Хто такі колектори?

kto-takie-kollektoru

Всі, хто хоча б раз допускав прострочення, знають, яким набридливим в цей момент може стати банк. Але чи всі методи по стягненню боргів можна вважати законними, і якщо ні, як з цим боротися? Колектори в Україні працюють як зареєстрована юридична особа, яка допомагає реальному кредиторові стягувати заборгованість (факторингова компанія). Щоб зрозуміти наскільки це законно, які у них права і як вони працюють, важливо визначити, що це за організація.

Колекторська компанія - це фірма, яка на прохання банку приступає до «вибивання» боргів. Способи можуть бути різні:

  • Телефонні дзвінки;
  • Листи;
  • СМС-повідомлення;
  • Особисті виїзди;
  • Робота із судовими органами та виконавчою службою.

Працюють колектори в Україні як у вигляді штатного відділу в банку, так і окремої організації. Куди «потрапляє» клієнт, залежить від кількості днів прострочення і суми. Чим менше сума боргу і пропущений період, тим існує велика ймовірність того, що повертати борг будуть співробітники банку, які стримані банківськими правилами, етикетом і принципами в роботі, тому ведуть більш лояльну діяльність.

Проблемний договір може передаватися в роботу колекторській фірмі як частково, так і повністю.

У першому випадку колекторська компанія є представником банку і працює як представник за комісію, тому має повне законне право на діяльність (навіть без попередньої згоди або оповіщення клієнта), у другому ж випадку борг просто продається фірмі за мінімальною ціною і всі права кредитора переходять до фірми . В такому випадку вони можуть зробити все, що передбачено законом (тільки за рішенням суду: звернутися до суду, заарештувати майно, забрати квартиру і машину, заарештувати зарплату і депозити). Читайте детальніше в статті «Виселення з квартири за борги».

Хто такі чорні колектори?

Чорні колектори - це позаштатні співробітники, які застосовують незаконні методи роботи, в тому числі і фізичне насильство. В Україні діяльність таких фірм заборонена законом. Якщо ви зіткнулися з такою ситуацією, то ви повинні знати, куди звертатися, якщо дошкуляють колектори.

Як працюють колектори в Україні?

Основний метод роботи - телефонні дзвінки. Причому дзвонять клієнту по 20-30 разів на день до тих пір, поки не отримають згоду на оплату. Якщо боржник не контактний і з ним неможливо зв'язатися, починається «прозвон» всіх родичів, знайомих і колег. Обов'язково перевіряється місце роботи і шукаються нові контакти. Найбільш ефективним вважається пошук в соціальних мережах, де можна знайти і новий телефон клієнта або його друга, і нову адресу проживання або місце роботи. Вони мають право займатися пошуком інформації на законних підставах.

Що можуть зробити колектори в Україні? Тільки пред'явити претензію і вимогу від імені кредитора, подати позов. Всі інші загрози можна вважати маніпуляцією.

На що мають право колектори?

Законодавство України не визначає, на що мають право колектори. Немає навіть такого правового поняття. На практиці це можуть бути такі дії:

  • Дзвонити і вимагати повернути борг;
  • Проводити фінансову консультацію проблемних питань по кредиту;
  • Домовлятися про оплату та надавати відстрочку на кілька днів;
  • З метою пошуку неконтактного боржника шукати його актуальні контакти у 3-х осіб (без розголошення банківської таємниці);
  • Особисто приїжджати до клієнта додому тільки для зустрічі і розмови.

Що можуть забрати колектори в разі невиплати боргу?

Якщо боржникові телефонують від імені банку, значить фірма-посередник не має ні на що права в принципі, крім комісії від кредитора. Що можуть забрати колектори, які викупили борг? Це все особисте майно боржника, включаючи будинок, квартиру, машину, коштовності, техніку, сума від продажу яких буде достатньою для погашення боргу повністю. Арешт і продаж майна допустимі, але тільки після задоволення позову.

Щоб не допустити такого сумного результату, треба вчасно знати, як позбутися від колекторів.

Підіб'ємо підсумки

Якщо у вас є прострочення і поступив перший дзвінок від співробітника-колектора, не хвилюйтеся. Їх завдання - стягнути заборгованість, отже ваша - знайти гроші, щоб якомога швидше її погасити.

З простроченням йти в інший банк сенсу немає, тому залишається взяти кредит онлайн від Майкредіт, наприклад, де гнучкі умови отримання позики. Оформити заявку на кредит може кожен повнолітній громадянин України незалежно від місця роботи і рівня доходу. Вирішивши проблему хоча б частково, ви зможете показати банку, що намагаєтеся виправити ситуацію і, можливо, останній відмовиться від послуг фірми-колектора. Тут немає обмежень і шаблонів, а рішення по кожному кредитному договору приймається в кожному випадку індивідуально.

Якщо сума для погашення кредиту занадто велика, ви можете скористатися реструктуризацією боргу за кредитом і вирішити питання «проблемний кредит» до передачі його колекторам і судового розгляду.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Чтобы свести вероятность общения с коллекторами к минимуму, вовремя выплачивайте задолженность, контролируйте кредитную историю и сотрудничайте только с надежными кредиторами.
Мое мнение такое: не стоит терпеть моральное давление. Если коллекторы угрожают, запугивают, звонят ночью, смело подавайте заявление в полицию. Это единственно правильный способ их утихомирить
Все это хорошо, но что делать пожилому человеку, если непутевые дети взяли под его поручительство кредит, а теперь коллекторы доводят до инфаркта? Бабульке сложно понять, что никто ее не посадит и не выгонит из квартиры за 5 тысяч гривен.
Вывод из статьи простой: хотите спокойной жизни? Давайте меньше личной информации в соцсетях. Ну ок, хорошо, букетик на 8 Марта можете выставить:))
Скоро коллекторами станут детей пугать в детском саду. И зря: они ж то и прав особых не имеют