику під заставу, і не справляєтеся з її своєчасним погашенням, ні в якому разі не можна ігнорувати цю ситуацію. Наслідки можуть бути критичними. Наприклад, заставний кредитор може легко виселити з квартири боржника, бо він залишає за собою право не тільки забрати предмет застави, а й судитися з неплатником за відсотки.

У яких випадках можна подавати в суд на банк по кредиту?

Якщо ж ви помітили, що банк-кредитор порушує ваші права, діє не відповідно до договору, то це привід подати в суд на кредитора. Нерідкі випадки, коли кредитодавець зловживає своїм становищем і користується необізнаністю населення в фінансових питаннях.

Трапляється так, що банки-кредитори використовують не ті відсоткові ставки, про які йшла мова в рекламі. Закон України про кредитування фізичних осіб вимагає від кредитних організацій, щоб клієнт був проінформований:

  • Про максимальну суму позики;
  • Про реальну річну відсоткову ставку;
  • Про максимальний термін, на який видаються фінанси.

Стандартна інформація повинна бути зрозумілою і точною. Але клієнт все одно повинен бути пильним і уважно вивчити договір перед підписом. Якщо якась інформація не збігається з обумовленими раніше умовами, потрібно домогтися від співробітника змін в договорі. Це може позбавити вас від можливих подальших проблем.

Якщо ви оформили кредит на машину і не впоралися зі своїми обов'язками в оплаті, ваш транспортний засіб може бути конфісковано кредитором. Якщо ви заробляєте за допомогою цього самого автомобіля, то разом з ним ви втратите можливість заробляти. Це може бути приводом як мінімум домовитися про реструктуризацію заборгованості без стягнення застави.

Як правильно судитися з банком по кредиту?

Отже, щоб грамотно відстояти свої права, потрібно чітко знати, як правильно судитися з банком по кредиту. Для цього вам необхідно:

  • Заручитися підтримкою адвоката;
  • Зібрати документи, що підтверджують ваші спроби домовитися з банком (наприклад, заяву про реструктуризацію позики);
  • Зібрати докази ваших особистих обставин, які стали причиною заборгованостей у виплатах.

Чому взяти кредит в МФО краще?

Якщо вам потрібен кредит без проблем, краще звернутися в мікрофінансову організацію. На відміну від банківських, тут менше сума і термін позики, але гроші видадуть швидко і ймовірність схвалення заявки набагато вище.

Чому МФО не подають до суду? На відміну від великих банків, мікрофінансові організації, як правило, не подають судові позови на своїх боржників. По-перше, мікропозики погашаються клієнтами практично завжди і без проблем, адже невелику суму з мінімальною процентною ставкою погасити не важко. По-друге, суди зазвичай призначають виплатити далеко не всю ту суму, яку вимагають від боржника, включаючи пеню та штрафи, а тільки безпосередньо суму позики. У такому випадку компанії просто не вигідно вести судові розгляди і оплачувати юристів.

Перевага МФО перед банківською позикою полягає в тому, що позичальник сам вибирає умови угоди і може їх контролювати. Наприклад, якщо взяти кредит в Майкредіт, ви самі встановлюєте зручні для себе терміни і суму. З огляду на фіксовану відсоткову ставку, вас не чекає купа підводних каменів. Все чітко і прозоро. У Майкредіт можна взяти перший кредит під 0 відсотків. Також вас чекають різні акції та спеціальні пропозиції для постійних користувачів. Всі умови надання позики зрозумілі для будь-якої людини і викладені на сайті в доступній формі.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи