Проблеми та перспективи кредитування фізичних осіб в Україні

problem-perspectiv

Сферу діяльності регулює Закон України «Про кредитування фізичних осіб», і сучасна система кредитування влаштована таким чином, що практично всі банки займаються видачею позик населенню на невідкладні покупки і витрати. Але не всі пропонують умови, що влаштовують основну масу позичальників.

Причини тому - високі процентні ставки, що досягають шістдесяти відсотків річних. Не сприяє укладанню договорів і малий термін, що не перевищує року, на який видаються гроші.

Але важливо визнати, що почалося вдосконалення процесу кредитування фізичних осіб, і особливо помітний прогрес у житловій сфері. Банку цей вид позик цікавий тим, що на нього існує реальний попит у тій частині населення, яка вважається платоспроможною. Зараз час зайняти хорошу позицію на даному ринку.

Житлове фінансування розвивається в декількох напрямках:

  • довгострокові позики на придбання житла;
  • програма з випуску облігацій (вони ж - житлові сертифікати) для залучення позабюджетних коштів;
  • спроба впровадження схеми сімейних накопичувальних рахунків для покупки житла.

Позикодавці вирішують проблему кредитних ризиків, і намагаються знижувати ставки. Гарантією часто стає заставне кредитування за умови, що позичальник має певну власність. Ним може служити навіть договір оренди житла, якщо там прописано право викупу. Але підписання даного договору направлене на захист інтересів банку, і в ньому обов'язково прописуються дії сторін за умови, що позичальник не виконує зобов'язань. Наприклад, неповернення початкового внеску, зробленого своїми, а не позиченими грошима.

Якщо ж розглядати ставки кредитування, такий ризик нівелюється іншим способом. Часто це прив'язка до курсу долара, подвійна ставка, фіксований відсоток і так далі. Допомагають прораховувати ризики і скорингові системи.

Умови кредитування фізичних осіб в Україні

Ті, хто звертався в фінансову компанію за отриманням допомоги, точно зіштовхувалися з переживаннями щодо того, що можуть отримати відмову. Адже кредитор має право відмовити у видачі грошей з певних причин. Основні принципи і правила видачі грошей - це все ж терміновість і повернення, і кожен кредитор сам приймає рішення.

У банківських установах країни, наприклад, існують стандартні умови: зі збільшенням терміну позики збільшується також переплата. І зрозуміло, що довгострокове кредитування в такій ситуації стає невигідним для населення. Однак можливість отримати кредит без довідок про доходи та інших документів залишається.

Умови кредитування за позиками в країні для приватних осіб такі, що кожен банк або фінансова компанія пропонують свої умови, які можуть відрізнятися один від одного досить сильно. При цьому середній максимальний термін, на який беруться гроші, становить три роки.

Кредитування фізичних осіб комерційними банками

Звичайно, в банках умови видачі грошей фізичним і юридичним особам різні, і на це впливають як цілі кредитування, так і ступінь відповідальності, яку вони можуть нести. Якщо договір порушує фізична особа, вона відповідає своїм власним майном. Варто зазначити, що більш лояльними будуть умови позик на невідкладні витрати.

Як правило, суб'єкт відповідає лише своїм майном, але є і організаційно-правові форми з додатковою відповідальністю.

В банках країни можна отримати кредит і на товар, і готівкою. Кожен з них пропонує певні умови, які і повинні аналізувати позичальники. Наприклад, ПриватБанк видає позики на придбання товарів тим, у кого є карта банку, сума може досягати десятків тисяч гривень. Але при цьому термін повернення не перевищує двадцяти чотирьох місяців. Багато хто при купівлі товарів пропонують p2p кредитування, коли позики оформляються прямо в торговому залі: швидко, без довідок про доходи.

«Альфа-Банк», як і багато інших, видає гроші готівкою, не вимагає довідки про доходи або поручителів, але, як правило, такі умови мають на увазі підвищену відсоткову ставку.

В якому банку брати гроші - вирішувати вам, але краще остаточно визначитися після того, як вирахуєте всі суми та оціните свої можливості.

Онлайн кредитування фізичних осіб в МФО

Якщо гроші потрібні терміново, і сума невелика, краще звернутися в МФО. Це організації, що видають позики в будь-якому куточку країни і, завдяки їм, можна зрозуміти переваги онлайн кредитування фізичних осіб. Така можливість дозволяє отримати кошти в будь-який час, і часто це вирішальний фактор. Позичальнику не знадобляться поручителі або безліч документів.

Найбільш відомі серед таких компаній MyCredit, «Швидко Гроші», «Манівео», їх більше семи сотень. Існують закони і правові основи, що дозволяють вести подібну діяльність, тому робота їх цілком легальна.

Більш того, такі компанії співпрацюють з молодими людьми, яким не виповнився двадцять один рік, і інвалідами, і студентами. Часто це єдина можливість взяти гроші швидко і на невеликий термін, оскільки всі види банківського кредитування фізичних осіб означають довгий час для прийняття рішення, ретельну перевірку заявника та обов'язкове підтвердження його доходів як гарантію повернення.

Етапи кредитування фізичних осіб в таких компаніях прості: оформлення заявки, невелике (до 30 хвилин) очікування, отримання грошей на карту. Повернення відбувається також онлайн: все просто і швидко.

Перспективи розвитку кредитування фізосіб в 2019 році

Як прогнозують аналітики, обсяги кредитування фізичних осіб в наступному році можуть зрости на тридцять або сорок відсотків, тобто очікується розвиток даного сегменту ринку. Вони будуть основною складовою в кредитному портфелі кожного банку.

Планується, що найбільше зростання буде в короткострокових позиках, але також виростуть і кредити до п'яти років.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи